19 Септември 2021неделя11:39 ч.

Заводи започват да спират производства

Родният бизнес плаща 70% по-скъпа електроенергия от германските фирми, плаши с протести

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 752

Индустриални предприятия предупредиха, че са пред спиране на мощности заради рекордно високите цени на електроенергията, които вчера стигнаха до близо 400 лв. за мегаватчас на борсата. От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поискаха спешни действия за озаптяване на високите цени в писмо до служебния премиер Стефан Янев. От организацията са в готовност за национални протести, с които да защити интересите на стотиците хиляди работещи в индустриалния сектор в България.

От 1 август 2021 г. положението с цените на електроенергията е станало нетърпимо, затова големите индустриални предприятия обмислят да спрат производствените си мощности, става ясно от писмото. Конкурентните позиции на българските фирми и особено на индустриалните потребители на електроенергия спрямо другите на общоевропейския пазар се влошават, а поведението на компетентните институции е "недопустимо и безотговорно", оплакват се бизнес организациите.

От АОБР посочват, че средната базова цена на активна електроенергийня пазар "ден напред" по данни на Българската независима енергийна борса от 1 август е 130,95 за мегаватчас (над 256 лв.), а за вчера - 169,10 евро (над 330 лв.), преминавайки през следобедните часове границата от 200 евро за мегаватчас (над 391 лв.). За сравнение, цените на електроенергията в България за периода превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция  - Германия, Италия, Франция, Австрия, с над 50%, като за вчера средното превишение надминава 70%.

Затова работодателските организации настояват Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, Електроенергийния системен оператор, при съгласуване с регулаторните органи, да предприемат спешни мерки в няколко направления. На първо място, да се осигури пълноценна натовареност на държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която в момента работи с 25% от капацитета си, без да има някакви технически, ресурсни и организационни пречки за пълноценното й натоварване. "Поведението на държавни и общински дружества, включително неадекватно преценени периоди за изпълнение на ремонтни програми, провокират системно изкривяване на пазара", посочва АОБР.

Бизнесът настоява също така временно да се ограничи износът на електроенергия, който се извършва в пълен капацитет към Гърция, включително и през Северна Македония. Иска се и подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, тъй като те са в "обективна невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения".

Индустрията недоволства и от липсата на интеграция с общоевропейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Вече е премината границата на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, започваме поетапно изключване на производствени мощности, се посочва в писмото. "Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика", пишат работодателите.


Георги Кадиев:

Скъпият ток ще вдигне инфлацията

 

Поскъпването на тока на електроенергийната борса ще се отрази на цените. Това прогнозира депутатът от Коалиция "БСП за България" Георги Кадиев. "Инфлацията ще скочи в пъти над очакваната годишна от 2%. Преизчисляването на пенсиите ще бъде изядено, преди да се е случило", написа във фейсбук Кадиев. 

"Марица-Изток 2" обаче работи на 25% от капацитета си, отказва да включи нови блокове и на практика саботира правителството, заявява депутатът. Той пита защо Министерство на енергетиката мълчи.

Това, което веднага може и трябва да се направи, според него, е: пълно натоварване на блоковете на ТЕЦ "Марица Изток 2", ограничаване на износа на електроенергия (Гърция вече направи това действия по отношение на Италия) и сключване на дългосрочни договори на АЕЦ Козлодуй, а не висока концентрация на договорите в едно дружество и в големите износители-чужди дружества.


"Марица изток 2" спешно включва допълнителни мощности 

На пълна мощност е пуснат трети блок на ТЕЦ "Марица изток 2" - 210 мегавата, съобщиха по-късно вчера от Министерство на енергетиката. В съобщението се изказва недоумение, че това решение е заради "задачи на оперативното управление на дружеството, което е ангажимент както на неговото ръководство, така и на ръководството на Българския енергиен холдинг".

Стандартно досега централата е работила с два блока - единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият - за свободния пазар. Пускането на трети блок е заради създадената пазарна ситуация с рекордно високи цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса и възможностите за реализиране на допълнителни приходи от страна на централата.

Ръководството на Министерството на енергетиката смята, че при такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност, тъй като от една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията. От Министерството на енергетиката заявиха, че следят отблизо ситуацията и предприемат мерки за включването на ТЕЦ "Марица изток 2" на свободния пазар в настоящата пазарна ситуация.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ