24 Юли 2021събота23:46 ч.

Завещанието на Юнкер

/ брой: 196

автор:Юри Михалков

visibility 1578

Националистите имат собствено мнение и ние трябва да го чуем.
ЕС не е само Люксембург или Брюксел. ЕС е всяка една страна членка.
Гражданите искат да бъдат чувани, но сега не е така. Ние не ги слушаме.
Нациите, регионите и ЕС вървят ръка за ръка.
Това е екстракт от речта не на евробунтаря Виктор Орбан или на някой евроскептик, а на баш "мострата" на еврокрацията Жан-Клод Юнкер. Този екстракт бе извлечен от него при откриването на традиционната Седмица на регионите в Брюксел.
Председателят на Еврокомисията е известен със слабостта си към чашката. Неведнъж са го чували как му се развързва езикът след няколко обърнати питиета. Но сега няма данни този екстракт да е извлечен от алкохолните пари на мисълта му. Напротив, това по-скоро е екстракт на политическото изтрезняване след близо 5-годишно опиянение от Евросъюза на бюрокрацията. В речта си Юнкер говори и за разпределението на средства, за кохезия и по-тясно сътрудничество. В отлепването от брюкселския терен и приземяването на европейска земя той стигна дотам, че заговори със симпатия за онези граждани, които обичат територията си, селските си райони, разнообразието, което съответно ги прави различни.
Затова и иска по-дълбока и всестранна кохезия, защото така нациите, регионите и ЕС могат да вървят ръка за ръка.
Без да е програмна, речта на Юнкер може да се окаже водоразделна за ЕС. Очевидно слабостите му не са притъпили политическия му нюх. И способността му да преценява разместванията на пластовете в тектониката на Евросъюза. Той не само не остава сляп за бунта на Орбан и Вишеградската четворка, за мигрантските поразии, за вредите от редица европредписания, за "Брекзит" или за неадекватно враждебната политика към Русия като най-големия съсед на Европа. Той всъщност отправя послания за нов подход към решаването на проблемите от следващия евроелит, който ще дойде след евроизборите през май догодина. И в този смисъл най-знаковото му послание очевидно е за националистите. Изрично подчертавайки, че ги разграничава от популистите, Юнкер завещава те да бъдат възприемани като партньори. Макар и да не е убеден, че това ще се случи, защото се очаква срещу тази му постановка да рипнат немалко "брюкселски праведници" от всякакви политически окраски. Когато говори да бъдат чувани националистите, регионите и гражданите, Юнкер всъщност оставя на следващите евроинституции следното политическо завещание: Правете Европа на нациите, а не на Брюксел или финансовите акули, независимо национални или без граници. Това може и да звучи нелепо, защото в живота си Юнкер не е бил фискален Робин Худ. Освен това някой може и да се подразни, че отрезвяването му е дошло чак в края на мандата му. Но това едва ли прави завещанието му по-малко стойностно.  
    

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 323

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 265

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 292

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1488

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 658

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 439

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 429

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ