01 Август 2021неделя21:32 ч.

Колкото повече работим и се заравяме в секторите и проблемите, откриваме системен безпорядък и липса на правила, заяви премиерът Стефан Янев

Стефан Янев:

Заварихме хаос и корупция, облечена в законообразност

МВР изобщо не е разследвало сигнали срещу ГЕРБ за купуване на гласове, разкри вътрешният министър Бойко Рашков

/ брой: 113

автор:Ростислава Иванова

visibility 0

Заварихме пълен безпорядък, липса на правила и корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма. Това заяви премиерът Стефан Янев при представяне на едномесечната работа на служебния кабинет. На брифинга в МС се отчетоха министрите Гълъб Донев, Атанас Пеканов, Бойко Рашков, Асен Василев, Кирил Петков и Стойчо Кацаров. Министър-председателят отбеляза, че правителството му няма комфорта за 100 дни толеранс, но с работата си показва причините, изкарали преди година българите на протести. Искаме да отговорим на стремежа за промяна, като положим основите на нов стил на управление, основано на принципите за прозрачност и отчетност пред обществото и без толериране на никого. Това, което заварихме, е хаос и, колкото повече работим и се заравяме в секторите и проблемите, откриваме системен безпорядък и липса на правила", обобщи премиерът и допълни, че "затревените източени язовири са метафора за положението във всички сектори".
Навсякъде, където се обърнем, е блато, заяви вътрешният министър Бойко Рашков. Той отхвърли обвиненията за чистка в системата на МВР и припомни, че са направени само няколко ключови промени. Вицепремиерът обвини службите, че години наред са бездействали срещу корупцията. "Чувствителността на някои служби за нередностите, които се случват у нас, са били приспани през последните години", каза той и даде пример със скандала с трансплантациите и търговията с органи в Правителствена болница, за който са разполагали с дебел доклад. Рашков обвини предишното ръководство на МВР, че не е разследвало сигнали за купуване на гласове срещу ГЕРБ, а всички дела и разработки са само срещу други партии. "В една служба от МВР, в която извършваме внимателна проверка, са открити лозунги на ГЕРБ и на професионална лексика се установи, че на техните компютри нямат думите ГЕРБ, ДПС и буквите Б.Б. Аз лично се съмнявам дали подобна служба в МВР би работила коректно, по закон срещу политически престъпления, свързани с гражданите", заяви министърът. "Известно е, че на предходните избори има констатирани случаи на купуване на гласове. Искам да подчертая, че МВР няма вина за това уродливо явление. Ако има служители, които са се опитвали да въздействат за купуване, това са инцидентни случаи", добави Рашков. Според него има категорични доказателства, че е било извършвано подслушване на политици и протестиращи граждани. Случаите не били един или два. Рашков заяви, че не може да каже конкретни имена, тъй като това би било престъпление по Закона за СРС, но щял да предостави данните на ресорната комисия по контрол на службите в новия парламент.
Янев анонсира, че ще смени шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. Припомняме, че агенцията, която управлява Търговския и Имотния регистър, отказа да впише смени в директорски, управителни и надзорни съвети на държавни дружества, предприети от новите министри.
Социалният министър Гълъб Донев подчерта, че работата на кабинета е изцяло с грижа за хората. Той отчете, че е продължило изплащането на добавката от 50 лв. за пенсионерите и ще бъдат увеличени с 5% пенсиите на около 1,2 млн. души. Безработицата е намаляла до 5,4%, което е спад с 37% на годишна база, а заетостта продължава да расте. Продължава икономическата мярка 60/40 за фирмите. Бизнесът да е спокоен, икономиката се възстановява, увери Донев.
Здравният министър Стойчо Кацаров отново разви идеята си за промяна в модела на здравеопазването. Като успех на екипа си министърът отчете овладяването на здравната криза и скорошното обявяване на България за "зелена зона" от КОВИД-19.Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 162

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 154

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 175

Природният газ поскъпна с 15%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 146

Рекордно потребление на ток заради високите температури

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 146

Бюджетът излезе на излишък от 731 млн. лв.

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 146

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 146

Европа няма да признае талибанско правителство

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 146

Германия определя две зони за заплаха от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 102

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 100

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 195

/ брой: 146

Пари пред човещина

автор:Юри Михалков

visibility 93

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ