10 Декември 2023неделя16:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Кузман Илиев:

Затворят ли проливите, барелът скача до $200

Нали Асен Василев обеща, че няма да взимаме повече заеми, а се оказва, че се планира дългът да скочи двойно след 3 г., казва икономистът

/ брой: 225

visibility 318

Интервю на Нора СТОИЧКОВА,
БСТВ   


"В сглобката всеки дърпа чергата към себе си, но това е прах в очите, няма да я развалят"


- Г-н Илиев, какъв е вашият икономически прочит на политическите събития, уличните метежи през последните дни?
- Политиката и икономиката са свързани, няма как да го отричаме. Според мен това, което се случва сега, е игра. Борисов си връща на Реформаторския блок, които навремето бяха и в кабинета му, и в коалиция с ГЕРБ. Сега Борисов е в  изгодна ситуация те да държат руля, а той привидно да не участва. От сутрин до вечер ставаме свидетели на един безумен театър. Докато от "Козяк" не им се каже на тези хора, че Сглобката вече не може да съществува така, те няма да се разделят. Не си го измислям аз. Каза го депутатът Ицо Хазарта по Би ти ви, който се възмущаваше, че либералните гласове са били потиснати от г-н Борисов и г-н Пеевски. Когато си се хванал на хорото, ще го играеш.
- Има ли нещо общо спорът, който се разрази в парламента по отношение отмяната на дерогацията за внос на руски петрол?
- Според мен две са причините. Едната е така с ентусиазъм да покажем на нашите евроатлантически партньори, че видите ли, вие ни давате право да отложим спирането и използването на руски нефт, ама ние сме толкова правоверни, че сами искаме да го премахнем. И така стана едно състезание между кучетата, които искат да хванат кокала - да покажат, че те са най-големите евроатлантици.
Само че по време на ротацията, динамиката е такава, че някой все пак държи руля и това е г-н Денков, на който аз не съм голям фен, но не мога да отрека, че в момента той се държи държавнически, защото е притиснат до стената. Той знае, че ако Ердоган затвори Босфора и цените хвръкнат от Близкия Изток, който целият е настръхнал срещу Запада, и стигнат 200 долара за барел, ще настане всеобща печал. Ако има ембарго и се затвори Ормузкият проток, Суецкият канал и Ердоган затвори Босфора, за да накаже западния свят, който помага на Израел в Газа - това е абсолютно реалистичен сценарий. Самият Ердоган го каза - ако трябва турски войници ще влязат на терен в Газа. Дори се говори, че петролът, който стига до Израел, може да бъде спрян, като вид атака от арабския свят.
Според мен Денков неслучайно говори за опасността, защото цената за нас може да стане стратосферна, но може и да няма достатъчно  количества, с което той да остане в историята.     Втората причина - забелязвам, че и ДБ, както и сериозни русофоби,  осъзнават кой ще получи "Лукой Нефтохим" в един момент, ако си тръгнат руснаците.
- Кой ще го получи?
- Някой български предприемач ще бъде, който е силен в темата "горива". Аз не мога да кажа конкретно, защото не го правя аз, но те го правят и знаят. Предполагам, те си дават сметка, че все някой трябва да оперира тази рафинерия, защото 3 млн. литра горива като ги нямаме, ние тук просто ще взривим региона.
Истината е, че в България цените на горивата и сега са най-ниски в Европа. Дават ни за пример Гърция, но там отдавна литърът е минал 2 евро, т.е. близо 4 лв. Да отидат да видят. Една голяма част от нефта, който идва от Гърция, по същество е руски нефт. Това и американците го знаят, дори купуват компании и рафинерии вътре в Гърция, за да го ползват, защото видяха, че няма как тези санкции срещу Русия да сработят.
За 2022г. руснаците имаха 30% ръст на приходите от нефт, въпреки санкциите. Гърците използват своите кораби, с които търгуват и печелят. Те ни доставят руския нефт.
Така че става една какофония, но това са двете причини, които според мен притесняват Денков - липсата на горива и потенциално високата им цена, ако впоследствие български предприемач или група се окажат собственици на "Лукойл". Не знам дали няма да се окаже, че ПП и ДБ са работили така, че да подарят рафинерията на хора, срещу които са се борили във времето.
- А не е ли възможно това да е някой от американските гиганти като "Ексон Мобайл" например, чрез които американците, воювайки с Русия за контрола на Черно море, идеално ще стъпят тук, през "Нефтохим"?
- Не е невъзможно. Но си мисля, че ако беше така, нямаше да има такъв отпор от страна на ПП и ДБ. Не надценявайте възможностите дори и на американските компании в момента да влияят. Виждате, че и един Израел не ги слуша.
Второ, за 7 и 8 блок в Козлодуй - хипотетично можеха да станат с американски технологии, само че това нещо минава през Евратом, а там седят германци и автрийци, които не искат ядрена енергетика.
- Най-голямата ядрена сила на континента обаче е Франция с 57 ядрени реактора...
- Да, но забелязахте ли, че на французите не им се даде никакъв шанс да играят за "Белене". Германците затвориха ядрените си централи...
- Сега ще ги отварят - някои от тях, защото енергетиката им не може да издържи на неустойчивостта на производството на отк от вятърните перки и соларни панели.
- Това не е копче да го натиснеш да ги спреш, да ги отвориш, не става точно така... Идеологията е много силна в Европа и по-скоро Европа е склонна да се деиндустриализира, да няма храна и енергетика, независимо от политическата цена, отколкото здравият разум да надделее. За съжаление, съм скептик, че може бързо да стане това отваряне в Германия.
- Според вас, ще има ли заседание на парламента, на което да се събере кворум, за да се гласува вота на недоверие? Или това оттук нататък прилича на политическа криза?
- Аз не мисля, че има политическа криза. Докато нашите евроатлантически партньори, които контролират изцяло нашия политически живот и основните политически субекти, не кажат дали това правителство ще го бъде. Според мен сега има игра на дребно. Всеки дърпа чергата към себе си, но това е прах в очите. Няма политическа криза. По-скоро Борисов иска постоянно да държи в шах Денков, те пък се обиждат, че постоянно ги брандират като някакви русофили и се заяждат... Томислав Дончев го каза: "Това е много неприятно, но много по-гнусно би било всичко алтернативно". Така че те казват: няма алтернатива.
- Според мен ГЕРБ и ДПС ще влязат в зала, когато от ПП-ДБ им обещаят, че ще се случи тяхната игра с "Лукойл".
- Има нещо такова, нещо трябва да им се даде. Изнудват се едни други.
- Вече съвсем открито се говори, че план-сметката на Асен Василев не е съвсем вярна. Но чак такова говорене, дори от среди на ПП-ДБ срещу проектобюджета малко ни идва в повече. Какво се случва?
- ЕК ни дава икономически растеж за 2024 г. от 1,8% за догодина, ние залагаме 3,2%. Това е най-оптимистичната прогноза и се прави, за да може икономическият растеж на хартия да изглежда по-голям и спрямо него всички останало - дългът, дефицитът, проблемите да изглеждат по-малки. В живия живот не е така. Германците са в рецесия, нашият износ страда, вносът ни - също. Събираемостта на ДДС е зле. Не излиза 1 млрд. за тази година. Много сметки не излизат, залагат се огромни рекордни разходи и то в ситуация, в която икономиките се забавят. В същото време малкият и среден бизнес е смазан от проверки и данъци, виждате какво още се предлага и се прави от паника и безсилие.
Как да се напълни тая голяма кошница, която е обещана? И г-н Асен Василев го отигра политически: "хайде, парламентът, отрежете вие. Аз давам на хората, отрежете вие". Аз не знам политик в България, който да каже откъде ще се отреже в разходите.
България трябва да е ефикасна с това, което има, а не да изстисква малкия и среден бизнес. Стига са изтичали милиарди в чужди джобове. Нали това беше обещанието на Асен Василев - че няма да взимаме повече дългове. А какво се случва - за три години напред ние буквално ще удвоим дълга. Някой казал - то като процент не е кой знае какъв проблем. Не, държави са фалирали и с по-малки проценти.
Ние имаме проблем с ликвидността. Не можем да си платим текущите задължения към пенсионери, социални системи, лихви, защото просто икономиката ни не работи добре. В такава ситуация, дано не се материализира, държавата може да се обърне към МВФ и да иска помощ. Тогава отговорът ще бъде - съотношението 2:1 (лева към евро) във валутния борд го променете на 4 лева за евро. Това е най-негативният риск, но той съществува. Затова не трябва много да задлъжняваме, защото сме в борд. Давам пример. При този катастрофичен сценарий, ако имате спестени 5000 евро, то автоматично те ви стават 2500 евро.    

(със съкращения)

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 835

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 833

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 816

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 783

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 829

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ