20 Февруари 2019сряда03:22 ч.

Снимка БГНЕС

Затварят Айфеловата кула заради "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 459

Най-известната туристическа атракция на Париж - Айфеловата кула, ще бъде затворена за посещения тази събота. Причината са очакваните сблъсъци между полиция и протестиращи при поредната демострация на "жълтите жилетки". Припомняме, че преди седмица протестът премина във вандалски прояви и улична война, имаше разрушени архитектурни паметници, подпалени магазини и автомобили, над 200 бяха ранените, а над 370 - арестуваните. Френското правителство бе на път да обяви извънредно положение. В крайна сметка властта отстъпи пред протестите и обяви, че отлага въвеждането на новите, по-високи акцизи върху горивата.
Въпреки това протести ще има и утре. Заради шествията в събота и неделя няма да работят седем музеи и исторически обекти във френската столица. Сред тях са парижката опера, катакомбите, Лувърът, музеят Орсе, музеите Гран и Пти пале.

Префектурата на Париж призова магазините и ресторантите по централния булевард „Шан-з-Елизе“ също да бъдат затворени, тъй като властите очакват насилие да съпроводи демонстрациите.

Френският министър-председател Едуар Филип съобщи, че 89 000 служители на силите за сигурност ще бъдат разположени в цялата страна в събота. В Париж ще има 8000 служители на силите за сигурност и бронирана техника.
Изправени сме пред хора, които не идват да протестират, а да рушат и искаме да разполагаме със средства да не им дадем свобода на действие, каза снощи Филип по телевизия Те Еф1.
По-рано се съобщаваше, че в събота във Франция ще бъдат разположени  65 000 служители на силите за сигурност.

Филип обяви, че ще бъдат използвани също десетина бронирани коли на жандармерията. Това ще се случи за пръв път от 2005 г., когато в парижки предградия избухнаха бунтове.

Айфеловата кула бе затворена за посещение на 24 ноември, когато се очакваше протести да има на Марсово поле - зоната зад туристическия обект. Тогава обаче протестите се насочиха към булевард „Шан-з-Елизе“.

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35