02 Октомври 2022неделя00:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Владимир Димитров - Майстора, Мома с гергини, ок. 1943 г., модел Кремена Кацарова от Шишковци, ХГ "Вл. Димитров - Майстора"

Защото е светла дирята им...

Личности като Владимир Димитров - Майстора са нашата сила в слабостта, упование и светлина, затова трябва да се докосваме до тях внимателно и с уважение

/ брой: 25

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 16

Вилиана Семерджиева


Пътувал и творил в много държави по света, чак и отвъд Океана, Владимир Димитров - Майстора (1882-1960) не намира по-красиви и вдъхновяващи лица и гледки от тези в родината си - "библейски фигури на деди и бащи-пророци, моми, невести и майки-светици, ...прекрасните ни плодородни поля, цветове и плодове, а също - балкани, реки и море..." През 2022 г., посветена на знаменателния юбилей - 140 години от рождението на художника, имаме уникалната възможност да се насладим на неговите изпълнени с красота и жизненост творби. Поредицата тържествени събития в чест на нашия Майстор, чийто център е община Кюстендил, започна с откриването навръх рождения му ден - 1 февруари, на мащабната, изцяло нова изложба с около 350 картини в художествената галерия, носеща неговото име. В богатия й фонд се съхраняват над 1350 произведения на знаменития художник, като специално за случая са били реставрирани 55 картини и рамкирани 280. Изложени са и подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от 15 на брой са непоказвани досега.

"Малцина са онези, които осмислят живота си по начин, който им отрежда заслужено място във вечността. Неподвластни са на забравата, защото е светла дирята им. Те са нашата сила в слабостта, упование и светлина. И съвсем обяснимо е преклонението ни пред такива личности и завещаното от тях", написаха от галерията по повод големия празник.

По традиция на този ден хората поднасят цветя пред паметника на Майстора, скромния му гроб и къщата музей в с. Шишковци. Посетителят на това свято място, където прочутият ваятел е живял и творил в продължение на близо три десетилетия, има възможност да почувства в каква хармония са величието на таланта на гения и неговият аскетичен начин на живот. 

На същата дата в София, в клуб "МаксиМ" на Българската телеграфна агенция, съвместно с НДФ "13 века България", в чест на 140-годишнината на Майстора беше представен мултимедийният проект "Светлина и дух". Впечатляващият триизмерен разказ, създаден от известния сценограф и визуален артист доц. д-р Венелин Шурелов, вплита живота и най-знаковите произведения на именития художник - фрагменти и цели картини. Платната и рисунките, включени в него, са от колекциите на Националната художествена галерия, Кюстендилската галерия, ХГ "Борис Денев" във Велико Търново и ХГ "Никола Маринов" в Стара Загора. Видеозаписът от презентацията може да се гледа в сайта на БТА (раздел "Видео").

Владимир Димитров - Майстора, Автопортрет със смъкнато палто, ок. 1910 г., ХГ "Вл. Димитров - Майстора"

Естествено е тези събития да привлекат интереса на всеки българин, който изпитва преклонение и гордост към личността и творчеството на именития ни сънародник. Но в този момент по-силен отзвук и внимание получи анонсирането на предстоящата изложба "Другите българки" от нейния автор Михаил Вучков. Чрез представянето на своите модели, които са преминали през смяна на пола, той прави паралел с женските образи в картините на Майстора. Новината предизвика остра полемика в общественото пространство не само заради неуместната интерпретация на гениалните произведения на световнопризнатия български класик - всяка нация има личности светини, до които трябва да се докосваме внимателно и с уважение, но и поради факта, че проектът на М. Вучков е бил подкрепен от Националния фонд "Култура" с 10 000 лева. Сред описаното в мотивацията за решението на комисията се посочва и че той е "професионалист с дългогодишен опит в сферата на връзките с обществеността и медийната стратегия в областта на изкуството". Това показва и фактът, че успя да предизвика оживена дискусия както за своя проект, така и за транс общността в България. И след като дни наред не стихват коментарите за "абсурдния проект", "скандалната провокация", "гаврата с Майстора и с българската култура" и т.н.; отправят се питания и упреци към бившия министър Боил Банов и комисията, определила по негово време кои проекти да бъдат подкрепени финансово в раздел "Социално ангажирани изкуства" - сесия 2020; също и към Атанас Атанасов, който днес ръководи Министерството на културата, вероятно предстои да чуем и официално становище по темата. Тъй като откриването на изложбата е насрочено за 8 март и ще продължат да бъдат задавани въпроси.

Междувременно, от днес до 1 август имаме почти шест месеца, за да отидем заедно с децата си в Кюстендил и да се възползваме от рядката възможност да разгледаме в галерията оригиналите на толкова много безценни творби на Владимир Димитров - Майстора, събрани на едно място. Да се вгледаме в очите на неговите моми и невести и да си представим онези полета и овощни градини, в които великият българин от сутрин до вечер неуморно и ненаситно е претворявал на платното силата и красотата на хората и българската природа.

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 275

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ