28 Юли 2021сряда00:22 ч.

Войниците на "Боко Харам", една от най-опасните джихадистки групировки в Африка, действат в североизточните райони на Нигерия, населени с мюсюлмани...

ГЛОБУС

Защо тероризмът вирее и в Африка

Неблагоприятният климат, религиозният фанатизъм, уязвимостта на държавността и на гражданското съзнание са ежедневие за континента

/ брой: 152

автор:Елиана Иванова

visibility 668

Може би си спомняте филма "Плачът на слънцето" на режисьора Антоан Фукуа и в главните роли Брус Уилис и Моника Белучи. Сюжетът се разгръща на фона на нигерийската джунгла, където група американски военни са изпратени на спасителна мисия и трябва да върнат невредима в САЩ Белучи, която е американска гражданска по съпруг. Като оставим настрана очакваният успех на мисията и типичното в американски стил спасяване на света, филмът разгръща смразяващи кръвта гледки и показва малка част от суровата действителност, с която населението на редица африкански държави се сблъсква всеки ден. Масови убийства, кланета, разстрели на невинни жители, изтезания, жестока бруталност на различни военни групировки. Насилието е постоянен елемент в ежедневието на африканските общества. Демокрацията и държавността на африканския континент са изключително уязвими, а заплахите пред бъдещето и пред оцеляването на тези страни дебнат отвсякъде. 

Най-сериозната опасност пред сигурността 

на държавите от Черния континент, която има потенциала да се превърна и в международна заплаха, е местният тероризъм. Условията за появата и укрепването на терористични структури са благоприятни и се дължат на редица причини, някои от които ще разгледаме след малко. Радикализирането на различни обществени кръгове бързо запълва редиците на терористичните групировки, а глобализацията и технологичният напредък позволяват на тези структури да еволюират и лесно да се приспособяват към условията на международната среда. 

Наред с международния тероризъм се увеличават нивата и на домашния тероризъм в определени региони, сред които най-тревожна е ситуацията в западна и централна Африка. Последните примери за нарастващо насилие на континента са Буркина Фасо и Демократична Република Конго. В началото на месеца при насилствен акт в село в Буркина Фасо са били убити повече от 20 души, а за първите 6 месеца на 2020г. в Демократична Република Конго са били убити повече 1300 души от въоръжени групи в страната, сред които близо 180 деца. Сомалия е постоянна арена на сражения на въвлечените в насилственото противопоставяне участници, там на 9 август са били убити осем в столицата Могадишу при самоубийствен атентат на член от терористичната ислямистка групировка "Ал-Шабаб". Други примери за постоянна тревога са северно Мали, северните части на Нигерия, Камерун, страните от басейна на езерото Чад, Еритрея, Южен Судан и други. 

В допълнение изглежда, че и ситуацията с КОВИД-19 допринася за затягането на желязната хватка на домашния тероризъм в Африка. За разлика от някои европейски държави, САЩ, Бразилия, Индия африканските страни са сравнително слабо ударени от вируса. Това не пречи пандемията да бъде използвана от ислямистките фундаменталисти в техните тактики за дестабилизиране на региона. Екстремисти от терористичните групировки "Ал Кайда" и "Ислямска държава" започнаха да пускат изявления, че КОВИД-19 е изпратен като наказание за немюсюлманите и ситуацията трябва да бъде използвана от техните последователи за нови удари срещу местното  население. 

Нека да разгледаме причините за разрастващият се тероризъм на африканска почва. На първо място е добре да започнем с разграничаването на понятията "домашен" и "международен" тероризъм. Първият се отнася до онези терористични актове, които се извършват от лица или местни групи в рамките на държавата и има за цел да ощети интереси на засегнатите групи, а в някои ситуации да дестабилизира или дискредитира управляващ режим.

Международният тероризъм, срещу който след 11 септември 2001 г. световната общност поведе кръстоносен поход, се отнася към терористични действия, извършвани от лица или групи, извън територията на държавата и цели нанасяне на вреди или щети на външни за държавата обекти. Африка постепенно се превръща в звено от международната терористична верига, но тук ще разгледаме особеностите на домашния или на местния тероризъм, който е основна заплаха пред сигурността на континента и е сред главните противотежести на опитите за демократизация и създаване на стабилни държавни структури. 

Тероризмът и насилието не са непознати за африканските народи. През дългата история на континента те са познати под различни форми - робски набези, колониализъм, културни и етнически репресии, религиозни сблъсъци. Факторите, които влияят върху разпространението и задълбочаването на тероризма в Африка имат както местен, така и външен характер. Елементите, свързани с потисническо или авторитарно управление, крехките държави, етническата принадлежност, национализмът, религията, икономическите обстоятелства, климатичните условия са някои от основните вътрешни причини, които подхранват разпространението на тероризъм. Предпоставките за радикализирането на определени групи от населението са много различни по своята същност. Например в страни с авторитарен и потискащ режим, за които са характерни груби нарушения на правата на човека и политическо сплашване, се поражда гражданско недоволство, което прибягва до използването на терористичната тактика като средство за уреждане на политически сметки или привличане на вниманието на международната общност към тежкото положение на засегнатите обществени групи. 

В държави, където националистическата борба продължава и до днес, не е рядкост сепаратистки или етнически милиции да използват тактиката на терора в своите националистически борби. Съществуването на маргинализирани етнически групи често води до борби за равнопоставен контрол върху ресурсите и това понякога води до използване на форми на тероризъм. 

Не без значение е и външното влияние 

върху разрастващия се тероризъм в Африка. С най-голямо значение е радикалният ислямизъм, а гнездото на бъдещите терористи е регионът на Сахел и Африканския рог. Страните от тези африкански региони се борят със сурови климатични условия, бедност, глад и корумпирани правителства, което ги превръща в идеалната мишена за "производство" на терористи. Влиянието на групировки като "Ал Кайда" и "Ислямска държава" е силно в тези територии. Двете организации воюват една срещу друга в Близкия изток, но в Африка си сътрудничат и често прибягват до съвместни операции. Най-свирепите местни терористични образувания, които вземат пример от "Ал Кайда" и "Ислямска държава" са "Боко Харам" и "Ал Шабаб". Към редиците на тези групировки се присъединяват хора с различни цели и интереси - скалата варира от желание за реваншизъм до крайни форми на фанатизъм. Бедността, гладът и трудните условия на живот често предопределят попълването на местата в терористичните групи или други военни и паравоенни милиции, които оперират в региона. 

 Принос за задълбочаването на насилието и разпространението на тероризма в Африка има и международната общност в лицето на бившите колониални сили. Изкуственото очертаване на границите в съвременните африкански държави и неравномерното разпределение на различни етнически и религиозни групи между съседни държави в голяма степен допринася за избухването на тези вътрешни конфликти и продължителни граждански войни. По време на колониалното управление, както и след това през Студената война, континентът става свидетел на безпрецедентни форми на насилие, експлоатация и в определен смисъл на геноцод. Липсата на силни личности и на хомогенно гражданско общество допълнително улеснява залитането в крайни форми на асиметрична война. Често, когато се говори за международния тероризъм Африка остава на заден план. Означава ли това, че насилието и зараждащите се терористични движения в Африка са без значение за международната общност? Изглежда, че международните играчи, които имат интереси към богатите ресурси на континента, по-скоро 

 

използват дестабилизацията на държавите 

от континента за преследване и осъществяване на свои лични сделки и проекти. Самата борба срещу терористичните организации става все по-трудна. Те еволюират бързо, приспособими са, оперират в трудни и недостъпни региони, характерът на акциите им е непредвидим, основни цели на атентатите им са цивилни и невинни, основното им средство е страхът. Технологичният напредък позволява координирането на дейността на тези групи и съдейства за увличането на нови членове. 

Друга характерна особеност на терористичните групировки е, че те се съюзяват и действат заедно, когато споделят общ интерес или кауза и в същото време могат да воюват една срещу друга, когато интересите им се разминават.

Освен терористичните форми на насилие, в Африка са разпространени и етническите и религиозни сблъсъци, които не е задължително да прераснат в тероризъм, както и насилието и престъпленията на основата на пола. Особено силна омраза се забелязва към жените, които са подлагани на нечовешки изтезания и мъчения. В редица африкански страни майките използват различни методи за обезобразяване на своите дъщери, за да могат да привличат по-малко мъжкото внимание и да избегнат да бъдат подложени на чудовищни мъки. В ЮАР се забелязва друга тенденция - омраза срещу емигранти от други африкански държави, която често се превъплъщава в открити сблъсъци, убийства и насилие. 

Както е видно, характерът на насилието на Черния континент е многопластов, поради което неговото изследване е сложно и изисква детайлно проучване и разбиране на историческите, етническите, културните и обществено-социалните процеси на страните от Африка. Липсата на силни държавни структури, на завършени демократични процеси, на стабилни икономики и на силно гражданско общество безспорно благоприятства и съдейства за разцъфтяващата среда на хаос и беззаконие на континента. 

Въоръжени мъже, каращи мотори, са убили шестима френски туристи и техните водач и шофьор - местни хора от Нигер, предадоха агенциите. Групата се разхождала в резервата с жирафи в района на Куре в Нигер. Резерватът Kirare Giraffe намира на около 65 км югоизточно от столицата Ниамей, е много популярна атракция в Нигер. Париж разпространи предупреждение към френските граждани да не пътуват до онези части в Нигер, където действат военизирани групи като "Боко Харам" и различни подразделения на "Ислямска държава". През октомври 2017 г. в Нигер бойци, свързани с "Ислямска държава", убиха четирима американски войници в засада. Това доведе до засилване на американските операции за борба с тероризма.

Франция, бивша колониална сила в региона, също започна да се ангажира със създаването на коалиция между западноафрикански и европейски съюзници, общата им цел е борбата срещу ислямистките бойци в региона Сахел, който обхваща части на Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Нигерия, Чад, Судан и Еритрея. Още през 2013 г. Франция разположи няколко хиляди войници в региона, южно от пустинята Сахара. Но проявите на брутално насилие нарастват.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ