04 Август 2021сряда22:21 ч.

Защо сега?

/ брой: 25

автор:Евгени Гаврилов

visibility 717

В далечната вече 1993 г. управлява правителството на Любен Беров. Едно от първите неща, които направи, е да промени законите, свързани с хазарта. От тях лъхаше откровен лобизъм. 2001 г., лятото - правителството на Симеон Сакскобургготски заседава за първи път. Залата е препълнена, темата е промени в законите за хазарта, сякаш това е най-належащото. Отново мирише на лобизъм в полза на човек, който сега е в Дубай.

През 2013 г. лотарийните игри бяха "забравени" при определяне начина на облагане по Закона за хазарта. И така цяла година. В този период талоните за търкане на фирмите на дубаеца масово превземаха лавки, бензиностанции, магазини. "Пропускът" бе коригиран, но... през 2019-а стана ясно, че държавата в лицето на Комисията по хазарта е "тълкувала" разпоредбите на закона в интерес на компаниите на Божков и в резултат бюджетът е бил ощетен с близо 700 млн. лв.

Божков го няма вече година, а в края на мандата си управляващите се захванаха трескаво да преправят правилата за хазартните игри. Депутатите разглеждат куп промени в закона, а правителството ударно ремонтира подзаконовата нормативна база. Формалният повод е, че Комисията по хазарта бе закрита и отскоро цялата власт върху хазартните фирми и организираните от тях игри е прехвърлена на НАП. Но много от промените са смущаващи, нелогични и необясними.

Понижава се например таксата за увеличаване на пунктовете за приемане на залози и изплащане на печалби. А каква е връзката между хазартната игра кено и КОВИД-19? Този въпрос изненадващо се появи, след като ГЕРБ предложиха с промените в Закона за извънредното положение да се направят и изменения в... Закона за хазарта! С любимия прийом - в преходните и заключителните разпоредби. А шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че досега не е издаван лиценз за такава ига.

Защо точно сега е тази офанзива? Вероятно трябва на някого предизборно да се помага. А времето на сегашната власт изтича и трябва да се бърза. Предстои да разберем кой е новият Божков.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 52

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 57

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 55

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 10

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 113

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 119

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ