27 Февруари 2021събота18:19 ч.

Няколко думи

Защо сега

/ брой: 14

автор:Евгени Гаврилов

visibility 564

Вчера Той отново демонстрира едно свое качество - да се обръща в мнението си като фурнаджийска лопата и по този начин да оцелява. Очаквано кабинетът прие доклада на енергийния министър, в който се предлага с доставеното за АЕЦ "Белене" оборудване" да се гради Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Той се размечта и за Осми, но нейсе.

През есента на 2019 г. след срещата си с Тръмп във Вашингтон, Борисов цитира тогавашния  американския президент, който много харесал проекта за АЕЦ "Белене". Вчера обаче се смени стопанина на Белия дом и премиерът ни запя друга песен, защото много добре знае, че за да се хареса там, трябва да се откаже от всичко руско. И го направи. С лека ръка прехвърли оборудването от Белене в Козлодуй и така зачеркна 30-годишната история на "гьола", по неговите думи. Въпреки че за "Белене" тече процедура за избор на стратегически инвеститор, която поне официално още никой не е прекратил.

Иначе, крушката си има опашка. Още през есента на миналата година от посолството на САЩ у нас официално съобщиха, че посланик Херо Мустафа е посетила АЕЦ "Козлодуй" и обсъдила с ръководството на централата "хибридно" решение на проблема с платеното оборудване за АЕЦ "Белене".

В "Козлодуй" Херо Мустафа е предложила оборудването да се използва за превръщане на работещата ядрена централа в "енергиен център за бъдещите поколения". Според САЩ "успешният хибриден проект в "Козлодуй" би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани". Ако този цитат се преведе от дипломатически на нормален език, трябва да разбираме, че новият по-голям брат ще се бори докрай, за да провали АЕЦ "Белене". И явно е на път да спечели в борбата.

Иначе, възможността оборудването, доставено за "Белене", да се инсталира като нов блок в АЕЦ "Козлодуй", неведнъж е коментирана през годините, в които проектът за втора атомна централа у нас бе замразен. По последна информация предложението сега е доставеното и консервирано руско оборудване на площадката на "Белене", което е за изграждането на първи контур на единия от реакторите и съоръжения и за двата блока, да се използва в комбинация с нова турбина от американската "Дженерал Електрик" за изграждането на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

Доминиращо е експертното мнение обаче, че монтирането на оборудването от "Белене" на площадка в АЕЦ "Козлодуй" не е възможно, защото то е изработено за друга лицензирана площадка и не може с лека ръка да бъде местено. Тъкмо се бе размърдал проектът за АЕЦ "Белене", и у нас през есента скоростно долетя американският помощник държавен секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън. В София той разкритикува правителството за продължаващата енергийна зависимост от Русия и остарелите технологии за "Белене", препоръчвайки на властите да се фокусират върху първата ядрена централа. Тогава премиерът отново заговори за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", подчертавайки, че ще се прилага нова, американска технология.

Друга способност, която има Борисов, е да отвлича общественото внимание в желаната от него посока. Затова извади темата за АЕЦ "Козлодуй" от ръкава точно в този момент, когато у нас има далеч по-актуални проблеми - задаващият се нов пик на заразата с мутиращия вирус, скандалите около ваксинирането, организирането на изборите.

Само от два стола в ядрената енергетика да не седнем на земята, което май става все по-вероятно.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ