04 Декември 2021събота04:32 ч.

Наука

Защо нямат "Нобел"?!

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 1186

Завчера Нобеловата награда за химия взеха американецът Джон Гудинаф, британецът Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино - за създаването на презареждащите се преносими литиево-йонни батерии. И знаете ли какво се случи? Една шепа недоброжелатели и прононсирани врагове на академията ни взеха да иронизират злобно, че учени от БАН не били взели приза, а се хвалели, че са създали литиево-йонна батерия на бъдещето...

Вярно, в тържествени дни не се приказва за хулители, но май е твърде възмутително дори в дни на тържество и на фона на категоричното международно признание за БАН шепа хора, дето всички ги знаят, да се глумят по всякакъв начин. Но пък има и добра страна - дават повод да се напомни за постиженията на нашите академични учени. Преносимите батерии и акумулатори, създавани в БАН, още преди много години създадоха световен авторитет на нашите учени. Дори с един техен акумулатор водещи автомобилни гиганти в САЩ постигнаха световен рекорд на автомобилен пробег. А тази година изследователи от институтите на академията по обща и неорганична химия (ИОНХ) и по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС), в партньорство със свои колеги от Софийския университет създадоха батерия от ново поколение, която може да предизвика революция в съхраняването на енергия. Става дума за презаредима батерия на основата на натрий, която може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени изцяло в редица приложения.

В новата батерия на бъдещето литиевите йони са заменени с по-евтините, по-безопасни, по-екологични и лесно достъпни в природата натриеви йони. Като първа стъпка изследователите от ИОНХ са създали нови електродни материали, подходящи за обратимо включване на натриевите йони, без да се наруши тяхната структура. От тези материали е конструирана моделна натриево-йонна клетка, която е подложена на електрохимични тестове в ИЕЕС, а химици от СУ са моделирали на атомно ниво процесите в електролитния разтвор на батерията. Едно от основните предимства на новата натриево-йонна батерия за електромобилите е акумулирането на енергия от възобновяеми източници. 

Така че, имате много здраве от старата ми шапка, мизантропи. По-добре отидете до Шведската академия на науките, да ви разкажат там как се раздават Нобели...  

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ