28 Ноември 2021неделя13:43 ч.

Защо мрънкат германците?

Пребладаващата част от германското население е убедена, че политиците само увеличават несправедливостта

/ брой: 66

автор:Дума

visibility 0

Дойче веле

Уредено здравеопазване, добро образование, солидни социални помощи и стабилна икономика - така изглежда Германия през погледа на чужденеца. Самите германци обаче не престават да мрънкат. Какво ли им тежи толкова много?
Разсипаните от кризата испанци, португалци, гърци и ирландци гледат с благородна завист към Германия. Там трудовият пазар е стабилен, а устойчивата конюнктура позволява на заплатите и пенсиите да растат. Всъщност германците заслужават аплодисменти не само за стабилното си икономическо състояние. Неотдавна американският президент Барак Обама похвали специално германската образователна система, тъй като тя проправяла пътя на младите хора към пазара на труда.

Какво не им харесва?

И докато от чужбина гледат на Германия като на обетована земя, в която се живее отлично, самите германци не престават да мърморят. По-голямата част от хората в Германия просто не забелязва съвместно постигнатите успехи. Те предпочитат да се оплакват от нарастващата социална несправедливост. В преценките си обаче те ни най-малко не се опират на фактите, а се влияят лесно от политическите агитатори. Поне това сочат данните от изследване на института "Аленсбах".
Според него за 71 процента от германците социалната справедливост в страната не е достатъчна, при това те смятат, че тя предстои да се увеличава. Участниците в изследването настояват за по-високи данъци върху печалбите на фирмите и по-голямо данъчно натоварване на хората с най-високи доходи.
Повечето граждани недоволстват, че ножицата между бедни и богати се е разтворила твърде много. Те не оценяват това, че по-голямата част от хората днес са много по-добре в икономически план, отколкото преди няколко години, както и че безработицата във Федералната република е на исторически ниско ниво.

Не всички са слепи за успеха

Тъкмо напротив, немалка част от германците се опасява, че нещата на пазара на труда не вървят добре. Позицията им е повлияна от дебата за срочните договори и минималната работна заплата, предизвикан от синдикатите и левия лагер. Покрай дискусията за бедността на възрастните пък населението си е втълпило, че става дума за уникален масов феномен - макар бедстващи пенсионери почти да няма. Въпреки разпределяните огромни суми за социални разходи пребладаващата част от германското население просто е убедена, че политиците само увеличават несправедливостта. Жалко, че управляващите не могат да привлекат вниманието към постигнатите успехи.
И все пак: има и германци, които твърдят, че социалният напредък е факт. Техният аргумент гласи: днес Германия предлага много повече шансове, отколкото дори само преди няколко години - включително на децата от по-бедните семейства.


Въпреки дългогодишен тежък труд милиони жени в Германия са застрашени от бедност на старини. Дори и след 45-годишен стаж тяхната пенсия ще бъде нищожна - далеч под нивото на социалната помощ. В Германия бедността на старини е все още сравнително малък проблем. Засега едва 2% от пенсионерите получават допълнителна финансова помощ от държавата. Според експертите обаче това скоро ще се промени. Сегашната безработица, почасовият труд и лошото заплащане са основните причини за предстоящия проблем.
Най-застрашени от евентуална бедност на старини са жените с т. нар. мини работно място. Това означава трудова заетост със заплата до максимално 400 евро бруто на месец. Към тази сума работодателят плаща 8 евро за данък, 60 евро за пенсионно и 52 евро за здравно осигуряване. С няколко други минимални такси общата сума, заплащана от работодателя, става 124 евро на месец. А работещата получава пълната си брутна заплата. Според сегашния индекс пенсията на тези жени ще бъде под 200 евро на месец. От този регламент в средата на 2011-а бяха засегнати 4,65 милиона жени в Германия. Сега федералното министерство на труда изчисли, че за една година труд на мини работно място се пада пенсия от 3,11 евро на месец. След 45 години работа на базата на трудово възнаграждение от 400 евро на месец според сегашната система пенсията би възлизала на 139,95 евро. Ниска пенсия обаче не означава автоматично беден живот, казват от министерството на труда. Средната пенсия на жените в Германия възлиза на 535 евро месечно. А тъй като към пенсията често се добавят и други приходи, средният доход на самотна жена над 65-годишна възраст възлиза на чисто 1188 евро на месец, съобщава министерството. Пенсионерските съпружески двойки пък имат средно на разположение дори по 2248 евро на месец.

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ