19 Октомври 2021вторник08:57 ч.

Защо Комисията не поздрави Борисов?

/ брой: 111

автор:Георги Готев

visibility 2281

Зададох този въпрос на обедния брифинг вчера. Нормално е, когато в страна членка има избори, Барозу да поздрави победителя. Формално погледнато, изборите са спечелени от ГЕРБ на Бойко Борисов, когото Барозу познава добре. Но защо поздравления няма?
Говорителката Пиа Хансен в понеделник каза, че Комисията ще излезе със заявление, когато излязат официалните резултати. Те излязоха рано сутринта, но този път Пиа каза, че изявлението ще дойде, когато се състави правителство.
Отдавна забелязвам, че ледът се пука в Европейската комисия. Същата, която направи изключително много, за да крепи режима на Борисов. Нека спомена само, че му спести редовния доклад, който щеше да излезе малко преди несъстоялите се редовни избори.
Даже лозунгът на кампанията на Борисов "Имаме воля" е взет от обтекаемите доклади на Комисията по механизма за наблюдение и проверка, която по липса на напредък отбелязваше, че правителството на Борисов имало воля.
Защо България беше разтресена от скандал за подслушванията? Една от причините е, че при предишния скандал "Ало, Ваньо - Мишо Бирата" Комисията не реагира. А скандалът беше огромен, защото самият Борисов си призна, че записът, в който нарежда на шефа на митниците да не закача бизнесмен, е истински.
Широко затворените очи на комисията за безобразията в България до голяма степен се обясняват с ролята на еврокомисар Кристалина Георгиева. Известно ми е, че тя е сред най-популярните личности в България. Името й в Брюксел също е много добро, гледа си ресора отлично. Но като политическо назначение на ГЕРБ тя пази като орлица да няма критика към Борисов нито в доклад, нито в устата на говорител.
Вивиан Рединг, която отговаря за основните свободи като заместник-председател на Комисията, направи опит да каже нещо критично за последния скандал с подслушванията, но българската й говорителка тутакси й поднесе лист какво трябва да каже, след което дойде да обясни, че Рединг не е казала това, което е казала. А тя каза, че "цял свят гледа скандала с подслушванията в България".
Така че ледът се пука. В Комисията разбират, че тези избори могат да й нанесат най-страшния удар - да й развалят лятната почивка. Пак България, индиректно, им развали рахата през август 2010 г., по време на кампанията на Саркози срещу ромите. Още не са се възстановили от удара, а сега се подготвя нов...
За Комисията най-голямата загадка е главният прокурор Сотир Цацаров. Назначаването му беше посрещнато с лошото предусещане, че ще забатачи още повече обвинението. Изведнъж обаче в негово лице Комисията вижда съюзник за изпълнението на основната цел на мониторинга. А тя е това срамно наблюдение да отпадне, защото България е станала нормална държава.
Комисията ще наблюдава с повишен интерес вота за свалянето на имунитета на Цветанов. Досега вървеше купуване на гласове, а в момента се пазаруват депутати. На теория е нормално и трите партии, минус ГЕРБ, тоест 143-ма депутати, да гласуват свалянето на имунитета му. Но ако обаче броят депутати, гласували за свалянето на имунитета, е по-малък, това би означавало, че купуването на депутати е опорочило парламента до степен, до която той няма да може да работи поради тотална липса на доверие.
Но ако 143-ма депутати, и дори повече, свалят имунитета на Цветанов, тогава БСП може да започне смело да работи за създаване на правителство на малцинството или програмно правителство, както го нарекат. Защото разследването на Цветанов от прокуратурата ще бъде пагубно не само за него лично, но за ГЕРБ.
Властта не е самоцел, но е добре парламентът да поработи колкото е необходимо, за да може ГЕРБ да се разпадне до степен, която ще го прати в историята. И тогава нека има предсрочни избори. И от Брюксел се вижда, че пълен мандат би бил нечестен спрямо повече от половината българи, които няма да бъдат представени в това Народно събрание.
И все пак - защо Барозу не поздрави Борисов? Може би защото докато се формира правителство, той и Цветанов ще са примерно на Бахамските острови. Заедно с други двама бабаити, с които си приличат - Братя Галеви.
 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ