29 Септември 2020вторник21:16 ч.

Едно наум

Защо боговете идват на земята като пчели

Небесна храна и лекарство, медът избистря целия човешки организъм и носи младост и безсмъртие

/ брой: 285

автор:Петра Ташева

visibility 4115

Не се сещам за по-хубаво пожелание от българското: "Да ти върви по мед и масло!" Защото народът ни от векове знае, че няма по-полезно, по-засищащо, по-сладко, по-вкусно нещо от меда върху тънко намазана с масло филийка!
Медът е една от най-древните храни. Храна за телата и душите ни. Небесна храна - идва от пчелите, които се реят в синьото небе, кацат на най-красивите и уханни цветя, събират сладък нектар и създават еликсир за живот и безсмъртие. За безсмъртието на душите ни човешки!
Казват, че пчелите са по-древни от нас, хората. Те са се появили 50-60 хиляди години преди човека - това го доказват откритията на археолозите. Скална рисунка отпреди 12 хиляди години, изобразяваща събиране на мед от пчели, гнездящи в скални пукнатини, е открита в пещерата Паука в Испания. Омир споменава пчелите и храната, която те ни дават, като дар от боговете - медът носи младост и безсмъртие. Според Омир боговете идват на земята като пчели.
Учените от древността с уважение и преклонение говорят за меда като храна и лекарство. Хипократ - бащата на медицината, доживява 107 години и бил изключително работоспособен благодарение на меда. А от лечебните му свойства той откроява силата, способността му да пречиства човешкото тяло. С него се избистря целият човешки организъм: жлъчка, бъбреци, пикочен мехур.
Аристотел (бащата на зоологията) казва, че всичко, което произвеждат пчелите, е незаменима храна и лекарство. Не случайно медът е храна за фараоните. В гробницата на Тутанкамон намереният там мед отпреди 3500 години бил запазен и годен за ядене! Това е защото медът лесно се съхранява, не се разваля, а неговите незаменими качества се запазват векове. Някога тялото на великия Александър Македонски било пренесено от далечна Мидия в Древна Македония в златен саркофаг, пълен с мед, защото още тогава знаели, че медът има и консервиращи, балсамиращи свойства.
Цели 18 века книгата "Материя и медицина" на Дискорит, живял около първи век пр.н.е., е била "евангелието" на древната медицина и фармакология, защото учела как да се използва медът за лекуване на болно гърло, на болести на очите, на носа и за заздравяване на дълбоки външни рани. Медът помагал против отровата на гъби, змии и бесни кучета. 
Римският поет Вергилий възпява пчелата като едно от най-умните животни. А Анакрон живял 115 години благодарение на меда. Питагор споделя, че тайната на неговото здраве и яснотата на ума му се дължат на всекидневното му хранене с мед. Английският физиолог Джюстен бил за използването на меда в борбата с атеросклерозата и инфаркта.
Сведения за пчелите по нашите земи ни дава Херодот (бащата на историята), който пише, че още в пети век траките почитат боговете Арес, Дионис, Херос, но най-тачена била Бендида - пазителката на животните и на пчелите. А те, пчелите, били окупирали горите оттатък Дунава и хората трудно се добирали да тия места.
Медът, това "течно злато", е незаменима богата храна и ценно лекарство. Елементите в него  са почти от цялата таблица на Менделеев, има още глюкоза, фруктоза, белтъчини, ферменти на витамините, минерални вещества и органични киселини. Повече от 70 ценни вещества е скътал в себе си медът! Богатството му е толкова голямо, че и днес учени, лекари, продължават да изследват неговото благотворно влияние върху човека.
Пчеларството у нас е старо - от времето на прабългарите, които населявали земите около Азовско море и реките Кама и Волга. За тях медът бил "разменна монета", продукт в търговията с Византия, Италия, Дубровник. Те отлично знаели цената на меда и на пчелния восък!
"С какъвто се събереш, такъв и ставаш!" - така казва нашият народ. И явно е, че и пчелите предават своето търпение, трудолюбие и главно ненадминатата си демократичност на пчеларите, с които са в непосредствена близост. Защото няма по-идеално устроено "общество" от това на пчелите. При тях работа, задължения, размножаване, управление, роене - всичко е така устроено, че човек може само да им завижда, че е толкова съвършено!
Техният живот са наблюдавали хората, ползвали са произвежданите от тях продукти и са ги предавали на поколенията като най-ценното богатство. И в народните ни предания, приказки, песни, пословици и поговорки е отразено преклонението пред пчелата, пред меда, пред стройната уредба на нейния живот и труд. Не е случайно, че най-добрите, най-трудолюбивите хора са удостоявани с определения, че са като "пчелици". А най-хубав е онзи въздух, който е като медовина - питието на древните, в чиято основа бил медът. И най-сладките устни на момите са "медени", всичко най-сладко в живота е "като мед", а най-хубаво е тогава, когато "мед ти капе на душата".
Пчеларите си имат светец покровител. Той е Свети Харалампий. Бил е известен просветител и лечител от далечни времена. Умеел да лекува хората с мед и с пчелни продукти и ревниво проповядвал християнската религия. Живял е в края на втори и началото на трети век - по времето на римския император Септимий Север.
Тогава се водели жестоки борби между езичници и християни. Харалампий бил епископ в град Магнезия в Мала Азия. Легендите говорят, че бил обикновен човек, който се занимавал със земеделие и с пчеларство. Предан бил на християнството и проповядвал неподчинение на езическите идоли. Противниците му го заловили. Подложили го на жестоки изтезания, но той имал силен дух. Придобил бил божествена сила, с която удивлявал, смайвал хората, та те го следвали в пътя му към християнството. Затова бил осъден на смърт. Императорът отредил да му бъде отсечена главата.
На мястото на неговата казън било струпано множество от хора, които Харалампий окуражавал, простил им великодушно греховете, пожелал им здраве и се помолил за тях, за бъдещия им праведен живот. Загинал Харалампий на 113-годишна възраст в началото на трети век. Отишъл си от този свят с благородство! Бил денят 10 февруари. Оттогава този е денят на пчеларите.
Запазили са се традиции, обичаи, поверия, които съпътстват деня на Свети Харалампий. Рано сутрин стопаните месят по три хляба. Намазват се с мед и в една паничка се сипва мед и се отнася всичко това в черквата. Отслужва се молебен, хлябовете се осветяват, благославят, разчупват и се раздават за здравето на хората и на пчелите. Защото без пчелите човекът е загубен! Или, както казва Айнщайн: "Ако изчезнат пчелите, ще изчезне и човешкият род!" От осветения мед се прибира в специално гърненце. Пази се през цялата година като зеницата на окото, защото е лечебен - помага за изцеляване от много болести.
И още един ден в годината - 8 юли, денят, в който е роден Свети Прокопий, е определен за празник на пчелите. Наричат светеца и "пчелар", покровител на пчелите.
В ранното християнско изкуство пчелата е символ на Христовото възкресение, т.е. на безсмъртието.
Медът е влязъл трайно в нашия бит, нрави и обичаи: младоженците се посрещат със залчета, натопени в мед, погача за новородено се разчупва и поднася с мед, помени за починалите ни близки правим пак с питки, подсладени с мед. Мед се раздава и в радости, и в скърби човешки.
Много рецепти знае нашият народ с използването на меда и пчелните продукти. В същото време в модерните клиники медът стана основно средство за лечение, за отслабване, за засилване на организма, за разкрасяване. Няма спор - той трябва да присъства всякога на масата ни. Остава да се научим кога, как, по колко мед да приемаме, как да го съчетаваме с другите храни, за да бъдем по-здрави и по-красиви. И да имаме късмет, да ни е всичко "по мед и  масло"!

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 4

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 3

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 2

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ