30 Юни 2022четвъртък23:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

Интервю

Емил Хумчев:

Защитата на общинските болници е кауза

Те се доказаха като работещи и са важни за хората в труднодостъпните райони, необходима е силна подкрепа от държавата, казва водачът на листата на "БСП за България" в 22 МИР - Смолян

/ брой: 211

автор:Мая Йовановска

visibility 7

ЕМИЛ ХУМЧЕВ е роден през 1975 г. в Златоград. Възпитаник е на СПТУ по туризъм в Смолян. Завършил е мениджмънт на хотелиерската и ресторантьорската дейност в Югозападния университет "Неофит Рилски". Бил е заместник-областен управител на Смолян и общински съветник от БСП в родния си град. Председател е на Общинския съвет в Златоград. Член на НС на БСП и председател на Съвета по туризъм.


– Г-н Хумчев, казвате, че повече от половината жители на Смолянска област живеят в модерно робство. Какво имате предвид?

– През последните десет години в нашия район се увеличиха зависимостите на хората от управляващите. Те все повече са принудени да упражнят своя вот в ненормална среда. Виждаме, че в редица общини в нашата област под влиянието на кметове, общинска администрация, държавни служби се упражнява, според мен, а и според много други хора, контролиран вот. Хората в по-голямата си част не са оставени на мира да упражнят правото си на глас свободно – така, както го чувстват. Още на изборите през април получихме много сигнали за хора, заплашвани, че няма да получат дърва за огрев, ако не гласуват за определена партия. Служебното правителство взе мерки за това и ограничава тези възможности, което видимо се отразява и на изборния резултат. Хората виждат, че има алтернатива, че има друг вид отношение към тях, и започват да се отърсват от страха и от тези зависимости. Немалко граждани обаче се поддават на този натиск и гласуват така, както им се каже.

– Как може да се промени това?

– Все още получаваме такива сигнали, които отнасяме към съответните органи и служби и те реагират мигновено. Мисля, че след последните два вота за Народно събрание хората видяха, че има алтернатива и всичко това може да се промени. Много е важно държавните институции да си гледат професионално работата, да не се занимават единствено с това да привличат гласове за определeна партия, която и да е тя. Нашата идея, нашата цел е и държавните институции най-после да бъдат оставени на мира. Защото ръководството им е под постоянен стрес при смяна на властта – да не бъдат уволнени, сменени. И тези хора, притеснявайки се за своето бъдеще, упражняват влияние върху обикновените граждани, върху начина им на гласуване на изборите. Крайно време е това да се промени и професионалистите в своите сектори да се занимават със служебните си задължения, а не с избори.

– Кризата с високите цени притисна българите, които са най-бедните в ЕС. Какво е положението в Смолянско, как преживяват хората, имат ли дърва, които са дефицитна стока в момента, как се справят със сметките за ток?

– Животът в Родопа планина, в Смолянска област, е доста по-труден, отколкото в големите градове и в други райони. Всички кризи се отразяват на населението в нашата област. Навсякъде настояваме за по-специално отношение към хората от нашата област. В последните десет години Смолянска област е най-бързо обезлюдяващата се в страната. Има алгоритъм, който е много видим – че всеки 100 излизащи в пенсия се заместват със само 40 души. Това е показателно, че нашата област се обезлюдява. Много важно е отношението на държавата към живеещите в нашата област в няколко насоки. Ние сме много зависими от електричеството, освен от дървата. Покачвайки се, цената на тока вдигна и тази на дървата. А в момента има затруднения и с доставките на дърва.

Сериозен е проблемът със здравеопазването в нашата област. Общинското здравеопазване трябва да бъде приоритетно. Защото виждаме, че в райони като нашия – отдалечени, труднодостъпни, общинското здравеопазване пое вълната от КОВИД-болните. Нашите медицински специалисти се справиха много добре и продължават да го правят. Общините обаче се затрудняват с издръжката на болниците си. Някои от тях са със задължения към доставчици от години. Например болницата в Девин се справи със своите пациенти, изпаднали в затруднение заради КОВИД-19. Тя обаче има задължения от 260 хиляди лева, които са от години. В момента сградата е запорирана и обявена за продажба! И без намеса от държавата има опасност болницата отново да затвори. А тя обслужва три общини, огромна част от населението. Хората се нуждаят от нея.

Трябва болниците в общинското здравеопазване, в труднодостъпните райони, да получат по-силна подкрепа от държавата. Това е един от приоритетите на БСП – защитени лечебни заведения в отдалечените и планинските райони. За мен защитата на общинското здравеопазване е кауза. Без общинските болници, които са най-близо до хората в регионите, нищо добро не ни чака. Тези звена се доказаха като работещи и са важни за хората, за тяхното здраве и спокойствие. Заставаме зад общинските болници и това ще е сред първите неща, които ще защитим. В кризата това е много важно. И не само – трябва в тях да се привлекат повече медицински специалисти.

Другото, което много притеснява хората, е енергийната криза. Не знаят как ще изкарат зимата. Категорично заявяваме, че още в първите дни от работата на новото Народно събрание ще предложим домакинствата да бъдат подпомогнати с до 200 киловатчаса електроенергия месечно.

– За какво друго ще работите, така че да се усети подобрение в живота на хората от вашия район?

– Много важно е образованието. Ние сме за защитените училища поради същите причини, заради които подкрепяме общинските болници. Жителите на нашата област разчитат на тези училища, макар че на много от местата те са със смесени паралелки. Така хората спестяват разходи за пращане на децата в големия град. А и транспортът не е добре уреден, така че родителите се притесняват.

Приоритет за нас е и повишаването на доходите на хората, както и подпомагането на младите семейства. Това, което БСП предлага в програмата си, е много важно, защото нашата област се обезлюдява с огромни темпове. Чрез мерките за подпомагане на младите семейства – предлагаме за второ и трето дете по 6500 лева, облекчени данъци за семейства с минимални заплати и т.н. – да можем поне да спрем темпа на обезлюдяване. Всичко, заложено в програмата на БСП, е особено важно за райони като нашия, където животът е по-специфичен.

– Къде виждате възможностите за повече работни места и инвестиции в региона?

– Имаме привилегията да живеем в изключително красив район на България. Едно от основните неща, които трябва да бъдат развити и подпомогнати, е туризмът. Има огромни възможности както за селски, така и за балнео и за ски туризъм. Борим се от години това да се случи с развитието на геотермалните източници в района. Особено след преболедуван КОВИД-19 се оказа, че това е най-добрата терапия. Трябва да бъде развит балнеотуризмът, в нашата планина, в нашата област има много възможности за това.

В Златоград от години се мъчим да получим подкрепа от държавата да реализираме проект за използването на геотермална вода, която се намира в един от рудниците. Преди 7-8 години успяхме да осигурим средства за сондаж, за да излезе водата на повърхността. Общината е готова с цялостен проект за отопление на всички обществени сгради, с разпределителни централи за населението – за тези граждани, които искат да се включат за отопление, и вода, която да се подава за балнеолечение. Това е напълно готов проект, със сметки, с разчети. В последните десет години се мъчехме да убедим управляващите, че той е важен за района.

Трябва да запазим животновъдството в региона. И да го развием. Защото през годините това беше един от основните поминъци. Има големи възможности да се развива животновъдството, да се възстанови земеделието с по-голямо внимание към тези, които искат да се занимават с него. Това е бъдещето на Родопа планина.

– Какъв ангажимент бихте поели?

– Проблемите, особено в малките населени места, са различни. Ангажиментите, които поемам, са записани в нашата краткосрочна програма за първите 100 дни. Освен това се надявам народните представители, които бъдем избрани, да имаме по-силен глас, защото през годините в нашата област се работеше на парче. Искаме дългосрочна политика за по-голяма сигурност на хората. За подкрепа на младите семейства, за повишаване на качеството на труд, за защита на трудещите се. Трябва да успеем да запазим населението!

 

 

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 310

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 111

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 78

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ