Зарзаватът от Турция сред най-опасните в Европа
50% от всички изследвани продукти съдържат пестициди, а чушки, круши и грозде са на първите три места по вредност
/ брой: 74
Предупреждение срещу консумацията на някои зеленчуци и плодове, отглеждани в Турция, се съдържа в доклад на природозащитната организация Грийнпийс, съобщава турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на информация във в."Ватан". Чушки, круши и грозде, произведени в Турция, са поставени на първите три места в списъка на най-опасните плодове и зеленчуци в Европа в резултат на направено изследване.
Докладът на организацията се основава на резултатите от проучване, направено от специалисти по поръчка на Грийнпийс на 76 различни видове зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009-2010 г. в супермаркети, магазини и места за продажба на плодове и зеленчуци в различни страни от Европа. В част от тестваните зеленчуци и плодове е установено наличие на химически вещества над допустимите норми. В 50 процента от проверените продукти е установено наличие на пестициди.
НТВ посочва, че Турция е получавала предупреждения на първо място от Русия, а също от Украйна, Германия и Холандия, че земеделските продукти, които изнася, съдържат вредни за човешкото здраве остатъчни вещества.