04 Юли 2022понеделник08:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Заради пандемията училищата са спестили 231 млн. лева

МОН твърди, че вече няма да има проблеми с онлайн обучението

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 10

Училищата са започнали 2021 г. с финансови остатъци за 231 млн. лв. От тях 118 млн. лв. са спестени от намалени битови разходи и сметки, докато ученето е било онлайн. 10,4 млн. лв. по-малко са похарчени м.г. от целевите пари за уязвими групи, 7,8 млн. лв. - от непроведени занимания по интереси. Отделно през 2021 г. училищата с повече деца от уязвими групи са получили 32,2 млн. лв. допълнително, а за занимания по интереси - 24,4 млн. лв. Голяма част от средствата все още не са използвани. Това обяви МОН след публикувано от образователния синдикат "Подкрепа" мнение, че училищата технически не са готови за дистанционно обучение.  

МОН промени Наредбата за финансиране на институциите и даде възможност училищните директори при необходимост да използват част от икономиите за заплащане на интернет на своите ученици при онлайн обучение, напомнят от министерството. Юлски анализ сочи, че през следващата учебна година 34 000 ученици биха останали без интернет по социални причини, ако се наложат онлайн занятия, за месечните им такси училищата трябва да отделят около 2,4 млн. лв. Тези суми не би трябвало да бъдат проблем на фона на споменатите финансови остатъци и икономии от 2021 г., уверява МОН. 

При онлайн занятия министерството осигурява интернет и за учителите - чрез 30 лв. месечно към заплатите за компенсиране на разходите им за консумативи. Парите се превеждат на училищата два пъти в годината - през септември-октомври и през декември. За такова допълнително плащане вече са кандидатствали 23 103 учители. В началото на октомври МОН ще преведе на училищата заявените близо 1,023 млн. лв. 

Според юлското проучване на МОН педагозите са напълно обезпечени с електронни устройства за онлайн занятията. Вече са осигурени служебни компютри на всички учители, за които е заявена необходимост. Предоставени са 2000 лаптопа и 500 рутера с карти с мобилни данни "My Fi". С постановление на МС от 15 октомври 2020 г. на училищата са отпуснати 14 млн. лв. за купуване на други 2000 лаптопа за учители и 14 000 - за ученици. По друг проект на училищата са дадени още 20 692 лаптопа за учители, както и 65 000 лаптопа и таблета за ученици за временно ползване.

МОН никога не е поемало ангажимент и няма бюджет да осигури служебни устройства на всички над 70 000 учители. Закупуването на лаптопи за още 45 000 педагози, които ползват собствена техника, би струвало на бюджета около 45 млн. лв.

В служебните компютри, осигурени от МОН, се влиза само с индивидуален служебен профил, което е валидно за цялата държавна администрация. Това позволява мониторинг, необходим с оглед целесъобразното харчене на държавни пари, както и за евентуално преразпределяне на техниката в случай на необходимост.

 

 

 

Хлябът поевтиня с 20% в търговските вериги

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 127

Докъде я докарахме?

автор:Валентин Георгиев

visibility 0

/ брой: 127

Руските дипломати напуснаха България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 127

МТСП ще отговаря за детския телефон

автор:Аида Паникян

visibility 0

/ брой: 127

Отстъпката за гориво - по желание на бензиностанциите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 127

Хлябът с 20% по-евтин в търговските вериги

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 127

Азерският газ тръгва отново през Кулата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 127

"Лукойл Нефтохим" пак ще плаща данъци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 127

Скопие обсъжда френското предложение

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 127

Български огнеборци на мисия в Гърция

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 127

Кипър с мерки срещу болести сред мигрантите

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 127

Македония - дълг към България

автор:Боян Бойчев

visibility 42

/ брой: 127

Диагноза

автор:Велизар Енчев

visibility 42

/ брой: 127

Наздраве, БФС!

автор:Марин Милашки

visibility 42

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ