29 Май 2023понеделник01:21 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Заради пандемията училищата са спестили 231 млн. лева

МОН твърди, че вече няма да има проблеми с онлайн обучението

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 23

Училищата са започнали 2021 г. с финансови остатъци за 231 млн. лв. От тях 118 млн. лв. са спестени от намалени битови разходи и сметки, докато ученето е било онлайн. 10,4 млн. лв. по-малко са похарчени м.г. от целевите пари за уязвими групи, 7,8 млн. лв. - от непроведени занимания по интереси. Отделно през 2021 г. училищата с повече деца от уязвими групи са получили 32,2 млн. лв. допълнително, а за занимания по интереси - 24,4 млн. лв. Голяма част от средствата все още не са използвани. Това обяви МОН след публикувано от образователния синдикат "Подкрепа" мнение, че училищата технически не са готови за дистанционно обучение.  

МОН промени Наредбата за финансиране на институциите и даде възможност училищните директори при необходимост да използват част от икономиите за заплащане на интернет на своите ученици при онлайн обучение, напомнят от министерството. Юлски анализ сочи, че през следващата учебна година 34 000 ученици биха останали без интернет по социални причини, ако се наложат онлайн занятия, за месечните им такси училищата трябва да отделят около 2,4 млн. лв. Тези суми не би трябвало да бъдат проблем на фона на споменатите финансови остатъци и икономии от 2021 г., уверява МОН. 

При онлайн занятия министерството осигурява интернет и за учителите - чрез 30 лв. месечно към заплатите за компенсиране на разходите им за консумативи. Парите се превеждат на училищата два пъти в годината - през септември-октомври и през декември. За такова допълнително плащане вече са кандидатствали 23 103 учители. В началото на октомври МОН ще преведе на училищата заявените близо 1,023 млн. лв. 

Според юлското проучване на МОН педагозите са напълно обезпечени с електронни устройства за онлайн занятията. Вече са осигурени служебни компютри на всички учители, за които е заявена необходимост. Предоставени са 2000 лаптопа и 500 рутера с карти с мобилни данни "My Fi". С постановление на МС от 15 октомври 2020 г. на училищата са отпуснати 14 млн. лв. за купуване на други 2000 лаптопа за учители и 14 000 - за ученици. По друг проект на училищата са дадени още 20 692 лаптопа за учители, както и 65 000 лаптопа и таблета за ученици за временно ползване.

МОН никога не е поемало ангажимент и няма бюджет да осигури служебни устройства на всички над 70 000 учители. Закупуването на лаптопи за още 45 000 педагози, които ползват собствена техника, би струвало на бюджета около 45 млн. лв.

В служебните компютри, осигурени от МОН, се влиза само с индивидуален служебен профил, което е валидно за цялата държавна администрация. Това позволява мониторинг, необходим с оглед целесъобразното харчене на държавни пари, както и за евентуално преразпределяне на техниката в случай на необходимост.

 

 

 

Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 99

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 852

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ