27 Февруари 2020четвъртък20:13 ч.

Вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова ще водят преговорите за прекратяване на договорите с американските електроцентрали

Започват преговори с американските централи за договорите

"Контур Глобал" вече е изплатила инвестициите си

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 834

Правителството вчера даде мандат на икономическия вицепремиер Томислав Дончев, на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да започнат преговори с т.нар. американски централи с цел прекратяване на договорите за преференциално изкупуване на електрическа енергия. Първо ще се водят преговори с "Контур Глобал". Договорът между НЕК и "Контур Глобал Марица изток 3" е от 2001 г. Както е известно, в Брюксел  има образувано производство по жалба на българската Комисия за енергийно и водно регулиране, според която договорите за изкупуване на електрическа енергия от американските централи у нас представлява несъвместима държавна помощ.

Още през пролетта председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов намекна, че договорите с "Контур Глобал" и "Ей и Ес Гълъбово" ще бъдат разтрогнати съвсем скоро.  Двете централи са на различен етап от изплащането на инвестициите и прекратяването на договорите няма да стане по едно и също време. Освен това експерти на ЕК и наши експерти са на мнение, че инвестициите в едната от двете мощности - "Контур Глобал Марица изток 3", вече са изплатени, защото на нея са дадени повече пари. Правителството е готово на компенсации за централата "Ей и Ес Гълъбово", за която британският консултант Frontier Economics се е произнесъл, че инвестицията още не е изплатена. Според разчетите на Frontier държавата трябва да доплати на американския инвеститор няколкостотин милиона лева. Планът на кабинета е сумата да се изплати чрез специална добавка в цената на тока, която може да се въведе с промени в законодателството. На този етап правителството няма намерение да плаща от бюджета компенсацията на централата във връзка с преференциалните цени на тока.

Според Валентин Николов прекратяването на договорите за задължително изкупуване на тока от "Ей и ЕС Гълъбово" и "Контур Глобал" ще доведат до спестяване на разходи от Фонда за енергийна сигурност, от който в момента се покриват разходите на НЕК по тези контракти. Тези пари пък можело да се използват за спасяването на държавната "Марица изток 2", която в момента е в тежко финансово състояние.

В разгара на лятото, преди да подаде оставка, шефът на НЕК Петър Илиев изпрати гневно писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в което твърдеше, че с недалновидната си ценова политика, водена в полза на американските централи, КЕВР е ощетила НЕК с над 1 милиард лева. 

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 163

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 145

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 232

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 154

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 94

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 229

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 421

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 128

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 642

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 409

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ