19 Септември 2021неделя12:19 ч.

На снимката - Кирил Петков

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

На първо време държавното дружество "Монтажи" минава под разпореждане на министъра на икономиката

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 562

Започва трансформация на "черната кутия" по времето на управлението на ГЕРБ - "Държавната консолидационна компания" (ДКК). Идеята на министъра на икономиката Кирил Петков е от "холдинговия чадър", както го нарича, да бъдат извадени предприятията и те да минат на пряко подчинение на съответните ресорните министерства, а компанията постепенно да бъде закрита. "Абсолютно няма нужда от съществуването на ДКК, но това не може да стане от днес за утре. Първата ни стъпка е да влезем в контрола на ДКК, което трябва да се случи скоро. После да сменим бордовете на част от тези компании и след това те да минават директно на подчинение на Министерството на икономиката, за да изпразним от съдържание ДКК", каза пред "Медиапул" Кирил Петков.

Затова министърът започва голямо преструктуриране на икономическото министерство и част от структурите под шапката му. Според Петков има положителна нагласа към поисканите от него промени и няма проблем те да се правят в края на мандата на служебния кабинет, защото дават добра посока за действие на следващото правителство.

Според предложената от Петков схема държавното дружество "Монтажи" ще бъде извадено от ДКК и ще мине под директно разпореждане на министъра на икономиката. Той е внесъл съответните доклади, а те са приети от кабинета. През ДКК и "Монтажи" бяха разпределени натъмно 630 млн. лв. за ремонти на язовири, които са доведени доникъде. Според Петков е редно "Монтажи" да мине директно под управление на министъра на икономиката, за да има повече яснота какво се случва и като превантивна мярка срещу други злоупотреби при изразходването на парите за язовири.

Мястото на самите язовири, които след ремонтите се прехвърлят към държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", също не е към икономическсото министерство, заяви Петков. Според него предприятието трябва да се прехвърли към земеделското министерство, защото повечето язовири са напоителни. 

От структурата на ДКК трябва да бъдат извадени и дружествата "Еко Антрацит" и "Екоинженеринг-РМ", чието място е в екоминистерството, коментира още Петков. В дружеството "Екоантрацит", с предмет на дейност "добив и брикетиране на антрацинти и черни въглища", в края на 2017 г. правителството наля инжекция от 120 млн. лв. Според информация на "Медиапул" тези пари също са харчени без поръчки, чрез вътрешно превъзлагане отново на "Монтажи". Въпреки финансовата инжекция фирмата е на загуба от близо 6 млн. лв. през 2019 и 5,1 млн. лв. през 2020 г. "Екоинженеринг-РМ" се занимава с архитектурни и инженерни консултации и е на дребна пепчалба за 2020 г. По мое мнение от ДКК трябва да се извади и ВМЗ, но не пристъпваме към такава мярка, защото ДКК има заем от ББР и не можем да извадим много фирми, без да го преструктурираме, обясни Петков.

Според него подобни стъпаловидни структури като холдинга само създават непрозрачност и предпоставки за злоупотреби при управлението на финансовите средства. 

Петков за пореден път обяви, че трябва да се преструктурира управлението на инвестициите. Той настоява цялата Държавна агенция за научни изследвания и иновации, която е под шапката на МС, да мине към икономическото министерство. Агенцията ще управлява новата оперативна програма за наука, иновации и дигитализация през 2021-2027 г. с очакван ресурс от 1,3 млрд. лв. Според икономическия министър по-логично е агенцията да е под шапката на икономическото министерсто, като се създаде съвместен борд с участието на МОН и световно известни български учени.

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 317

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 114

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 236

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1379

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 610

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 933

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 677

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ