28 Ноември 2021неделя14:28 ч.

Започнете "Белене"

/ брой: 199

автор:Георги Георгиев

visibility 376

Петъчното изявление на зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, че Брюксел ще подкрепи България, ако реши да поднови строежа на АЕЦ "Белене", е онази светлина в тунела, която очакваха всички привърженици на строителството на Втора атомна.
Сложеното на трупчета от 2009 г. от първото правителство на ГЕРБ строителство трябва да бъде подновено. То беше спряно по чисто политически причини, както разбрахме от самопризнанията на самия Бойко Борисов през 2015 г. пред американската търговска камара: "Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?", каза тогава бившият вече премиер.
Енергийната криза в Европа, която всъщност едва сега започва, няма да отшуми ей така за няколко месеца, както се надяват някои в ЕК. Като Тимерманс например. Тя има фундаментални причини, свързани с т.нар. зелен курс, и ще бъде преодоляна, едва когато тези причини бъдат отстранени.
На някои акълът, макар и късно, започна да им увира. Преди месец ЕК обяви, че атомната енергетика е част от "зелената" такава. Във Великобритания, макар и извън ЕС, заговориха за спиране на плановете за затваряне на реактори. В Германия тръгна аналогична подписка. Под натиска на обстоятелствата Европа може да заговори за ядрен ренесанс. Разбира се, това е златен шанс за АЕЦ "Белене" и той не бива да бъде изпускан от следващото правителство. Обявяването на "Белене" за проект от европейска значимост ще позволи да се намери път към финансирането на строителството. Не забравяйте, че немалка част от оборудването вече е у нас. Когато ви говорят за цената, не забравяйте, че много по-скъпо ще ни излезе, ако не я построим. Вече ни излиза скъпо, както го усещате.
Цената, която сега плащаме, за това, че страната стана заложник на антируските фобии на наши и чужди, вече е много голяма и ще расте.

 

 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ