07 Август 2020петък19:06 ч.

Незрящият фотограф Дилиян представя различен поглед към света

Започна кампания за промяна в нагласите

Ако има кой да те научи как се печели битка, то това вероятно е спортистът с увредено зрение

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 271

Кампания за промяна в нагласите под наслов "От хора за хора" инициира "Общност Мостове".

Целта е да се говори не за инвалиди със специални потребности, а за личности със специални способности. Защото ако има кой да те научи как да гледаш на живота отвисоко, то това най-вероятно е човекът с ръст 128 сантиметра. Ако има кой да те научи как се печели битка, то това е спортистът с увредено зрение. Ако има кой да те научи на умението да изслушваш, то това е човекът с увреден слух. Ако има кой да те научи какво е да си щастлив, като помагаш на другите, то това е кучето-терапевт.

"Всеки човек е специален. И няма причина хората да се делят. Често говорим за "достъпна среда", но тя не се изразява само във физическа достъпност. Достъпната среда е целият заобикалящ ни свят, отношението на случайните хора по улицата, на съседите, на лекарите, на учителите, на работодателите. На политиците. Бариерите понякога са суеверия, понякога са липса на опит в общуването с различни хора с увреждания. Мащабът на проблема, който засягаме, е трудно измерим с точност, но със сигурност наличните данни сочат голяма група от населението. Над 660 000 души в България имат някакво увреждане, това прави почти 1/7 от населението", коментират идеолозите на инициативата.

Обществените нагласи са в основата на всички проблеми и всички решения. Затова е важно човекът с увреждане да се извади от анонимност и да бъде представен като личност с име, образ, характер, професия, постижения, разбирания и стремежи.

"Идеята се базира на отказа да делим хората на такива в норма и такива с увреждания. Предпочетохме да фокусираме вниманието си върху хора със специални способности - знания, умения, опит, които си заслужава да бъдат чути, видяни, разбрани, споделени. Така избрахме 8 човека, с които да зададем рамката на творческата платформа - колоритна и позитивна, от която всеки може да научи нещо", споделя Милена Крумова, творчески директор на Ogilvy Sofia, партньор на кампанията. 

Идеята на платформата е да бъде отворена, за да приобщава повече хора, които променят нагласите. Затова и в сайта има специална секция, в която всеки може да предложи герой за инициативата.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 150

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 60

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 446

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 907

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ