23 Февруари 2020неделя19:59 ч.

Заплита се Гордиевият възел с Профилакториума в Перник

Болницата е заплашена от нов търг, шефът й подаде оставка, общината продължава да нехае

/ брой: 6

автор:Юлия Кулинска

visibility 3000

Сагата със Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Перник продължава, а гордевият финансов възел продължава да се заплита. След като преди около месец продажбата на Профилакториума, който е публична общинска собственост, беше спряна след спешната намеса на здравния министър Кирил Ананиев, има вероятност той отново да бъде обявен на търг. Преди дни управителят на здравното заведение д-р Венцислав Чунов призна, че борчът на болницата към НАП вече възлиза на над 450 000 лв. Съгласно договорка с НАП общината трябва да внесе 20% от задълженията си до 20 януари, а след това остатъкът от дълга трябва да бъде погасен на пет равни вноски. 

Драмата с Профилакториума се разигра в края на ноември, когато стана ясно, че приходната агенция го е обявила за продан заради дълг. Търгът беше насрочен за 18 декември с начална цена от 4 939 761 лева. Скандалът беше посрещнат с пълно мълчание от кмета Вера Церовска от ГЕРБ и от председателя на Общинския съвет Иво Савов. По-късно стана ясно, че те са знаели от 10 дни, че финансова примка заплашва болницата, но не предприели абсолютно никакви мерки.

Тогава депутатът от "БСП за България" Станислав Владимиров инициира в парламента спешна среща на колегите си от ГЕРБ Красимир Велчев и Александър Александров със здравния министър Кирил Ананиев. Час по-късно Ананиев съобщи, че търгът е спрян. По-късно същия ден Церовска проговори и се оправда, че от три години всички плащания към Профилакториума вървели по график. Мълчание запазиха и директорите на болницата, които преди 6 години бяха заловени в далавери.

Работещите в Профилакториума още помнят разкритията, че за буркан лютеница болницата е плащала на доставчици близо 8 лева. Пакет фиде пък е струвал на лечебното заведение 7 лв. Прокуратурата беше сезирана, но нарушения не бяха открити. Скандали се вихреха и с доставката на въглища, които замръзваха при ниски температури и ставаха негодни за използване. Сделката бе направена на тъмно, без да са ясни цените и договорите. Заради катастрофалната икономическа политика на Профилакториума служителите му бяха оставяни без заплати години наред. Имаше периоди, в които не се плащаха заплатите две години. През 2013 г. перничани наричаха пернишкия Профилакториум "Болница без лекари". В него сега работят 36 души. От тях 6 са лекари, 7 са медицински сестри, 8 санитари, един магистър-фармацевт, двама кинезитерапевти и др. 

Здравното заведение има проблем и с отоплението. Закупеният през 2015 г. мощен котел на пелети оттогава стои неизползваем. Съоръжението е предназначено да захрани цялата сграда и е купено за 150 000 лв. по програма за енергийна ефективност. Не са правени обаче 72-часови проби, защото обновената част от отоплителна инсталация на сградата няма да издържи на мощността на котела.

Неволите на служителите и на лекуващите се в Профилакториума продължават и тази зима. Стаите се отопляват с електрически печки. В началото на октомври от болницата алармираха, че тя ще остане без отопление. Виновник за минусовите температури е общината, която е занемарила проекта за енергийна ефективност на болницата, за който има одобрение, коментира общинският съветник Милан Миланов. Общината обаче е предявила съдебни претенции спрямо изпълнителя на договора за поставяне на котела на пелети и делото е спечелено на първа инстанция. Водени са разговори за лечение на чужденци, които обаче са завършили неуспешно заради проблема с отоплението.

Неволите на болницата не са отсега. Заради лошото финансово състояние са теглени няколко кредита. Последният е от май м.г. в размер на 140 000 лева. Заемът е обезпечен с имот от 10 дка, собственост на болницата, и трябва да бъде погасен за 5 години при лихва 5%. 

Церовска продължава да се оправдава, че дълговете на Профилакториума са натрупани през годините, в които тя не е била кмет. Тя твърди, че през последните години здравното заведение редовно е получавало гласувания от Общинския съвет бюджет. Но удобно мълчи за натрупания неизплатен дълг. Пък и какво да каже тя, неоспорим факт е, че загроби Перник с огромни дългове и продължава да тегли заеми. Не без помощта на мнозинството от ГЕРБ в Общинския съвет, което подкрепя всяко безумно предложение на своя кмет.

Междувремнно вчера управителят на Профилакториума д-р Венцислав Чунов подаде оставка. В нея болничният шеф е посочил лични мотиви. Според д-р Чунов общинските съветници не били доволни от работата му и му нямали доверие. По думите му през годината, в която е ръководил болницата, използваемостта на леглата е скочила от 29 на близо 40 %, а постъпленията по линия на здравната каса от 176 000 са се увеличили на над 247 000 лв. годишно. От общинския съвет обаче твърдят, че Чунов не управлявал добре Профилакториума, след като дългът към държавата, вместо да бъде намален, нараснал. Оставката на д-р Чунов, който явно ще е изкупиталната жертва заради нехайството на местната власт, ще бъде гласувана на предстоящата в края на януари сесия.

Станислав Владимиров: 
Престъпно е нехайството на местната власт

Топката е в полето на общината и на Общинския съвет. Повече от месец те продължават да не правят нищо за спасяването на Профилакториума. Престъпно е нехайството на кметицата, която е и лекар на всичкото отгоре. Не сме очаквали от Вяра Церовска кой знае какви мениджърски постижения, но поне можеше да се погрижи за здравето на перничани. Местните управници от ГЕРБ можеха да потърсят министър Ананиев и да разговарят с него за решаването на проблема.   

Факт е, че подобен тип болници имат ограничен достъп до огромния ресурс на Здравната каса. Профилакториумът от години е в хроничен финансов недоимък. Във времето община Перник по един или друг механизъм се е опитвала да кърпи огромните финансови дупки на болницата, но в момента това не се случва. Не мога да отрека бързата реакция на министър Ананиев при обявяването на първия търг. Но проблемът не е решен дългосрочно, защото дългът остава непокрит. 

Ще продължавам да търся решение за спасяването на болницата. Ще потърся в най-скоро време здравния министър, защото той обеща да влезе в Профилакториума и да се запознае с проблемите в него. Ще се опитам и да задам въпрос на парламентарния контрол, независимо, че принципал на лечебното заведение е Общинският съвет. Но когато се касае за здравето на перничани, смятам, че и здравното министерство трябва да вземе отношение и да се погрижи за бъдещето на болницата.

Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Перник е правоприемник на строен от мината профилакториум през 1959 г. Сградата е четириетажна, масивна, с разгъната застроена площ 11 000 кв.м. Тя е на три етажа с по 18 стаи с по 2-3 легла. 

От 1970 г. до 1990 г. профилакториумът е бил база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация - Овча купел, София. В момента община Перник е едноличен собственик на капитала. Сега тук се лекуват болни от инсулт, инфаркт, посттравматични състояния и др.

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 33

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 48

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 44

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 49

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 42

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ