21 Октомври 2021четвъртък19:34 ч.

Заплакала е гората

/ брой: 104

автор:Велиана Христова

visibility 16

Служебният земеделски министър Христо Бозуков спря със заповед сечта в държавните гори до края на годината. Забраната обхваща най-вече изсичането в критични зони край водоизточниците, реките, язовирите, езерата. Държавните предприятия ще намалят с 30 на сто ползването на дървесина. Хвала, както се казва, понеже с усилията на публични и частни фирми от българските гори из Странджа, Родопите, Стара планина малко нещо остана.     
Според специалисти незаконният дърводобив в България е между 1/4 и 1/3 от размера на официално добитата дървесина, от което тарикатите гушват около 150 милиона лева чиста годишна печалба. Хората от цяла България периодично се вдигат срещу изсичането, ама понеже контролът досега бе никакъв, резултатите са мижави. Помним преди две години скандалът в Костенец, когато трансформираното във фирма общинско дружество скочи срещу кмета Радостин Радев, понеже той огласи как се изсичат горите наоколо. Помним колко скандали се вихриха само през миналата година - срещу бракониерите дървари, опоскващи частни и държавни масиви, се вдигнаха хората в Павликени, в Самоков, в Своге, в природния парк "Странджа" и къде ли не. Дъбовете край Сливен с брадви ги отсякоха. Дори липите край Стара Загора бяха отнесени!  
Още ли някой се чуди защо свлачища затрупват пътищата на страната? Дъждовете били виновни. Глупости. Виновни са тия, които карат на кяр тайно навързаните трупи в Гърция и другаде - поне половин милиард лева на година си докарват извън официалния износ. А защо Япония например забранява изобщо износа на дървен материал от страната? Защото гората е не само дървесина, тя е чист въздух, тя е питейна вода, тя е преграда срещу наводненията, дори срещу вируси. Забелязахте ли, че КОВИД-19 е по-слабо разпространен в регионите с гори? Не че мярката на Бозуков ще спре трагедията, щото не само държавните, но и частните гори изчезват или пътуват към чужбина. Но тя все пак е една първа стъпка към спасението на Magna Silva Bulgarica (Великата българска гора).

„Галъп“: Румен Радев има шанс да спечели на първия тур

автор:Дума

visibility 273

ЦИК успокои: Без зелен сертификат за гласуване

автор:Дума

visibility 229

„Демократична България“ иска КСНС заради COVID кризата

автор:Дума

visibility 179

ЕК призова държавите да махнат данъците върху енергията

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 202

Чуждите инвестиции се сринаха с 60%

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 202

Няма да получим аванс по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 202

"Булгартрансгаз" иска евросубсидия да разшири хранилището си

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 202

Франция удължава зелените пропуски до август 2022-а

автор:Дума

visibility 236

България е четвърта по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 202

ЕК: София и Скопие спешно да разрешат спора си

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 202

Вишеград е срещу ценовата политика на Брюксел

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 202

Харакири

автор:Велиана Христова

visibility 434

/ брой: 202

Все сме трън на всички заради Македония

автор:Христо Георгиев

visibility 562

/ брой: 202

Да дразниш Дракона

visibility 413

/ брой: 202

Спекулативно време

автор:Лозан Такев

visibility 210

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ