11 Юли 2020събота21:12 ч.

Замириса на избори

/ брой: 82

автор:Евгени Гаврилов

visibility 894

Едно от нещата, по които се познава, че наближават избори, е пускането в употреба на традиционната за подобна ситуация дъвка на управляващите - програмата за безплатно саниране. Уж бяха се отказали, защото осъзнаха, че безплатен обяд няма, но остава по-малко от година до изборите и пак се сетиха за нея. Сега, като използват за оправдание коронакризата и идеята за подпомагане на строителния бизнес, те са готови да налеят нови милиарди за постигане на съмнителен ефект.

Според последните анализи на регионалното министерство само 7 на сто от сградите у нас отговарят на изискванията за енергийна ефективност. Това означава, че над 700 хиляди обитаеми жилища трябва да бъдат санирани. Общата им разгъната площ е 184 290 428 кв.м. МРРБ очаква до 2030 г. да бъдат обновени около една пета от тях. На всички във властта е ясно, че подготвяните нови 1,6 милиарда лева няма да стигнат доникъде. Те са предварително изхарчени за вече одобрените при предишни кампании проекти. Така че хората не бива да се подлъгват и тепърва да подготвят документи. Освен това, не всички строителни предприемачи одобряват програмата. Според тях санирането е като гримирането на мъртвец и е по-добре да се инвестира в ново строителство.

Основният недостатък на програмата бе ясен още на старта - няма пари за всички. До момента 2 милиарда лева, които всички данъкоплатци ще трябва да платят в следващите години, стигнаха за жилищата на 340 705 души (общо 2020 сгради). Което обхваща около 5% от населението на България и 4% от жилищата. Няма как тази програма да е социално справедлива, когато с парите на всички данъкоплатци се осигурява благото на минимална част от хората. И то подбрани на принципа "кой превари, той натовари", а не след оценка на потребностите. Неофициални изчисления показват, че ако трябва да се санират всички жилища в България, ще са необходими около 40 милиарда лева. Ако бюджетът харчи по 1 милиард лева на година, в следващите 40-50 години по схемата на ГЕРБ всички ще направят панелките си като нови. Честито!

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 643

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 572

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1285

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ