Замърсени храни от Турция и Италия достигат до пазара у нас
/ брой: 235
13 предупреждения за опасни храни и фуражи са изпратени до системата за бързо предупреждение на Европейския съюз - това се посочва в анализ на Центъра за оценка на риска по хранителната верига за ноември.
Осемнайсет от тези известия са изпратени от България, като те са свързани основно с храни - внос от Турция.
Данните сочат, че 465 от съобщенията са за опасни храни, като най-голям брой са сигналите за плодове и зеленчуци, диетични храни и добавки, ядките, месото и месните продукти.
Химичните опасности имат най-голям дял от всички регистрирани нотификации, коментират от Центъра за оценка на риска. В тази категория най-често установяваните замърсители са микотоксините, откривани най-често в ядки и сушени плодове, основно от Турция.
Проблем продължават да са и остатъците от пестициди, които се откриват най-често при грозде, пипер, стафиди, краставици, мандарини и банани. Трийсет от установените пестициди са неразрешени в ЕС. Най-често храните с пестицидни остатъци са с произход Турция и Италия.
Освен химичните рискове, през ноември е отчетена и значима честота на биологични опасности, сред които - най-често заразено със салмонела месо.
