05 Август 2021четвъртък07:45 ч.

Закриват Земеделския институт в Стара Загора

/ брой: 216

автор:Христо Христов

visibility 1340

В отворено писмо до парламента, премиера и омбудсмана учените от Земеделския институт в Стара Загора изразиха нескритото си възмущение от подготвяното тихомълком негово закриване чрез прехвърляне към Тракийския университет.
До ден днешен всички опити да се интегрира Земеделският институт в Тракийския университет са неуспешни поради икономическото и идейно безсмислие на подобен проект, се казва в текста, приет от всички 27 членове на научния съвет, заяви председателят му проф. Живко Кръстанов.
Отговорни лица подготвят задкулисно действия, които да доведат до ликвидацията на водещия животновъден институт в страната, настоя ученият и напомни, че това е единственият институт в системата, привлякъл средства от специализирани фондове над 1 800 000 лв. в последните 4 години.
"В своята почти 120-годишна история институтът е оставил значима следа върху развитието на българското животновъдство. Точно тук са създадени основните породи български говеда, овце, кокошки и пуйки. Тук се съхранява генофондът, гарантиращ оцеляването на животновъдството ни", обясни и директорът доц. Стайка Лалева.
Учените настояват да бъдат прекратени неадекватните действия, които водят до ликвидация на приложната животновъдна наука в България.
Според запознати със ситуацията на 25 септември работна група към МЗХ ще трябва да представи проект за закон, който ще позволи драстични промени в Селскостопанската академия. Те ще засегнат всички 25 научни института там, сред най-потърпевшите ще бъдат 6, които ще спрат да съществуват. Водещи при подготовката на законопроекта са чисто користни подбуди и зле прикрити мераци за материалната база, коментираха учени.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ