10 Декември 2019вторник02:09 ч.

Закриват мината за флуорит в Чипровци

До края на март над 100 работници ще получат уведомление за прекратяване на трудовите договори

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 2646

"България Флуорит" ЕООД обяви, че преустановява своята дейност в мината в Чипровци. Задълбочена оценка на потенциала на мината показва, че залежите на качествена руда за калциев флуорит са изчерпани. Това, в съчетание с неблагоприятните пазарни условия на намалено търсене и понижени цени, прави дейността на мината нерентабилна, съобщиха вчера от дружеството.
Фирмата осигурява работа на 116 души. До края на март 107 от тях ще получат уведомление за прекратяване на трудовите им договори. Девет служители ще бъдат ангажирани да осъществят поддържащите дейности в мината до окончателното й затваряне. Доставчиците и подизпълнителите на "България Флуорит" също ще получат уведомление за прекратяване на договорните си отношения. Фирмата е информирала за съкращенията синдикалната организация, работниците и Агенцията по заетостта. "Групата "Солвей" ще направи всичко възможно да облекчи социалните последствия от затварянето на мината, на работниците ще бъдат дадени възможности за допълнителна квалификация и заемане на места в други предприятия", съобщиха от фирмата.
Компанията се ангажира да работи върху ограничаване на своето въздействие върху околната среда в съответствие с българското законодателство и плана за затваряне и рекултивация на мината.
Мината в Чипровци отвори врати през 2011 г., когато "България флуорит" - част от групата "Солвей", получи концесионни права за проучване и добив на калциев флуорит в района на Чипровци. Дружеството започна добив от Балкана на руда, от която се извлича флуороводородна киселина - важен компонент за производството на керамика, пластмаса, фармацевтични продукти и оптика.
В мината бяха назначени 116 души, а по предварителни разчети добивът на руда годишно трябваше да достигне 50 000 т. През 2013 г. "България флуорит" бе обявена за инвеститор на годината в сектор "Химия".
Мината за флуорит бе единственият рудник в Северозапада, който поддържаше старата миньорска слава на Чипровци. В балканското градче безработицата е сред най-високите в страната - 34,2%.

Жълт код за мъгла за 13 области на 10 декември

автор:Дума

visibility 67

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 141

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Турция върна на Франция джихадисти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 237

Кратки новини

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 98

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 279

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ