09 Юли 2020четвъртък14:46 ч.

Закриват мината за флуорит в Чипровци

До края на март над 100 работници ще получат уведомление за прекратяване на трудовите договори

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 3321

"България Флуорит" ЕООД обяви, че преустановява своята дейност в мината в Чипровци. Задълбочена оценка на потенциала на мината показва, че залежите на качествена руда за калциев флуорит са изчерпани. Това, в съчетание с неблагоприятните пазарни условия на намалено търсене и понижени цени, прави дейността на мината нерентабилна, съобщиха вчера от дружеството.
Фирмата осигурява работа на 116 души. До края на март 107 от тях ще получат уведомление за прекратяване на трудовите им договори. Девет служители ще бъдат ангажирани да осъществят поддържащите дейности в мината до окончателното й затваряне. Доставчиците и подизпълнителите на "България Флуорит" също ще получат уведомление за прекратяване на договорните си отношения. Фирмата е информирала за съкращенията синдикалната организация, работниците и Агенцията по заетостта. "Групата "Солвей" ще направи всичко възможно да облекчи социалните последствия от затварянето на мината, на работниците ще бъдат дадени възможности за допълнителна квалификация и заемане на места в други предприятия", съобщиха от фирмата.
Компанията се ангажира да работи върху ограничаване на своето въздействие върху околната среда в съответствие с българското законодателство и плана за затваряне и рекултивация на мината.
Мината в Чипровци отвори врати през 2011 г., когато "България флуорит" - част от групата "Солвей", получи концесионни права за проучване и добив на калциев флуорит в района на Чипровци. Дружеството започна добив от Балкана на руда, от която се извлича флуороводородна киселина - важен компонент за производството на керамика, пластмаса, фармацевтични продукти и оптика.
В мината бяха назначени 116 души, а по предварителни разчети добивът на руда годишно трябваше да достигне 50 000 т. През 2013 г. "България флуорит" бе обявена за инвеститор на годината в сектор "Химия".
Мината за флуорит бе единственият рудник в Северозапада, който поддържаше старата миньорска слава на Чипровци. В балканското градче безработицата е сред най-високите в страната - 34,2%.

Прокурори претърсват в Президентството

автор:Дума

visibility 288

Затварят дискотеките и стадионите

автор:Дума

visibility 167

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 576

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 211

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 411

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ