22 Септември 2019неделя11:16 ч.

Закриват мината за флуорит в Чипровци

До края на март над 100 работници ще получат уведомление за прекратяване на трудовите договори

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 1676

"България Флуорит" ЕООД обяви, че преустановява своята дейност в мината в Чипровци. Задълбочена оценка на потенциала на мината показва, че залежите на качествена руда за калциев флуорит са изчерпани. Това, в съчетание с неблагоприятните пазарни условия на намалено търсене и понижени цени, прави дейността на мината нерентабилна, съобщиха вчера от дружеството.
Фирмата осигурява работа на 116 души. До края на март 107 от тях ще получат уведомление за прекратяване на трудовите им договори. Девет служители ще бъдат ангажирани да осъществят поддържащите дейности в мината до окончателното й затваряне. Доставчиците и подизпълнителите на "България Флуорит" също ще получат уведомление за прекратяване на договорните си отношения. Фирмата е информирала за съкращенията синдикалната организация, работниците и Агенцията по заетостта. "Групата "Солвей" ще направи всичко възможно да облекчи социалните последствия от затварянето на мината, на работниците ще бъдат дадени възможности за допълнителна квалификация и заемане на места в други предприятия", съобщиха от фирмата.
Компанията се ангажира да работи върху ограничаване на своето въздействие върху околната среда в съответствие с българското законодателство и плана за затваряне и рекултивация на мината.
Мината в Чипровци отвори врати през 2011 г., когато "България флуорит" - част от групата "Солвей", получи концесионни права за проучване и добив на калциев флуорит в района на Чипровци. Дружеството започна добив от Балкана на руда, от която се извлича флуороводородна киселина - важен компонент за производството на керамика, пластмаса, фармацевтични продукти и оптика.
В мината бяха назначени 116 души, а по предварителни разчети добивът на руда годишно трябваше да достигне 50 000 т. През 2013 г. "България флуорит" бе обявена за инвеститор на годината в сектор "Химия".
Мината за флуорит бе единственият рудник в Северозапада, който поддържаше старата миньорска слава на Чипровци. В балканското градче безработицата е сред най-високите в страната - 34,2%.

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ