За година
Захарта и олиото поевтиняха с 25% на едро
Цените на брашното намалели с 13 на сто, пилешкото с 4,5% надолу
/ брой: 97
През април тази година спрямо април 2013 година цената на едро на захарта и на олиото е паднала с 25 процента, а на брашното - с 13 процента. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През тази година не се е наблюдавало характерното покачване в цените на едро при храните преди великденските празници. В сравнение с април 2013 г. индексът на тръжните цени пада с шест на сто, съобщиха още от комисията.
Спрямо година по-рано трайният салам е поевтинял с 7,5 на сто, пилешкото месо - с 4,5 на сто, малотрайните колбаси, кренвиршите и каймата - с около 2 на сто. На годишна база кравето масло поскъпва с 6,4 на сто, кравето сирене - с 5,6 на сто, а кашкавалът - с 1,8 на сто.
На годишна база цената на зрелия фасул е скочила с 40 процента. Цената на ориза се е покачила на годишна база с 8 процента, а яйцата се търгуват без промяна. На годишна база през април цените на повечето плодове и зеленчуци са останали под нивата от април 2013 г. Поскъпване на годишна база е отчетено само при българските оранжерийни краставици - с 6 на сто. Поевтиняване с около 7-10 на сто се наблюдава при доматите, картофите, морковите и ябълките. Спадът на годишна база при зелето и зелените салати е 25-40 на сто. Около нивата от предходната година се задържат цените на лимоните и вносните краставици.
През април се запазва тенденцията за поевтиняване на захарта, като за месец цената й пада с 3,4 процента до 1,41 лева за килограм. Експертите на ДКСБТ отчитат стабилизиране на цената на фасула, който поскъпва само със 0,7 на сто до 4,62 лева за килограм. Промяната на цените на млечните произведения на месечна база са в диапазона плюс-минус един процент.
През април оризът и брашното поскъпват с 2-3 процента, а олиото - с 0,5 на сто. Цената на яйцата около празниците е останала стабилна, като се качва с една стотинка до 0,19 лева за брой. Цената на свинското месо се качва с 5,3 на сто. Цените на месните произведения и пилешкото месо се променят в интервал от около два процента. През април българските оранжерийни краставици са поевтинели на месечна база с около 23 на сто, а вносните краставици - с около 30 на сто. Цената на картофите пада този месец с 2,7 процента, а зелените салати поевтиняват с около 28 на сто. Спрямо март доматите и зелето поскъпват с 8-10 на сто, а ябълките и лимоните поевтиняват с около три процента.