08 Декември 2021сряда01:39 ч.

Загубените битки

/ брой: 227

автор:Деси Велева

visibility 2

Войната с презастрояването на София отдавна е изгубена. Изгубена е законодателно и административно. Но всяка малка битка с бетона, която предстои или се води в момента, не само не е излишна, но е много важна. Жизнено важна дори. Защото това е битка за слънце, за въздух, за зеленина. 

Едни такива "малки" борби води кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев през последните две години. И доста добре се справя, защото разрешителните за строеж в трите квартала на района са спаднали драстично през миналата година. Тези дни обаче съдът реши, че кметът не може да е страна по дело за строеж на апетитно място и затова отсъди в полза на инвеститора. Той вече трупа тежка техника на частен терен и се кани да копае, да дълбае, да издига поредното чудо на съвременното строителство. Не са един и два подобните сблъсъци, за които дори не научаваме. Разбираме за тях, едва когато се появи багерът и се огради поляната. Тогава остава като възможност само протестът. Но обикновено вече е късно, защото строителят е минал през всички стъпки и връщане назад има в редки изключения. 

Въпросът е защо трябва да се стига до съд и до протести? Защо те не са спрени още в зародиш, преди да се стигне до пряко противопоставяне, до закани от едната или другата страна, до грозна конфронтация? Отговорът е много прост - и в миналото, и сега, а и в бъдеще публичният интерес стои все още под частния. И в този случай в "Изгрев" кълновете на персоналната изгода са поникнали преди много време, когато обществената е била пренебрегната.  

По тази причина презастрояването на столицата ще продължи. Битки ще има и на полянката, и в съда, но те ще са обречени като предходните. Визия за градоустройството ще има само на хартия, но не и на практика. И така, докато не се направи голямата промяна, промяната на модела на управление.

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ