15 Януари 2021петък17:38 ч.

Младежи в белгийския град Лиеж протестират срещу наложения от властите полицейски час от 22 до 6 часа като ограничителна мярка срещу коронавируса. Правителството смекчи някои мерки, но остави забраната да се излиза от дома през нощта

Заев разобличи Мицкоски в лъжа

Антибългарско сборище на ВМРO-ДПМНЕ, Георгиевски разобличи македонистките митове, САЩ и излязоха с позиция за спора

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 773

Македонският премиер Зоран Заев съобщи, че към днешна дата няма насрочена среща с неговия български колега Бойко Борисов. Това той направи по повод обвиненията на опозиционния лидер Христиан Мицкоски, че в неделя, 28 ноември, СР Македония щяла да бъде разпарчатосана в София. 

"Няма насрочена среща между мен и Бойко Борисов. В момента се водят преговори на ниво работни групи под ръководствата на министрите на външните работи на двете държави", изтъкна Заев пред ТВ21.

Отделно във "Фейсбук" той написа да се спре с омразата. "Аз съм македонец, който говори македонски, признат от целия свят. Каракачанов е българин, който говори български език, признат от целия свят". Той добавя, че единствената разлика не е идентичността, а тази по отношение на различните възгледи за света. "Но етническата и идентитетната разлика не е единствената между нас. Разликата в нашите мирогледи е по-сериозна. Работя за съгласуване на възгледите за различията и знам, че това е възможно само чрез обмен на идеи и мнения, а не чрез обиди и неподходящи послания. Нашите народи очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата. Стига с омразата", подчертава Заев. 

От своя страна министърката на отбраната Радмила Шекеринска заяви, че в "правителството има известен оптимизъм, че кабинетът ще успее да разреши спора с България". Според нея обаче е необходимо да има "оптимизъм и от двете страни".

"Имам информация, че този уикенд в София Македония ще бъде разпарчатосана. Там се преговаря за нашата идентичност", истерично алармираше на съботния митинг пред сградата на правителството лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, цитиран от репортер на БГНЕС. "От утре да започнем внимателно с блокадата на Македония, всеки ден. Да не позволяваме тези хора да ни продават вярата, нацията и кожата. Те отдавна са продали своя ген на дявола", каза той. В речта си политикът използва най-различни обиди срещу България и "нейното фашистко минало", за което трябвало да паднем на колене. В нея имаше и расистки намеци, които са в директно противоречие с принципите на Европейската народна партия (ЕНП), в която членува неговата партия. Участниците на протеста носеха и знамена със символа от Вергина, което противоречи на международния договор от Преспа, подписан от Северна Македония.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ изпрати послания, изпълнени с омраза към България. Той дори си позволи да се обърне към властите в София с думите: Ако смятате, че в Скопие сте си намерили своя Квислинг /фашистки партньор - бел.реп./, много се лъжете. Нито един Квислинг няма да може да изтрие от нашата памет лика и делото на Дамян Груев и Гоце Делчев, които се "бореха за съвременната македонска държава". "Тази поръка изпращам до политиците на нашия източен съсед и ги призовавам при първата си визита в Скопие да паднат на колене пред паметника на партизаните и да се извинят за всичко сторено на македонския народ". Според него, "България водела ревизионистка и хегемонистична политика за създаване на велики държави и нации".

В събота сутринта бе възстановен осквернения паметник на брега на Охридското езеро, изграден в памет на 15-те български туристи, загинали при инцидента с потъването на кораба "Илинден" на 5 септември 2009 г., съобщи още БГНЕС. Вандалите бяха разрушили "Стилизираната капка", в която са преплетени 15 метални рози. Вандалският акт бе осъден от МВНР в Скопие. Кметът на Охрид Константин Георгиевски заяви, че "този паметник ще остане символ и съчувствие към паметта на загиналите български туристи" на 5 септември.

Хората в РС Македония са шокирани от интервюто на Зоран Заев пред българската агенция БГНЕС, защото не познават миналото, коментира пред македонската "Телевизия 24" Любчо Гиеоргиевски, създателят на ВМРО-ДПМНЕ и бивш македонски премиер (1998-2002 г.) В момента е лидер на партията ВМРО-НП (Народна партия). "Аз бях военен в Щип. През цялото време ни убеждаваха, че трябва да се борим срещу България, че тя може във всеки един момент да ни нападне. Не ни казваха да се пазим нито от гърците, нито от албанците, нито от американците, нито от руснаците. Само от България. Нареждаха ни как да се държим, как да си закопчаваме ризите, предупреждавайки ни, че внедрени български агенти само чакат да снимат пияни югославски войници като част от тази пропаганда, която я имаше дори и в училищата. Проблемът е, че след като дойде демокрацията ние, за съжаление, не направихме нищо. Нито смяна на терминологията, нито смяна на историческите възприятия. И сега, когато Заев каза някои неща пред БГНЕС за тази обща история, по-голямата част от македонското общество е шокирана. Потресена е, защото се намираме в нещо като военно положение, в което група от политици, между които аз, Заев, Пендаровски, Владо Бучковски, бившият министър на външните работи Денко Малевски, сме част от политиците, които са по-прогресивни и настояват историците да говорят и изследват. Историците обаче са се свили в черупките на бившите югославски схеми и не излизат от тях. И това е реалността", изтъкна Любчо Георгиевски.

"Може би през цялото време все пак крием някои неща около Гоце Делчев и не искаме да говорим за тях, продължи той. Кое е това, което прави Гоце Делчев общ герой на Македония и България? Първо, Гоце Делчев е роден в "булгар вилает" в рамките на Османската империя. Това показват документите, неговите братя, неговите родители, значи той израства в тази среда. Второ, основно училище е учил в екзархията. След това учи в Солунската българска мъжка гимназия, в която са учили всички революционери. От там отива да се обучава за български офицер в българското военно училище. След това става учител в българската екзархия. Защо обаче ние крием тази част от македонската история? Казваме само, че е бил учител. И той, и Даме, и Гьорче, и Пере Тошев, и Никола Карев, всички са били учители в българската екзархия."

Георгиевски се спря и лицемерието на "българите" от ВМРО-ДПМНЕ: Искам открито да порицая много от тези функционери на ВМРО-ДПМНЕ за това каква история разказват за отношенията между Македония и България и за семейните отношения. Това е наистина върховно лицемерие. Ще загатна някои неща. За бившия министър на външните работи, който изгради цялата си кариера във ВМРО-ДПМНЕ покрай Доста Димовска и неговото българофилство, всички знаем кой е той. Преди няколко дни гледах и бившата съпруга на бивш председател на ВМРО-НП, също застава против България. Поне 4-5 пъти в мое присъствие е разказвала за българско-македонската обща история, а преди три дни я гледах да плюе срещу България. Друг приятел от Охрид над 30 години говори само за България. Сега са го сложили за председател на ветераните на ВМРО-ДПМНЕ, и той плюе срещу България. Бивша министърка, чието потекло е от фамилия с директно участие в българската власт през 1941-1944 година и чието семейство също е възприемано като българофили, и тя обвинява Заев, че продава Македония. Посланик от Брюксел, чийто баща не само че беше българофил, но и по дефиниция е македонски българин, и той сега излиза с някакви философски интерпретации. Е, възможно ли е такова лицемерие да съществува в Македония?", гневно попита Георгиевски.

Бившият македонски премиер Владо Бучковски в изявление пред местната телевизия НОВА каза, че е погрешно някой да бъде "обвиняван" в продажба на история, след като искрено се бори за нашето европейско бъдеще. "Македония преживява своя катарзис. За мен това е дежавю. Опитах се през 2006 г. след срещата с българския премиер Станишев да говоря за общото ни бъдеще в ЕС, базирано на общата ни история и изразихме готовност за съвместно честване на Светите Кирил и Методий и Илинденското въстание", каза Бучковски в изявление. Той подчертава, че преди 14 години е бил посрещнат на нож от някои медии, а сега, 14 години по-късно, друг премиер е "обвинен" в разпродажба на историята на РС Македония.

Междувременно САЩ изразиха подкрепа за Заев. Насърчаваме вас и държавите-членки на Европейския съюз да продължите да търсите решение на двустранни въпроси извън процеса на интеграция на вашата страна в ЕС и да постигнете напредък в тези стремежи, като отворите и затворите главите в преговорите, заяви днес помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър в писмо до Зоран Заев. Той увери, че САЩ остават ангажирани да подкрепят Северна Македония в нейната интеграция в ЕС. Рийкър изрази разочарование, че страните-членки на ЕС не се съгласиха да одобрят рамката за преговори за започване на преговори за членство в ЕС за нашата страна. "Вашата страна показа, че е доверен съюзник в НАТО и голям приятел на САЩ. Присъединяването на вашата страна към ЕС остава нашият най-голям общ интерес и ние ще продължим да се застъпваме и подкрепяме заедно с нашите европейски партньори провеждане на междуправителствена конференция с Република Северна Македония по време на германското председателство на ЕС", посочи Рийкър.

Той добави, че САЩ наблюдават и разбират предизвикателствата и сложните въпроси, през които преминава процесът и отбелязва, че Северна Македония досега е показала, че не се отклонява, когато е необходимо успешно да завърши необходимите процеси, за да осигури устойчив мир, сигурност и просперитет за своите и граждани на съседни държави.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ