20 Октомври 2021сряда03:51 ч.

БСП и партията на управляващите в Скопие ще продължат активния диалог, увериха Нинова и Заев

Заев прави нови предложения

Не могат да се правят компромиси с българския интерес, категорични са от БСП

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 314

Ново предложение, срещу което България да вдигне ветото си за започване на преговори на Северна Македония с ЕС, е направил премиерът Зоран Заев на българския си колега Стефан Янев, обявиха двамата след разговорите си в София. Те обаче не разкриха подробности, но стана ясно, че Заев е получил покана да остане за вечеря, за да продължат разговорите. Проблемите са двустранни и има начин да ги решим, категорични бяха двамата премиери. Заев обеща Северна Македония да има нова европейска конституция и в нея като държавотворни народи да бъдат записани българи и хървати. "Очевидно е, че като съседи, като добри приятели и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация. България подкрепя европейската перспектива на РС Македония и възможностите за започване на разговори за предприсъединяване към ЕС. Ние твърдо поддържаме перспективата на РС Македония и Република Албания по пътя на тяхното присъединяване към европейското семейство", изтъкна Янев.
"Когато институциите създават основа за език на омразата, например с премахване на паметници, те създават основа за научаване на младите поколения, че е имало нещо лошо в миналото ни. Ние целенасочено и добронамерено обсъждаме всички тези начини, да няма такава основа. В тази връзка сме замислили редица мероприятия, които обаче са в процес на правене. Те са точно, за да дадем възможност на младите хора от РС Македония и България по-често да бъдат заедно, да намират общ език. Това е нещо, което може да бъде решено на политическо ниво", каза българският премиер.
РС Македония за нас е най-важната близка приятелска страна и развитието на двустранните отношения за нас са от изключителна важност, заяви президентът Румен Радев на Зоран Заев. Той подчерта, че са необходими регулярни контакти, диалог и постоянно сътрудничество. "За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за началото на преговори за членство в ЕС. До известна степен това се държи и на факта, че Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество, който подписахте с предишното българско правителство през 2017 г., нямаше конкретни обвързващи услония и срокове, и това даде възможност за променливи тълкувания и действия", посочи той. Заев благодари за инициативата на България да дари ваксини и похвали нашия президент за инициативата младежи от двете държави да летуват заедно в България, която е обсъдил с премиера Янев.
Не могат да се правят компромиси с българския интерес, е категоричната позиция на БСП. Заев бе на "Позитано" 20 за среща с ръководството на партията, с която управляващите в Скопие са от едно политическо семейство. След това Корнелия Нинова поясни, че социалистите винаги са подкрепяли присъединяването на Северна Македония към ЕС, в това число Договора за добросъседство и общата декларация на 44-то НС. Позицията на БСП обаче остава непроменена - не са налице условия за България за даване начало на преговори за присъединяване към ЕС. Нинова уточни, че подкрепя влизането на Скопие в съюза, но е необходимо да се изпълнят редица условия, свързани с езика на омразата и изясняването на някои исторически въпроси. След изборите ще положим допълнителни усилия да активизираме съвместната работа между нас и Социалдемократическия съюз, който управлява в Република Северна Македония, на различни равнища, увери зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Той уточни, че ще се работи с парламентарните групи, Младежкото обединение и Организацията на социалистките.
По-рано Заев се срещна и с Бойко Борисов, който използва ситуацията, за да атакува президента и да прогнозира провал в преговорите. Стана ясно, че "Има такъв народ" и ДПС са отказали да се срещнат с македонската делегация въпреки желанието ѝ.
Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 112

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 122

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ