26 Юни 2019сряда05:02 ч.

Божидар Данев:

Заемът от 2,5 млрд. лв., който предвижда правителството в бюджет 2011, трябва да отиде за реформи

Замразените доходи са основният компонент на бюджета за догодина

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 697

Заемът от 2,5 млрд. лв., който предвижда правителството в бюджет 2011 от различни източници, трябва да отиде за реформи и капиталови разходи, според Българската стопанска камара. Пред журналисти председателят й Божидар Данев каза, че на практика дефицитът в хазната ще се финансира от заем, който ще отиде за социални разходи.
"Икономиката ни не би могла да произведе стоки и услуги за над 77 млрд. лв., както е заложено", прогнозира шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев пред БНР. Данев е категоричен, че при стопански растеж от 3,6%, който е силно оптимистичен, правителството трябва да заложи и повече приходи в бюджета. Според проекта приходите се очаква да бъдат 25.8 млрд. лв., което е само леко увеличение спрямо т.г. Но като дял от БВП приходите ще бъдат рекордно малко. Разликата между брутния вътрешен продукт и приходната част на бюджета става 33%. Според Данев това или означава, че предвиденият БВП от 77 млрд. лв. е нереален, или пък правителството се презастрахова, тъй като очаква повече фирми да преминат в сивия сектор.
Бюджет 2011 е притесняващо спокоен, коментират експертите. А замразяването на доходите през следващата година, емитирането на нов дълг и прекалено розовите прогнози за БВП са главните критики към проектобюджета. От бюджета не стават ясни политиките по отношение на здравеопазването, образованието и т.н.
Проектът, който предвижда 2.5% бюджетен дефицит, се обсъжда вчера в Тристранния съвет. Този дефицит ще се финансира за сметка на увеличаване на дълга.
Предвидено е минималната работна заплата да остане 240 лв. Същевременно инфлацията през 2011 г. ще изяде почти 4 от всеки 100 лв., с които разполага българинът. Заради това доходите, с които ще разполагаме догодина, ще намалеят.

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 120

Очаква се реколтата от пшеница да е 5,4 млн. тона

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 120

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 74

/ брой: 120

Страхотни жеги обхващат половин Европа

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 79

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 213

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 93

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ