25 Октомври 2021понеделник05:23 ч.

Смяна на властта във финансовото министерство

Задава се риск за бюджет 2022

Основният финансов закон може да не бъде приет до края на годината

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 230

Има голяма вероятност бюджетът за 2022 г. да не бъде гласуван до края на годината. Тогава ще се наложи да се работи с бюджета за тази година. Законите са предвидили подобна възможност и през януари и всеки следващ месец ще се действа с 1/12 част от бюджета за предходната година, заяви доскорошният служебен финансов министър Асен Василев при сдаването на властта. 

Служебният кабинет ще изготви бюджета, но може да няма парламент, който да го приеме, каза Василев. Проектобюджетът трябва да е готов до края на октомври, а парламентарните избори са на 14 ноември. Докато се сформират парламентарните комисии, може и да не остане време до края на годината законът да бъде приет.

Изработването на бюджета за 2022 г. е основната задача на новия служебен финансов министър Валери Белчев. При приемането той заяви, че няма притеснения от това, защото ще работи с "хора, които знаят как се прави бюджет и наскоро са преминали през бюджетна актуализация". Белчев няма да прави кадрови промени по върховете на финансовото министерство и агенциите към него. Запазвам максимално състава, каза той, но допусна, че някой може да има собствени планове и да реши да напусне.

Едно от притесненията е дали страната ще има достатъчно средства да покрие задължения, тъй като в началото на 2022 г. има голям падеж. "Лимитът от 4,5 млрд. лв. нов дълг за тази година е напълно достатъчен, ние затова не го пипахме. Но ако се поеме нов дълг, за да изплатим стар, дълговите лимити не важат", посочи Василев. Засега новият финансов министър Валери Белчев не планира страната да тегли заеми от външните дългови пазари. Белчев не посочи дали ще предложи и промени в данъчните закони за догодина. Както стана ясно при актуализацията на бюджета за 2021 г., депутати от всички политически сили излязоха с предложения 9%-та ставка ДДС за ресторантьорството, туроператорите и книгите да продължи да действа и през 2022 г. Ще прегледам по-детайлно сметките и ще изляза с предложение, заяви Белчев.

По отношение на действията по влизане в еврозоната и замяната на лева с еврото Белчев заяви, че за краткото време на служебния кабинет ще направи всичко възможно "да подготви терена, за да се улеснят бъдещите действия", но това по-скоро е работа на редовно правителство.

Вече като политик Асен Василев заяви, че за него най-важното е след изборите да се сформира мнозинство, което да управлява. "За 4-те месеца, в които бях служебен финансов министър видях, че България не е бедна държава, а безобразно крадена държава. Ако затегнем контрола и спрем течовете, ще постигнем това, което постигнахме с актуализацията на бюджета - без да избием фискалните параметри, осигурихме пари за социална политика, за култура и всичко останало", каза Василев. Бившият финансов министър коментира и темата за приемането на еврото. "България дефакто вече е приела еврото. Валутният борд в момента обаче ограничава да не се развихри популизмът в Народното събрание и да не се поеме прекомерно голям дълг. Приемайки еврото, тази усмирителна риза изчезва и това е много опасно", каза той. Василев препоръчва да се направи широк обществен дебат с всички плюсове и минуси и след това да се намери консенсус в обществото. По думите му трябва да се намери "нова усмирителна риза", така че страната да не влезе в дългова спирала. Този процес може и да продължи до 2024 г., но е задължително да се случи преди да приемем еврото, смята Василев.

 

 

Властта обеща засилен контрол и план за отваряне на училищата

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 204

Нинова призова да се отвори държавният резерв

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 204

35% от учителите плашат с оставки, синдикат - със стачка

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 204

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 204

2,50 лв. ще стигне литър бензин по Коледа

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 204

Германски министър вбеси социалдемократите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 204

Президентски избори и в Узбекистан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 82

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 146

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 136

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ