08 Август 2022понеделник07:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°.

Задава се драстично поскъпване на водата

През следващите години цената й ще скочи с над 50 на сто

/ брой: 87

автор:Дума

visibility 601

Драстичен скок на цената на водата предвиждат бизнес плановете на ВиК дружествата в страната. Сред причините са нарасналите разходи за електроенергия и материали. Според тези планове над 4 лева ще стигне цената на кубик вода в някои градове в страната през следващите няколко години. Става дума за Търговище, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора.

От предложените цени става ясно, че през следващите пет години, за които се правят бизнес плановете, увеличението ще е между 4 и 50%. Бизнес плановете предстои да бъдат съгласувани с ВиК асоциациите, след което ще бъдат внесени за одобрение в КЕВР, твърдят от държавния ВиК холдинг. Новите цени ще влязат в сила, след като бъдат одобрени и за отделните водни оператори ще са в сила по различно време, но най-вероятно от юли.

 Според бизнес плана на дружеството в Русе водата се очаква да поскъпне с 30 на сто и вместо досегашните 2,94 лв., хората ще трябва да плащат с 90 стотинки повече за кубик вода. "Предложението е за увеличение на около 30 стотинки само на доставка на вода, отделно увеличение за пречистване, отделно за отвеждане. Увеличаването на цената на водата е свързано основно с промяната на цената на всички материали и енергоносители", заяви инж. Сава Савов, управител на ВиК-Русе, цитиран от БНТ.

Цената на водата в Кюстендил и в Благоевград засега остава 1,27 лв. за кубик, въпреки че спрямо миналата година разходите и на двете дружества са няколко пъти по-големи, посочват отчетите, изпратени на КЕВР. Драстично увеличение на цените още тази година планират в Търговище. В момента хората в града плащат по 3,16 лв. за кубик питейна вода с ДДС, а предложението е тя да стане 4,37 лева, което е увеличение с 38,4%. До 2026 г. цената трябва да стигне 5,016 лв. /куб. м, става ясно от бизнес плана на дружеството. В Добрич, където водата се добива с помпи и се ползва скъп ток, се предлага цената на водата да скочи от 3,01 лева на 4,349 лв./куб. м, което е увеличение с 44,5%. На петата година от бизнес плана пък ще стигне 4,9824 лв. ВиК-Плевен е предложило поскъпване на услугите за доставка, отвеждане и пречистване от 2,95 лв. на  4,08 лв. или увеличението е с 38,53%. ВиК операторът в Стара Загора също е предложил вече актуализацията на проекта за цени през следващите 5 години. За тази година увеличението е с 37,8% до 4,15 лева за кубик. 

3,40 лева струва кубик вода за жителите на Шумен. През есента на миналата година заради поскъпването на тока водното дружество се опита да вдигне с 26% цената ВиК услугата и тя да стане 4,30 лева на кубик. След недоволство на жителите в социалните мрежи още същия ден се отказаха от повишението. В бизнес плана на ВиК-Шумен обаче се предвижда през 2022 г. цената на водата да достигне 4,60 лева за кубически метър, а през 2026 г. - 6,47 лева. Загубите на вода от тръбите на дружеството надхвърлят 80 процента, а от ВиК са си поставили  план за следващите пет години да ги намалят с 3%. От началото на 2021 г. варненци плащат 3,25 лв., като в тази сума влизат доставка, отвеждане и пречистване. Сега водопреносното дружество е поискало увеличаване цената на услугата, защото разходите за електричество при изпомпването на водата се увеличават. Ако КЕВР приеме предложението на ВиК-Варна, варненци ще плащат през 2022 г. за кубик вода по 3,80 лв., а до 2026 г. е планирано за услугата да се плащат 4,49 лв.

От 2 години ВиК-Варна работи по проект за 138,4 млн. лева, който трябва до края на 2023 г. да сложи край на проблемите с водоснабдяването и канализацията в селата, както и курортите. Единственото ВиК дружество, което не е засегнато от скока на тока, е "Софийска вода". От компанията не са предложили увеличение през тази година. Причината е, че дружеството произвежда електроенергия от газ, получаван при пречистване на отпадните води на София, в Пречиствателната станция в Кубратово. Със зеления ток покриват нуждите си и дори им остава да продават от него. В момента софиянци плащат 2,93 лева на кубик с ДДС. Заложените цени за 2022 г. в бизнес плановете на водните дружества са определени на базата на последните шест месеца за 2021 г., обясняват от Българския ВиК холдинг.

Както е известно, Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработва нов закон за ВиК, в който има идея да се въведе двустепенна тарифа за услугата. С нея се предвижда по-ниска цена за потреблението до 3 куб. м вода на човек, с които биха удовлетворили минималните нужди на домакинствата. Идеята е потреблението над това количество да бъде на по-висока цена. Тя бе взаимствана от практиката в Израел. 

Газовото хранилище в Чирен вече е пълно на 50%

автор:Дума

visibility 733

/ брой: 151

Съдът пусна отново ТЕЦ "Брикел"

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 151

Възможно е поскъпване на парното през зимата

автор:Дума

visibility 897

/ брой: 150

Зад шкафа

автор:Мая Йовановска

visibility 669

/ брой: 151

Държава на абсурдите

автор:Ина Михайлова

visibility 912

/ брой: 151

Атанас Зафиров: Кабинетът "Радев" обслужва ГЕРБ и ДПС

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ