28 Юли 2021сряда07:25 ч.

На фокус

Задава ли се икономика на ваксината

Възстановяването ще бъде по-дълго от очакваното

/ брой: 239

автор:Евгени Гаврилов

visibility 771

Първите ваксинации вече са факт. Държавата, която първа направи този процес необратим, първа ще излезе от локдауна, ще отвoри училища и ресторанти, ще съживи икономиката си. Който контролира достъпа до най-добрите ваксини, ще разшири своята политическа и икономическа мощ. "На някои страни пандемията предлага възможност да получат по-голямо влияние, отколкото са спечелили през ХХ век с помощта на идеологии", написа германското списание "Шпигел".

Надежда

В момента надеждата е, че вирусът ще бъде потиснат от широкото прилагане на ефективни ваксини, но за тяхното масово приложение ще е необходимо доста време. Затова 55-70% проникване на ваксината могат да бъдат достигнати едва към края на следващата година. Тогава може да се очаква и само частично възстановяване на икономиката. По-големият тласък за нея ще дойде едва през 2022-2023 г., когато ваксинацията в ЕС се разгърне и започне да действа, твърди Кристофър Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Според него основната опасност за икономиката на България е свързана с овладяване  на здравната криза. Друга опасност е вероятността твърде много хора да решат да не се имунизират. Ако делът на имунизираните у нас се окаже много нисък или по-нисък от този в останалите страни в ЕС, България ще започне да се третира като недостатъчно сигурна страна. Туристите и новите инвестиции ще започнат да я избягват и възстановяването на икономиката ще се забави. За да се избегне този сценарий, е необходимо правителството да предприеме мащабна кампания, с която да предостави цялата необходима информация на гражданите, за да могат те да вземат информирано решение за имунизацията, коментира Павлов.

Тежка зима

Всичко това означава, че ваксината ще се превърне през следващите години в основен фактор, от който ще зависи икономическият растеж, наред с инвестициите, потреблението, инфраструктурата и бизнес климата. Въпреки нея обаче се задава тежка икономическа зима. "В България на практика първа вълна на пандемията нямаше. Страната остана в периферията и почти не беше засегната. Сега нещата са много по-сериозни. В епицентъра сме на втората вълна. Здравните показатели се влошиха силно през октомври и ноември и сега е моментът правителството да прояви решителност", твърди Павлов. 

Въобще не е вярно, че за 20 дни нещата могат да се оправят и отново да тръгнем така, както е било преди една година. В момента вече не само болниците са на ръба на изнемощяването, но и икономиката е на ръба, коментира икономистът проф. Боян Дуранкев. Държавата не е безгранична в своите възможности, още повече, че в България доходите и съответно данъците са изключително ниски в тази конкурентна борба в Европейския съюз, която всъщност е всеки срещу всеки. Продължавайки по тази логика в световен мащаб, туризмът заема около 10% от световния брутен продукт. Той в момента е рухнал. Няма начин у нас  да има някакво изключение, обясни Дуранкев.

Очакваният спад заради коронавируса вече не е 5,5 на сто, а 8,5%. Възстановяването ще бъде по-дълго и по-плавно, е мнението на подуправителя на БНБ Калин Христов. "На практика всички страни промениха и ревизираха прогнозите си и намалиха спада на икономиките си за сметка на възстановяването. При нас се очаква да се върнем към ниво на БВП отпреди пандемията едва през средата на 2022 г.", казва Калин Христов.

Новините за няколко работещи ваксини предизвикаха прилив на радост на финансовите пазари. Тези, които имат пари, са залагали на бъдещия ръст на доходите на бизнеса и домакинствата. Икономистите, чиновниците и централните банкери - тези, които отговарят за финансовата стабилност и предоставят антикризисна помощ, реагираха много по-сдържано. Шефът на централната банка на САЩ - Федералния резерв, Джеръм Пауъл, най-влиятелният и предпазлив банкер в света, способен да срине световните пазари с една дума, нарече ваксината "добра и дългоочаквана новина", но изрази резерви, че тя ще окаже влияние върху икономиката в средносрочен план, а не в близко бъдеще.

Картината

"Появата на ваксината променя картината на това как ще се развие ситуацията към края на следващата година и през 2022 г., а не през следващите шест месеца", твърди ирландският икономист Филип Лейн, който е член на Съвета на Европейската централна банка. Шефът на МВФ Кристалина Георгиева е съгласна с банкерите, които печатат долари и евро. В посланието си към лидерите на страните от Г-20 тя посочи спада в икономиката, съживена през лятото. Вината е на втората вълна на пандемията. "Медицинското решение на проблема вече е видимо, но пътят към икономическото възстановяване все още е труден и изпълнен със сривове", предупреди шефът на МВФ. Излиза ли, че ваксината няма да спаси  икономиката от кризата, докато не започне масовата ваксинация? Напълно. 

Икономисти твърдят, че в края на тунела се забелязва светлина. Изходът от кризата е видим, сега това е съвсем реалистична гледна точка за ситуацията. Крехкият оптимизъм се насърчава от факта, че ваксината има благоприятен ефект върху икономиката, много преди да елиминира основната причина за кризата - пандемията. И ето защо. Бизнес активността се задушава, тъй като бизнесът и хората са загубили увереност в бъдещето (което ги кара да харчат по-малко), а властите се страхуват от неконтролираното разпространение на вируса (което ги принуждава да наложат блокиране). Наличието на ваксина обезсилва тези два риска дори преди ваксинацията да стане широко разпространена.

Ваксинацията дава надежда на хората и на бизнеса, че няма да има ново заключване. Започват да харчат спестеното по време на карантината и скътаното за черни дни, което увеличава консумацията. И отново те инвестират в бъдещето (разширяване на бизнеса, закупуване на недвижими имоти), което стимулира инвестициите. Потреблението и инвестициите са двата основни компонента на икономическия растеж. Те бяха тези, които пострадаха най-много по време на кризата. Другите два - търговията и производството, не са намалели толкова и от лятото се възстановяват енергично.

Като цяло ваксината ще позволи на света да намали загубите от настоящата криза с 9 трилиона долара през следващите пет години, изчисли МВФ. По пътя си към светлината обаче световната икономика ще трябва отново да се промъкне през тъмен тунел тази зима, предупреждават тези с полупразната чаша. Това произтича от втората блокировка в Европа и необузданата втора вълна на пандемията в САЩ. Америка и Европейският съюз представляват повече от една трета от световното богатство. Те са основният източник на ефективно търсене и инвестиции на планетата и следователно здравето на цялата световна икономика зависи от тяхното благосъстояние. Без тях страните, победили пандемията, предимно Китай, няма да могат да си върнат загубите изцяло, въпреки че ще се върнат към растеж тази година.

Рецидиви

Докато светът шумно празнува ваксина след ваксина, икономическата статистика миналата седмица тихо и упорито потвърди думите на ръководителя на МВФ, че възстановяването ще бъде придружено с рецидиви на кризата. Икономистите от Bloomberg Economics прогнозират поредната рецесия за едва възстановената икономика. Констатациите им се подкрепят от бизнеса, най-силно засегнат от коронавируса. Втората вълна и последвалото блокиране в Европа изостриха проблемите на магазини, ресторанти, хотели и прекъснаха възстановяването на цели индустрии като туризма и развлеченията. Авиокомпаниите, които драстично намалиха разходите, полетите и персонала, продължават да търпят колосални загуби. И ако през лятото Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира за тях 100 милиарда долара загуби през настоящата и следващите години, то актуализираната прогноза е един път и половина по-тъжна - над 150 милиарда долара. Ново проучване на населението и бизнеса в ЕС разби надеждите за ранно възраждане на потребителското търсене - основната движеща сила на развитите икономики. През ноември има спад за първи път от пролетта.

И когато втората вълна на коронавирусната криза утихне, връщането към предишния темп на растеж зависи пряко от това дали развитите държави имат достатъчно пари, за да поддържат икономиката на изкуствено дишане до края на пандемията. "В началото на кризата всички смятахме, че ще сме свидетели на едно много бързо V-образно възстановяване", твърди Ясен Георгиев, председател на Института за икономическа политика. Сега като че ли все повече се налага схващането, че възстановяването ще има формата на логото на много известна американска спортна мярка. Трябва да се подготвим за период, който няма да е еднопосочен. Според проф. Даниела Бобева отказът да се правят реформи и провеждането на политика на даряване и компенсиране, а не на стимулиране на икономиката, ще задълбочи и разшири икономическите и социалните дисбаланси. В очакване на европейските пари чак през втората половина на следващата година и огромните и неефективни разходи, планирани в бюджета, едва ли ще се сбъднат прогнозите за възстановяване на българската икономика.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ