05 Декември 2021неделя16:40 ч.

Асен ВАСИЛЕВ

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

Правителството ограничава ин хаус поръчките

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 694

Дълговете на държавата към бизнеса у нас в края на първото тримесечие на годината възлизат на 193,809 млн. лв. От тях почти 103 млн. лв. са задължения на местната власт, а 91 млн. лв. са на централното правителство. Просрочените дългове към социално-осигурителнте фондове са 4,8 млн. лв., сочат данни на финансовото министерство. От началото на годината обаче забавените задължения на централната власт се увеличават. В края на 2020 г. те бяха в размер на 69,123 млн. лв. или с почти 31% по-малко, отколкото в края на март. За първото тримесечие на миналата година общините са забавили плащания за 146 млн. лв. или с почти 43 млн. лв. повече, отколкото през март 2021 г. В края на 2020 г. местната власт не е платила навреме дългове към фирми за 128,716 млн. лв.
"През последните 4 години Законът за обществените поръчки не е спазван. Половината държавен ресурс е минавал през непрозрачните инхаус поръчки. Използвала се е вратичка в закона за спешни и неотложни случаи", заяви финансовият министър Асен Василев при отчета на досегашната дейност на служебното правителство. Той отново увери, че инхаус поръчките ще бъдат публикувани, а с Министерството на правосъдието се работи по решение на МС, което силно да ограничи тази практика. Държавната финансова инспекция проверява т.нар. огледални договори, където държавна структура възлага на свое подразделение договор за изпълнение, а то го превъзлага на частни подизпълнители в нарушение на първоначалния договор и така се заобикаля ЗОП. "Видяхме системно несъбиране на данъци от НАП, но в агенцията има вече преориентация към големите данъкоплатци и големите касови наличности. За един месец значително се завиши събираемостта, тя изпреварва заложената в бюджета", каза Василев.
Финансовият министър обясни, че е наваксано изоставането на събираемостта в Агенция "Митници". Той даде пример с пристанище Росенец - най-големия терминал за петролни продукти, където работили едва 7 митнически служили с 24 часови смени. "Увеличен е щатът, има и комбинирани екипи от НАП и "Граничен контрол", които осигуряват ефективен контрол на това пристанище", отчете Василев. Той припомни и друг фрапиращ пример за отсъстващ контрол - "Златната локва" с фирмата, която събира таксите за дезинфекция на превозни средства на границата с Турция и има милионни обороти, а не е свързала касовите си апарати с НАП и от 2018 г. на практика крие приходи от държавата.
Василев съобщи още за установен голям теч на публичен ресурс при закупуване на горива за отопление. В обществените поръчки са залагани горива с висок акциз, но са купували с нисък. В резултат на това 300 лв. на тон са текли в нечии джобове, поясни Василев. По думите му правителството е приело решение, с което този теч е прекратен. Финансовият министър съобщи, че започва дискусия за актуализацията на бюджета, като целта е да няма увеличение на дефицита.До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 669

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 544

/ брой: 232

Видеосрещата между Путин и Байдън ще е във вторник

автор:Дума

visibility 161

Великобритания затяга мерките при пътуване

автор:Дума

visibility 196

Задължителен PCR тест при влизане в Швейцария

автор:Дума

visibility 339

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 498

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 802

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 980

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 518

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ