02 Август 2021понеделник06:05 ч.

Асен ВАСИЛЕВ

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

Правителството ограничава ин хаус поръчките

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 715

Дълговете на държавата към бизнеса у нас в края на първото тримесечие на годината възлизат на 193,809 млн. лв. От тях почти 103 млн. лв. са задължения на местната власт, а 91 млн. лв. са на централното правителство. Просрочените дългове към социално-осигурителнте фондове са 4,8 млн. лв., сочат данни на финансовото министерство. От началото на годината обаче забавените задължения на централната власт се увеличават. В края на 2020 г. те бяха в размер на 69,123 млн. лв. или с почти 31% по-малко, отколкото в края на март. За първото тримесечие на миналата година общините са забавили плащания за 146 млн. лв. или с почти 43 млн. лв. повече, отколкото през март 2021 г. В края на 2020 г. местната власт не е платила навреме дългове към фирми за 128,716 млн. лв.
"През последните 4 години Законът за обществените поръчки не е спазван. Половината държавен ресурс е минавал през непрозрачните инхаус поръчки. Използвала се е вратичка в закона за спешни и неотложни случаи", заяви финансовият министър Асен Василев при отчета на досегашната дейност на служебното правителство. Той отново увери, че инхаус поръчките ще бъдат публикувани, а с Министерството на правосъдието се работи по решение на МС, което силно да ограничи тази практика. Държавната финансова инспекция проверява т.нар. огледални договори, където държавна структура възлага на свое подразделение договор за изпълнение, а то го превъзлага на частни подизпълнители в нарушение на първоначалния договор и така се заобикаля ЗОП. "Видяхме системно несъбиране на данъци от НАП, но в агенцията има вече преориентация към големите данъкоплатци и големите касови наличности. За един месец значително се завиши събираемостта, тя изпреварва заложената в бюджета", каза Василев.
Финансовият министър обясни, че е наваксано изоставането на събираемостта в Агенция "Митници". Той даде пример с пристанище Росенец - най-големия терминал за петролни продукти, където работили едва 7 митнически служили с 24 часови смени. "Увеличен е щатът, има и комбинирани екипи от НАП и "Граничен контрол", които осигуряват ефективен контрол на това пристанище", отчете Василев. Той припомни и друг фрапиращ пример за отсъстващ контрол - "Златната локва" с фирмата, която събира таксите за дезинфекция на превозни средства на границата с Турция и има милионни обороти, а не е свързала касовите си апарати с НАП и от 2018 г. на практика крие приходи от държавата.
Василев съобщи още за установен голям теч на публичен ресурс при закупуване на горива за отопление. В обществените поръчки са залагани горива с висок акциз, но са купували с нисък. В резултат на това 300 лв. на тон са текли в нечии джобове, поясни Василев. По думите му правителството е приело решение, с което този теч е прекратен. Финансовият министър съобщи, че започва дискусия за актуализацията на бюджета, като целта е да няма увеличение на дефицита.Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ