10 Декември 2019вторник12:00 ч.

Забраниха ни търговията с емисии

Според екоминистерството до края на годината акредитацията на страната ни ще бъде възстановена

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 1025

Прилагащият орган към Комитета по изпълнение на задълженията на страните по Протокола от Киото прие окончателно решение, с което потвърди предварителното заключение от 12 май т. г. за отмяна на акредитацията на България за участие в механизмите по Протокола, включително международната търговия с емисии, съобщиха вчера от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Решението се основава на лошото качество на докладваната от България инвентаризация на емисиите през април 2009 г. и на констатациите от проверка в страната през септември 2009 г., която отчита липса на напредък след дадените препоръки.
По време на заседанието на Прилагащия орган, проведено в Бон на 28 юни т. г., България получи възможност за по-благоприятна и ускорена процедура за възстановяване на акредитацията си, отбелязват от МОСВ. В текста на окончателното решение има промени в полза на страната - България получава възможност да възстанови акредитацията, като представи подобрена информация за инвентаризацията на парникови газове и на тази основа поиска проверка на място от международни експерти в удобно за страната време.
В решението се оценява фактът, че България е доказала готовност и ангажираност да разреши възникналите проблеми, доказателство за което са изпълняваните вече и периодично актуализирани от нея мерки. По предвиждания на секретариата на конвенцията експертна група ще посети България в периода септември-октомври, като най-късно резултатите от проверката се очакват през ноември т.г. При подобен сценарий се предвижда възстановяването на акредитацията да стане преди края на тази година, отбелязват от МОСВ.
До момента българските предприятия са изтъргували 5 468 274 квоти парникови газове в европейската схема за търговия с емисии, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), която администрира Националният регистър за търговия с емисии. Националният регистър вече е блокиран в изпълнение на решението.

Мъгли в 13 области, облачно с кратък дъжд

автор:Дума

visibility 65

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 235

Нормандската четворка договори спиране на огъня в Донбас

автор:Дума

visibility 102

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 350

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 318

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ