09 Юли 2020четвъртък13:47 ч.

Забраниха ни търговията с емисии

Според екоминистерството до края на годината акредитацията на страната ни ще бъде възстановена

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 1118

Прилагащият орган към Комитета по изпълнение на задълженията на страните по Протокола от Киото прие окончателно решение, с което потвърди предварителното заключение от 12 май т. г. за отмяна на акредитацията на България за участие в механизмите по Протокола, включително международната търговия с емисии, съобщиха вчера от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Решението се основава на лошото качество на докладваната от България инвентаризация на емисиите през април 2009 г. и на констатациите от проверка в страната през септември 2009 г., която отчита липса на напредък след дадените препоръки.
По време на заседанието на Прилагащия орган, проведено в Бон на 28 юни т. г., България получи възможност за по-благоприятна и ускорена процедура за възстановяване на акредитацията си, отбелязват от МОСВ. В текста на окончателното решение има промени в полза на страната - България получава възможност да възстанови акредитацията, като представи подобрена информация за инвентаризацията на парникови газове и на тази основа поиска проверка на място от международни експерти в удобно за страната време.
В решението се оценява фактът, че България е доказала готовност и ангажираност да разреши възникналите проблеми, доказателство за което са изпълняваните вече и периодично актуализирани от нея мерки. По предвиждания на секретариата на конвенцията експертна група ще посети България в периода септември-октомври, като най-късно резултатите от проверката се очакват през ноември т.г. При подобен сценарий се предвижда възстановяването на акредитацията да стане преди края на тази година, отбелязват от МОСВ.
До момента българските предприятия са изтъргували 5 468 274 квоти парникови газове в европейската схема за търговия с емисии, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), която администрира Националният регистър за търговия с емисии. Националният регистър вече е блокиран в изпълнение на решението.

Прокурори претърсват в Президентството

автор:Дума

visibility 64

Затварят дискотеките и стадионите

автор:Дума

visibility 83

Арестуван е Пламен Бобоков

автор:Дума

visibility 108

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 526

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 195

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 356

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ