01 Юни 2020понеделник16:50 ч.

Проф. Даниела Бобева

Забавянето на българската икономика ще продължи

Най-големият проблем у нас е високата инфлация и поскъпването на храните, твърди проф. Даниела Бобева

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 1068

Тенденциите за забавянето на икономиката ще се засилят и затова най-важното е да диверсифицираме износа, да подобрим радикално състоянието на администрацията, заяви в предаването "Неделя 150" проф. Даниела Бобева от Института за икономически изследвания при БАН. Това, към което трябва да се сравняваме, са Полша, Чехия, Унгария, дори и Румъния. "Всички тези икономики растат с 4,4, а ние растем с 3,5 в най-добрия случай. Ние изоставаме и спрямо тези държави. Постигнатият растеж изобщо не трябва да ни радва, защото това са последните тримесечия, в които той се забелязва", коментира проф. Бобева. 

Според нея страната ни не успява да се справи със структурните дисбаланси на икономиката. България има отрицателно търговско салдо вече повече от 20 години. По думите й износът ни губи все повече своята конкурентоспособност. За проф. Даниела Бобева един от големите проблеми е инфлацията. Ние сме една от страните с най-високо поскъпване на живота в Евросъюза. Най-висока е инфлацията, движи се към 5,1 на годишна база при храните. Това удря хората по джоба. Голяма е инфлацията и при заведенията за обществено хранене - около 7,6. Инфлацията, свързана с храните, през последните 2 години постоянно нараства и бута нагоре общата ни инфлация. Очакваме и от петрола да има нови промени, т.е. инфлацията ще върви нагоре, което не е добра новина за икономиката", твърди проф. Бобева.

Тя бе категорична, че не можем да очакваме страната ни да влезе подготвена в евентуална нова икономическа криза: "Пропуснахме шанса в добрите времена след кризата да направим най-важните структурни реформи, да си оправим къщата, за да можем да посрещнем много по-подготвени новия цикъл." Българската икономика страда от липсата на инвестиции, а без инвестиции няма растеж и догонване. У нас инвестициите са от публични средства, частни инвестиции почти няма, обясни още икономистът. Тя добави и друг проблем - България остава с отрицателно миграционно салдо, т.е. излизащите са много повече от връщащите се в страната. По думите й най-високият отрицателен миграционен баланс е в групата между 20-29-годишни. В тази възрастова група влизат 15 хил. лица годишно. Повечето връщащи се са в групата между 60- и 69-годишни, каза тя: "Ние губим от свободното движение на хора като икономика и човешки капитал. "Говорим за съвършено различен модел на миграция, при който има голяма част от активната и качествената ни работна сила, която се движи в различни държави в ЕС, работи там и ако се връща, то е временно."

Според проф. Бобева отлагането на приема ни в чакалнята на еврозоната показва, че няма политическа воля за това както в Брюксел и Франкфурт, така и сред родната политическа класа.

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ