04 Август 2020вторник03:13 ч.

Проф. Даниела Бобева

Забавянето на българската икономика ще продължи

Най-големият проблем у нас е високата инфлация и поскъпването на храните, твърди проф. Даниела Бобева

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 1151

Тенденциите за забавянето на икономиката ще се засилят и затова най-важното е да диверсифицираме износа, да подобрим радикално състоянието на администрацията, заяви в предаването "Неделя 150" проф. Даниела Бобева от Института за икономически изследвания при БАН. Това, към което трябва да се сравняваме, са Полша, Чехия, Унгария, дори и Румъния. "Всички тези икономики растат с 4,4, а ние растем с 3,5 в най-добрия случай. Ние изоставаме и спрямо тези държави. Постигнатият растеж изобщо не трябва да ни радва, защото това са последните тримесечия, в които той се забелязва", коментира проф. Бобева. 

Според нея страната ни не успява да се справи със структурните дисбаланси на икономиката. България има отрицателно търговско салдо вече повече от 20 години. По думите й износът ни губи все повече своята конкурентоспособност. За проф. Даниела Бобева един от големите проблеми е инфлацията. Ние сме една от страните с най-високо поскъпване на живота в Евросъюза. Най-висока е инфлацията, движи се към 5,1 на годишна база при храните. Това удря хората по джоба. Голяма е инфлацията и при заведенията за обществено хранене - около 7,6. Инфлацията, свързана с храните, през последните 2 години постоянно нараства и бута нагоре общата ни инфлация. Очакваме и от петрола да има нови промени, т.е. инфлацията ще върви нагоре, което не е добра новина за икономиката", твърди проф. Бобева.

Тя бе категорична, че не можем да очакваме страната ни да влезе подготвена в евентуална нова икономическа криза: "Пропуснахме шанса в добрите времена след кризата да направим най-важните структурни реформи, да си оправим къщата, за да можем да посрещнем много по-подготвени новия цикъл." Българската икономика страда от липсата на инвестиции, а без инвестиции няма растеж и догонване. У нас инвестициите са от публични средства, частни инвестиции почти няма, обясни още икономистът. Тя добави и друг проблем - България остава с отрицателно миграционно салдо, т.е. излизащите са много повече от връщащите се в страната. По думите й най-високият отрицателен миграционен баланс е в групата между 20-29-годишни. В тази възрастова група влизат 15 хил. лица годишно. Повечето връщащи се са в групата между 60- и 69-годишни, каза тя: "Ние губим от свободното движение на хора като икономика и човешки капитал. "Говорим за съвършено различен модел на миграция, при който има голяма част от активната и качествената ни работна сила, която се движи в различни държави в ЕС, работи там и ако се връща, то е временно."

Според проф. Бобева отлагането на приема ни в чакалнята на еврозоната показва, че няма политическа воля за това както в Брюксел и Франкфурт, така и сред родната политическа класа.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ