05 Юни 2020петък00:52 ч.

Забавени заплати за 13 млн. лв. в Пловдивско

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 491

Над 13 милиона лева са забавените плащания на трудови възнаграждения в предприятията на територията на Пловдивска област. Това съобщи директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев. Той обаче уточни, че след проверки на инспекцията част от предприятията вече са изплатили над 7 милиона лева. Чернаев призна, че има и предприятия като "Алек мак" и "Мостстрой", където не са извършвани никакви плащания по просрочените задължения.
Почти 400 хиляди лева са неизплатените заплати на работещите в "Ален мак" за няколко месеца от 2010 година. Предполага се, че тези задължения са се увеличили още, посочи Атанас Чернаев. От думите му стана ясно, че над 450 хиляди лева са дължимите от "Мостстрой" пари на работниците на фирмата и то само за три месеца за 2009 г. Шефът на пловдивската инспекция по труда призна, че никой не е в състояние да накара ръководствата на предприятията да плащат каквито и да било задължения, ако в предприятията няма пари.
 По-късно вчера зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова заяви, че Главната инспекция по труда (ГИТ) ще продължи проверките си с НАП и НОИ, за да принуди 11-те фирми, за които бе съобщено в началато на седмицата, че са дадени на прокурор, да изпълнят задълженията си. Отказът е мотивиран с липса на данни за извършени престъпления, обясни Ангелова. Тя посъветва засегнатите работници да потърсят правата си по съдебен път и да заведат дела срещу недобросъвестните си работодатели. Засега фирмите са санкционирани от инспекцията, като глобите са достигали 15 хил. лева, каза Ангелова. Тя допълни, че ГИТ ще продължи с проверките, защото най-вероятно от тях ще стане ясно, че работодателите имат и други нарушения, като укриване на данъци и неплащане на осигуровки. Тогава прокуратурата ще има пълното основание да повдигне обвинение, смята Ангелова.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ