27 Февруари 2021събота18:16 ч.

Актуално

За справедливо пенсиониране на учителите

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 828

Д-р Юлиян ПЕТРОВ,
председател на СО "Подкрепа"  

Учителите вече могат да се пенсионират по-рано, без за това да ги задължават техните директори.

По инициатива на синдикат "Образование" министър Деница Сачева внесе проект за промяна в КТ на чл. 328, т. 10, касаещ прекратяване на трудово правоотношение на педагогическите специалисти при условията на чл. 69в от КСО, като промяната стана факт след обнародване в "Държавен вестник", бр. 107 от 18.12.2020 г. 

Според новия текст учители и директори на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта за трета категория труд.

Това беше важно, защото досега, ако учителите ползваха ранното пенсиониране дори и за месец, бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд пожизнено. Тази добавка е около 100 лева и учителите със своите вноски формират този професионален пенсионен фонд. Това е несправедливо към учителите, защото възможността за ранно пенсиониране е придружена от рестрикция с отнемане на добавка и обричане на учителската професия на ниска пенсия. 

Разбира се, тази тегоба към учителите продължава и сега, затова от 2 години синдикат "Образование" предлага учители и директори, които ползват ранно пенсиониране, да получават поне половината от добавката от Учителския пенсионен фонд.

Безкрайно символична е националната политика за превенция на учителя от прегаряне, а традиционните за ЕС компенсаторни механизми са в предзародишно развитие.

Ранното пенсиониране с до три години е само един от тях, като можем да добавим традиционната за много европейски образователни системи година без работа с ученици, за възстановяване, релакс и квалификация, след изработени 4 до 7 години в образователната система.

Превенцията на претоварването на педагогическите специалисти е важен инструмент и масово в световен мащаб учителите се облекчават от натоварване след определена възраст.

По проучвания на синдикат "Образование", по време на дистанционното обучение, което продължава почти година, натоварването на учители и директори се е повишило с между 15 и 20%, което неминуемо е довело и до по-интензивно прегаряне на професията педагогически специалист. В ЕС текат изследователски процеси в тази посока, които ще завършат с препоръки към държавите за съхраняване на професията.

В България, във всички проучвания, безмерната бумащина си остава проблем номер едно за претоварването на учителя и основен аргумент за отлив от учителската професия.

Синдикат "Образование", заедно с останалите социални партньори, упорито се бори за облекчаване на административната натовареност.

Синдикатът внесе предложение към МОН за облекчаване натоварването на учителите над 50 години с един час седмично. Това би било правилно политическо решение за съхраняване на учителите до високата им отредена възраст за пенсиониране.

Национална анкета на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" показа недвусмислени резултати, като 98% от анкетираните демонстрираха съгласие учителската професия да бъде прекатегоризирана към втора категория труд.

По повод на пандемичната ситуация и нейното влияние в образователните институции, синдикатът смята, че решението да се включат непедагозите в списъците за ваксиниране и удължаването на срока за записване е правилно.

Преди месеци синдикат "Образование" предложи учителите да могат да се тестват масово и безплатно за КОВИД-19. Това се случи много спорадично, което беше неизпълнено обещание към учителите.

Синдикатът предлага сега за сметка на МЗ да се направят масови тестове за антитела на всички учители и директори, разбира се, на доброволен принцип. Това ще определи броя на преболедувалите, ще намали нуждата от своевремeнна ваксинация на учителите с антитела. 

Но най-важното - ще направи работата на хиляди учители и директори по-спокойна и уверена.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ