01 Март 2021понеделник18:31 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

От редактора

За шепа евро

/ брой: 41

автор:Боян Бойчев

visibility 1852

Извинете, че промених заглавието на популярния уестърн "За шепа долари". Те и двете звучат еднакво в държавата на Винету. Продължението също си го бива: "За няколко долара/ евро повече". И разбира се, "Добрият, лошият и злият". В страната на Винету добрите са евроатлантиците, лошите са комунистите, а злите са агентите на Кремъл. А за една шепа евро/ долари и още няколко повече управниците през последните 30 години превърнаха страната ни в декор на филм за Дивия Запад. Продадоха националния ни суверенитет, вкарвайки ни в съюзи на твърде висока цена и изпълнявайки безропотно нарежданията на онези от истинския Див Запад. Отказахме се и от енергетика, и от производство, и от селско стопанство... Обслужващ персонал в класическа каубойска кръчма: мъжете сервират напитките и почистват след конете, жените танцуват пред пиянските погледи. А пианистът се моли да не стрелят по него, защото толкова можел.  

Въобще времето, в което живеем, не ви ли прилича на онова, които сме гледали по филмите за каубои. И тук нашенски мутри, яхват колите си с много конски сили и се разпореждат, както им скимне. И който извади пръв пистолета, той печели... 

Но както знаем, рибата се вмирисва от главата. 

И колко евро/долари бяха дадени, за да влезем в уестърна и да се превърнем в пушечно месо за главните герои. 

Друг въпрос е, че всъщност индианците са добрите, но каубоите са с пистолетите. И затова ни учат как се налага доброта с оръжие.  

А поводът за този кинопреглед е приемането на еврото като парична единица у нас. Проучванията показват, че повечето от хората са против, както и че мнозина искат референдум по този въпрос. 

Но това ни най-малко не смущава властимащите. Явно са поели съответните ангажименти към кинопродуцентите. 

Не съм икономист и не коментирам дали ще бъде по-добре и за кого да въведем еврото. Сред основните политически партии има консенсус за въвеждането му, но скорошни социологически проучвания показват, че техните избиратели са на  друго мнение. 

Според мен запазването на лева като българска валута е възможност поне отчасти да запазим и без това почти загубения ни национален суверенитет. Ще продължим ли да бъдем кръчмата, за която вече стана дума, където с евро всичко ще е още по-лесно и достъпно? 

Имаше още един уестърн: "За един пробит долар". В него главният герой оцеля, защото сребърна монета в джоба спря пътя на куршума. 

Ти за един пробит лев ли си, ме попита неотдавна познат. 

Да, бих променил заглавието: "За един пробит лев." Защото този лев може да ни спаси. 

 

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ