04 Юли 2020събота15:27 ч.

За резил...

/ брой: 22

автор:Велиана Христова

visibility 1032

В тая държава за какво ли не се лобира, но лидерка на учителски синдикат да лобира пред училищата да избират учебниците на един издател, не се беше случвало. Чувало се е за подкупи, чувало се е за натиск "отгоре", ала да изложиш на риск от критики и спонсора на синдикалния си вестник е антиреклама. Но за 26 години като профсъюзен бос човек все ще намери за какво да се изложи. Когато през 1994 г. Такева смени на този пост станалия зам.-министър Йордан Йорданов, едва ли е мислела да изкара на него целия преход, който явно й се отрази добре.

Думата ми дори не е за конкретния случай, а е за нещо, за което ДУМА напоследък често пише - вместо да се занимават с трудовите проблеми на работещите, наши профсъюзи се месят във всяка тема от своя сектор, в последно време все в угода на управляващите. Учителският синдикат не се противопостави преди години на закриването на училища с цел икономии, наложено от Световната банка. По никакъв начин не оспори приетия през 2016 г. нов училищен закон на ГЕРБ, дори тогава, когато от него бяха изхвърлени свещените за всеки българин думи "учител" и "просвета". До не говорим за недомислията в него. Да е защитил синдикатът учителите си от диктата на МОН да преподават по наложени им неизвестно от кого нови учебни програми, които особено по предметите литература и история предопределят истинска неграмотност на възпитаниците им? Не сме чули също СБУ да настоява държавата ни да дава за средното образование поне 5% от брутния вътрешен продукт, поне средното за ЕС. Ще кажете: увеличиха заплатите на учителите. Вярно, но властта все с нещо трябваше да се отчете пред системата, която яко се обезлюдява, а срещу това получи любезно благоговеене и мълчание от страна на СБУ за много безобразия. Брожения сред самите учители - колкото щеш, по синдиката им обаче те не се усещат. А за такива неща пък като необмисленото лобиране за учебници би трябвало човек да освобождава поста. Или? 

    

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 151

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 225

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 549

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 572

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1156

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ