12 Август 2020сряда12:56 ч.

Александър Жендов. "Разпит"

На фокус

За престъпленията на комунистическия режим

Учебниците по история и ролята на МОН в извращаването на миналото ни

/ брой: 176

visibility 1578

Георги Петрушев

Повод да се обърна към тази тема е развихрилата се в последно време истерична кампания с участието на Министерството на образованието и науката за съдържанието на учебниците по история за Х клас на средните общообразователни училища. Спомняте ли си, че същото министерство през 1992 г. официално даде указания на учителите по история да не наблягат особено на Ботев, Левски и Раковски, понеже били неблагонадеждни във времето си, почти разбойници? Да не говорим, че петвековното турско робство бе наречено "присъствие". По едно време имаше напъни да не се говори за величието на наши владетели като Кан Тервел, понеже унищожил 200-хилядна арабска войска, която иначе окупирала Константинопол с цел да унищожи християнството и да продължи завоевателския си марш към Западна Европа. И още - да не се пише и говори за славната роля на българските манастири, в резултат на които сме оцелели като етнос, като православни християни.

В последните години в учебниците по история бе вкаран урок, в който новите апологети на историческата наука в България въведоха термина "комунистически режим" в периода след Втората световна война до 1989 г. и го обявиха за престъпен. Понеже българският парламент прие закон с такова съдържание. 

Изучавал съм много задълбочено комунистическата идеология, проповядвана ми от университетски преподаватели и от 

епохални трудове на велики философи

като "Комунистически манифест", "Капиталът", трудовете на Ленин и на други изтъкнати европейски автори. Смея да твърдя и мога спокойно и без затруднение да докажа, че комунистическата идеология никъде по света не бе приложена в действие. Така че, ако в някои държави е имало престъпни деяния на управленци и извращения върху правата на човека, върху равноправието при прилагането на конституция и закони, в никакъв случай не съм съгласен да се прехвърля вината за тях върху самата комунистическа идеология. Така както вината за Инквизицията не може да се прехвърля върху християнството. 

Апологетите на комунистическото учение казват, че е дошло време, когато от хилядолетната човешка история трябва да се премахнат неравноправието между мъжа и жената, експлоатацията на мнозинството от трудещите се и неимоверното обогатяване на единици, разпалването на войни между отделни държави с единствена цел да влязат в употреба и да се харчат оръжията, произведени от различни фабриканти, да се спре тяхното обогатяване за сметка на гибелта и унищожаването на милиони хора по света. 

Приемам комунистическата идеология като надграждане, като 

допълнение към християнството

 

През 45-годишния период от края на Втората световна война до 1990 г. в България цареше абсолютно равноправие между половете, равноправие между хората от различни етноси и вероизповедания. Всички имаха право на безплатно образование и здравеопазване, право на труд съобразно с притежаваната квалификация. В страната ни се изградиха стотици модерни промишлени предприятия, които произвеждаха продукция с най-различно предназначение, задоволяваща вътрешния пазар и значителна част се изнасяше за близки и далечни страни в Западна Европа, Япония и Съветския съюз. От това се увеличаваха парите на държавата, които след това се разпределяха несъизмеримо по-справедливо, отколкото сега. Извършено бе успешно уедряване на селското стопанство, което позволи пълна механизация на най-трудоемките процеси и внедряване на поливно земеделие. През този период селското стопанство у нас представляваше 56% от икономиката на страната, напълно задоволяваше потребностите на вътрешния пазар от хранителни продукти и от суровини за нуждите на леката преработваща промишленост. 

Престъпни деяния на отделни лица, облечени в управленческа власт, в България е имало, но те в никакъв случай и с никакви мотиви и основания 

не могат да се определят като комунистически

Не беше ли престъпен царският буржоазен режим, чието правителство вкара България в три войни в началото на XX век, остави войниците на фронта без облекло, без храна и въоръжение, финансовите средства от бюджета на държавата бяха разграбени от буржоазната върхушка, здраво стиснала властта? Затова през септември 1918 г. войниците напуснаха фронта и тръгнаха да търсят отговор за престъпните деяния на управляващите и лично от Фердинанд. Те бяха пресрещнати във Владайския пролом от разквартируваните в София германски войскови части и юнкерите от военното училище. Владайската река потече кървава, десетки млади български мъже загинаха.

Не бяха ли престъпен акт кървавият преврат начело с кръволока Александър Цанков на 9 юни 1923 г., законно избраният министър-председател Александър Стамболийски бе убит като животно в родното му село Славовица? Без съд и присъда загинаха десетки прогресивно мислещи българи. В отговор на тези противозаконни, неморални и човеконенавистнически деяния от страна на установилата се власт народът от села и паланки, въоръжен с брадви, кирки и лопати, се вдигна на бунт срещу буржоазната клика през септември 1923 г. Събитието влезе в историята като първото в света антифашистко въстание. То бе обречено на гибел. Загинаха хиляди патриоти - в името на един по-справедлив, социален свят.

Организираният от фашистките управници атентат в храм "Св. Неделя" през 1925 г. имаше за цел да се намери повод за кървава разправа с всичко прогресивно мислещо и непонасящо репресиите на установилата се фашистка диктатура - години, известни като "Белия терор". В кратки срокове бяха избити без съд и присъда стотици български интелектуалци като Гео Милев, Йосиф Хербст, Христо Ясенов, Христо Хролев с псевдоним "Графа", десетки избити по софийските улици. Това не беше ли престъпен режим? 

Не беше ли престъпен режимът след 1939 г., по времето на който бяха отрязани 14 хиляди партизански и яташки глави и набучени на колове? Техните главорези се снимаха с тях и стотици снимки с отрязаните глави на колове се съхраняват някъде в Държавния архив, защото те служеха като доказателство за голямата заслуга на фашистките слуги и палачи, които получаваха за всяка отрязана глава по 50 хиляди лева от държавния бюджет! 

Знае ли това днешният шеф на архивите

на държавната агенция, като е тръгнал да прави списъци на "жертвите на комунизма"? 

Питам министъра на образованието и науката как са описани в учебниците по история тези години като история на България? Какво ще научат младите хора за този период и как може да се определят тези режими освен като ПРЕСТЪПНИ, фашистки, човеконенавистни? Затова след свалянето на фашисткото правителство в България действа Народен съд. Като възмездие, поискано впрочем от нас от победителките във войната срещу Хитлер - СССР, Великобритания и САЩ! Защото България тогава беше победена хитлеристка държава! Защо мълчите за това? 

Като човек, живял в три политически епохи от съвременната история на България и натрупал достатъчно богат житейски, обществен и политически опит, отправям предупреждение към днешните клакьори, угодници и поддръжници на едноличното пагубно управление на България, осъществявано от министър-председателя Бойко Борисов, че колелото на историята се върти. И наближава часът, в който отново ще има Народен съд и ще потърси най-строга отговорност от вас, които съсипахте българската модерна промишленост, докарахте селското стопанство до положение да участва с 5% в икономиката на България, а народът ни - да яде плодове и зеленчуци, докарани от всякакви близки и далечни държави. 

Това, че със закон комунистическият режим в България бе определен за престъпен, е смехотворно и обидно за българските избиратели - данъкоплатци. Европейският съюз се произнесе, че не може парламенти да се произнасят за историята! У нас стана постоянна практика Народното събрание един ден да приема закон, който на другия ден го изменя, а на третия ден по нареждане на премиера го отменя. 

Впрочем за производството на бракувана продукция не се заплаща. Нашите депутати, въпреки че произвеждат голям боклук, на всеки три месеца си индексират заплатите и нехаят за мизерията, в която тънат пенсионерите; забравиха откъде дойдоха; забравиха за "Приказка за стълбата" от Христо Смирненски, която съвсем неслучайно им раздаде проф. Огнян Герджиков. 

Вярващите християни са убедени, че Бог бави, но не забравя!

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 40

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 84

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ