15 Април 2021четвъртък00:14 ч.

Искам думата

За посоката и детайлите

Сривът на БСП да не се превърне в срутище

/ брой: 68

автор:Георги Пирински

visibility 1251

"БСП има нужда от преучредяване. Всичко друго е палиатив." (Дума, 6 април т.г.; стр. 6). Пресилена констатация? Нищо подобно, тъкмо напротив - пределно точна и категорична!

Да, но как по-специално си представяме такава дълбинна промяна? Явно тя не може да стане от днес за утре, а изисква цялостен процес с последователни стъпки. Ето някои, които заслужава да се обсъдят във всяка основна и общинска организация.

Първо - не да "шикалкавим" (пак там; стр. 5), а откровено да констатираме истината, че резултатът от 4 април е пълен провал на политическата задача на 50-ия конгрес "да се организираме за радикална социална трансформация". Този резултат е не просто "тежка загуба", а пълен срив на доверието сред обществото към БСП като алтернатива на статуквото - горчива истина, която всеки отговорен социалист е длъжен да погледне в лицето.

Второ - не да замитаме причините за този срив, а да назовем главната: порочната "реформа" на партията от последните четири години, уж за нов морален облик на БСП, а всъщност за "чистка" на "врага с партиен билет", на "купените агенти на задкулисието". Същите остават неназовани и до днес, защото въпросът бил вътрешнопартиен! Нищо подобно - след като публично си обявил наличието на такъв "вътрешен враг", си длъжен да го назовеш и заклеймиш поименно!

Трето - заявката за анти-ГЕРБ взаимодействие трябва да е подплатена с поемане на лична отговорност за провала на такова широко обединение преди изборите - т.е. с оставката на председателя Нинова. От предишния опит знаем, че председателят в оставка продължава да изпълнява функциите си до констатирането й от Конгреса, тъй че няма опасност от безвластие в партията. Но моралният кредит на призива за общи действия срещу ГЕРБ ще е неимоверно по-голям!

Днес всеки социалист е длъжен да се изправи пред своята лична отговорност сривът да не се превърне в срутище. Това изисква не поредна ария на обвинения в болни амбиции и нездраво злорадство, а напротив - категорични решения по посока на преучредяването на БСП като "партия на социалистическия идеал - носител на историческия синтез на възникнали през вековните борби на народите общочовешки ценности за свобода, демокрация, равенство, социална справедливост и солидарност, на социалистическия идеал". (Виж Програмата на БСП "За България - свободни граждани, справедлива държава, солидарно общество"). 

Детайлите не са и не могат да са проблем, ако сме наясно с посоката.

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 73

Съюзниците от НАТО напускат Афганистан от 1 май

автор:Дума

visibility 44

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 138

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 183

/ брой: 73

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ