04 Юли 2020събота06:13 ч.

За последните пет години 45% от нашенците спестяват

Половината от спестяващите могат да отделят само до 100 лв. месечно

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 20

Депозитът със срок до една година е най-предпочитаната инвестиция за домакинствата у нас, които имат възможност да отделят пари за спестявания. Това показва ново национално проучване, изготвено от МКБ Юнионбанк за нагласите на населението към инвестиционните възможности на пазара, предаде Profit.bg. Над една трета от анкетираните са посочили именно депозити със срок до една година за своя инвестиция-фаворит. Интересен факт е, че 27% от запитаните се интересуват от покупка на имот като вариант да вложат свободните си средства.
Проучването на финансовата институция показва още, че през последните пет години едва 45% от населението в страната е имало възможност да заделя от семейните си бюджети пари за спестявания. Същевременно 43% от тях могат да отделят не повече от 100 лв. месечно. Над 300 лв. успяват да заделят само 12% от домакинствата, на които им остават средства и за спестявания. Над половината, или 58% от анкетираните са отговорили, че ако можеха да спестяват, биха отделяли за целта всеки месец малки суми от около 50 лв., показва още проучването.
Анализът на спестовността на домакинствата показва, че пикът на новите депозити от началото на кризата е бил през последното тримесечие на 2010 година. Тогава домакинствата са увеличили нетно своите спестявания с около 1 млрд. лв. и са получили допълнително около 300 млн. лв. лихви. По този начин депозитите им са увеличили общо с 1.3 млрд. лв. Много силно е било и последното тримесечие на 2009-а, когато спестяванията на домакинствата са се увеличили с 1.1 млрд. лева, от които над 300 млн. лв. са начислените лихви.
И ако Коледите на последните две години са били най-ударни по отношение на новите депозити, то в края на 2008 г. е било отчетено най-слабото тримесечие от началото на кризата - ръст от едва 13 млн. лева. Резултатът е положителен единствено заради начислени лихви в размер на около 190 млн. лева. От началото на кризата депозитите на домакинствата са се увеличили общо с 6.55 млрд. лева, от които близо половината обаче са от начислени лихви.

 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ