01 Юни 2020понеделник20:19 ч.

Давид Александрович от Алмати (Казахстан) е на 6 годинки и празнува Деня на Победата с портрета на Тома Трайков, който е бил пръв помощник на Емил Марков - командир на Главния щаб на Народоосвободителната армия (НОВА) в България...

На фокус

75 години от ПОБЕДАТА

За Победата от вкъщи

Празникът няма как да бъде отменен, отложен или потулен, докато има поне един човек, който помни подвига на десетки милиони

/ брой: 87

автор:Альона Нейкова

visibility 1603

Девети май тази година беше особен. И благодарение на факта, че се навършиха 75 години от Деня на Победата. И заради проумяването, че, уви, празникът не можеше да бъде отбелязан така, както подобава. Отложен бе дори традиционният, емблематичният и чаканият от мнозина - и най-вече от ветераните - Парад на Червения площад.

Засега.

Вероятно за някои индивиди, които страдат от недостиг на уроци по история, откровено незнание или липса на домашно възпитание дори, това няма каквото и да било значение. За други обаче изключително тежък бе изборът да не поднесат цвете на героите и особено за децата на войната, гледали смъртта в очите. Тъй като сега не само не можаха да съпреживеят датата рамо до рамо с човеците, които наистина разбират колко е важна тя. Но бяха лишени от шанса да усетят и пред малкия екран духа на честванията, които очаквахме и си представяхме за юбилея. Защото някои телевизионни предавания, посветени на 9 май, няма как да заместят реалните и винаги много емоционалните срещи с ветераните, чиито редици стават, за жалост, все по-малобройни.

Заради заплахата от коронавируса този път не се поздравихме лично в уречения ден с живите участници във Втората световна война. Макар датата да е сред най-скъпите за тях, сега за нас животът им е по-важен от всякога. Затова трябва да не пропуснем да им благодарим за подвига и още по-настоятелно да ги помолим да стоят вкъщи. Време е и ние да ги пазим и да се борим за тях.

Не са много хората, които имат сред познатите си ветерани, на които се обаждат по случай една от най-великите дати в историята на човечеството. Но всеки може да изрази своята почит към Победата, като прочете стихотворение или разказ, посветени на войната, като изгледа тематичен филм, разлисти овехтели албуми или просто се чуе с приятел, който също осъзнава значението на тази бележита дата. И да помълчи минута в памет на онези, които жертваха всичко, за да ни има нас.

Не е нужно да се фукаме във фейсбук с виртуални георгиевски лентички, за чийто произход, значение и мисия някои трудно ще се сетят. И по друг начин може да се изрази стремежът да не позволим на децата, внуците и на още безброй поколения и за миг да забравят кой и на каква, несъизмерима с каквото и да било, цена осигури Победата в най-страшните битки на ХХ век.

Защото горди, тържествени и със сълзи на очите може да бъдат не само парадите, полагането на цветя пред паметниците на загиналите в боевете и почетните караули край монументите на неизвестните войни. А също така и мислите. И надеждите. И вярата. И думите. И отношението. Както и паметта.

Победата няма как да бъде отменена, отложена или потулена. Не е възможно. Докато има поне един, който помни. А в дните около 9 май такива сме стотици милиони.

Честита Победа!

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 86

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 90

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 305

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 412

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 592

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 668

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 494

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ