05 Март 2024вторник14:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ателие

За него Владимир Димитров-Майстора е Дедо Владе

"Аз трябва са извадя душата. И това целомъдрие, тая свенливост" - казва художникът за момите, които изпълват значителна част от творчеството му

/ брой: 54

visibility 1523

Константин Еленков

С Павел се запознахме покрай книгата ми за Майстора. Владимир Димитров-Майстора за него беше Дедо Владе. Павел хареса книгата ми и се съгласи да участва и във филма за Майстора, който започнахме с Илия Божилов буквално от двора на "Сливница" - първия адрес на Майстора в София.
Сега - това го очаквах! - той ми подари книгата си "Владе. Опус за Вл. Димитров-Майстора", която се явява книга втора от поредицата "Бунтът на душите" - "Душата на твореца е самотен воин". Твърде дълго пояснение за краткия отзив.

Вера Павлова, майката на Павел

Книгата обаче си струва читателското внимание. С техниката на обигран романист Павел Антонов-Панта разказва... спомени. Всъщност едва ли друг е могъл и може да каже онова, което Павел е съхранил като спомен за дядо си Владе. Това са все истории, първокласни като случки и като разказ; повечето - неизвестни, поне за широката читателска публика, но много - нови и за "познавачите". Наслушахме се и се начетохме на измислици и недомислици за великия (най-великия!) ни художник, време беше да прочетем и видим и тази сага за павловия дядо Владо... Не е случайно, нито пресилено това обаче, че Павел поставя историята за дядо си Владе в контекста на своята "космогония": и той търси, убеждава ни и нас да направим същото - силата и внушението на този художник извън всекидневието, колкото и парадоксално да е това. А именно - един толкова делничен, така обикновен на пръв поглед Рисувач - да ни поставя задачата (без да я предпоставя!) да надникнем през обикновеното и делничното в отвъдното. А това е моралът, духовността, енергията на Духа, но и на Създателя, на Твореца.

Майстора с две от племенничките си - Вера и Донка (Паприкова)

Това е необикновена книга, откъс от една необичайна сага - предхождана и подобна на много опити в човешката ни история (а ако не и на Балзаковата "Човешка комедия"), които са се опитвали да обхванат необхватното и необозримото. Предговорът ни подготвя за това. Признавам си, че се върнах към книгата, след като прочетох в самото начало: "повечето от събитията и лицата, описани тук, са действителни. Някои имена не са подменени поради липса на фантазия у автора". Винаги ме спечелва чувството за хумор, хеле пък, като я има и самоиронията - човек не може да отмине това.
Повтарям: твърде дълго пояснение за краткия отзив!

Сграфитото отразява завръщането на Майстора от Америка през 1924-a, на него се виждат Павел с петте му дъщери, както и внукът Павел и сестра му Русалия - като деца...

Така оставям повече любопитство и загадка за бъдещия читател. Както казва авторът: "Ако някому се доще да влезе в приказката на неговия живот - да заповяда!"
А приказката, наистина, е безкрайно интересна и увлекателна - с безброй сюжетни разклонения и обрати, с неочаквани завои и изненади... покрай битовите сцени и картини на семейна идилия (доколкото това го е имало в живота на великия скитник) ние научаваме много подробности и за/от скиталчеството на семейството. Достатъчно е да цитираме няколко заглавия: Преселение първо - Костур, Преселение второ - поп Петър във Вирче... Преселение трето - Магарево, Четвърто преселение - Фролош, Пето, последно - Кюстендил.
И още едно - задължително пояснение! Каква е родствената връзка на Павел Антонов с Майстора. Дядо му Павел, на когото е кръстен, е братово дете - относно бащата на Майстора - Димитър. Майстора е живял у тях и е рисувал всички, включително и Павел, както и сестра му Русалия - балерина, съпруга на именития художник Димитър Киров, който неотдавна ни напусна. Негово е сграфитото върху стените на къщата на "Сливница". Павел прилича на дядо си Владе - не само физически, но и по дух! Книгата, която стана повод за тия разхвърляни мисли, е богата и като документ, и като свидетелство за случки и хора, за които вече няма откъде да научим. Тя представя и факти, достойни за научна степен, но преди всичко - за по-доброто опознаване на биографията и творчеството на този велик българин.


 

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1369

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 977

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1406

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1389

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1407

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1485

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1376

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ