27 Септември 2021понеделник07:22 ч.

За моркова, тоягата и набитите канчета

/ брой: 160

автор:Христо Христов

visibility 1421

"Ако не се слеят двете болници, университетската и другата, държавната - стотинка няма да им дам, ако го сторят - ще ги възнаградя с няколко милиона!", обяви при посещението си в Стара Загора миналата седмица здравният министър Ана-Мария Борисова, като на въпроса "Защо не го решите, та вие сте принципал и на двете дружества?", отвърна с многозначителното "Не желая да администрирам!". Междувременно се лансира тезата, че ако болниците се обединят, ще се положат основите на високотехнологично здравно заведение. Като пари за него ще се намерят от 200-те милиона за преструктуриране на системата.
Запознати с предисторията на ситуацията от средите на медиците в Града на липите коментират, че това е чиста проба... абдикация от страна на министъра и опит да се прехвърли горещият картоф в полето на колегията.
Като несериозно определя изявлението на д-р Борисова шефът на МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД д-р Николай Колев и напомни, че съществува решение на Конституционния съд още от 2001 г., което определя един такъв административен акт като... национализация. Защото в дружеството дялове има не само държавата, а няколко от големите общини в областта.
Никой не е в състояние да каже що ще рече високотехнологична болница, определение в родното законодателство няма, така, както няма и критерии, по които лансираните напоследък 5-6 или 8 такива заведения ще бъдат изграждани.
Като приказки за "нероден Петко" виждат специалистите от Стара Загора обещанията за високотехнологична болница, по думите им това било морковчето на върха на чобанската сопа, която се размахвала от д-р Борисова.
Сливането на двете болници в Стара Загора ще бъде своеобразен триумф за новата министърка, по този начин тя щяла да покаже на премиера, че нещо в областта на така и неслучващата се реформа става. Друг е въпросът, че ползата от това "занимание" ще бъде, меко казано, нееднозначна за пациентите.
Които и сега плащат "на ръка" за прегледи и лечения, като дори тарифата в университетската е в пъти по-висока от тази в МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович". Под сурдинка местни активисти на ГЕРБ признават, че министър Борисова била изключително много ядосана на тукашните партийци, които я убеждавали, че няма да има проблеми при реализация на сливането. Като се аргументирали, че специално за това сменили миналата есен шефовете на директорските бордове с верни тям люде. Борисова си позволила дори да "набие" някои партийни "канчета" и да подскаже в доста прям словоред - бъдещи кадрови рокади, ако не се следва правата партийна линия.
В тази връзка старозагорци припомнят, че май пак е дошло времето, когато структурните промени се извършваха според разпореждането на първия секретар на ОК.
А несъгласните с него били отпращани да обслужват пациентите в селските амбулатории.

 

Военни и вертолет „Кугар“ гасят пожара над Карлово

автор:Дума

visibility 92

НОИ няма да повишава осигурителните вноски

автор:Дума

visibility 128

БСП се включи в кампанията на Румен Радев

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 184

Автобусни превозвачи спорят за протестите

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 184

Искат 9% ДДС на всички стоки и услуги

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 184

"Булгаргаз" с ново дело срещу "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 184

Кристалина Георгиева била в БНБ преди две седмици

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 184

Социалдемократите печелят изборите в Германия

автор:Дума

visibility 270

ЕС призова за деескалация в Косово

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 184

ООН критикува Киев заради Източна Украйна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 184

Конституцията на РСМ да включи българите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 184

Тъпо упорство

автор:Павлета Давидова

visibility 152

/ брой: 184

Вирусът си има помагачи

автор:Велиана Христова

visibility 161

/ брой: 184

Завръща ли се Бурканбанк

автор:Евгени Гаврилов

visibility 131

/ брой: 184

Пътят към върха

автор:Ина Михайлова

visibility 164

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ