20 Октомври 2019неделя21:51 ч.

За лицето на Сердика и днешните задни части

/ брой: 133

автор:Велиана Христова

visibility 1887

Столичният кмет Йорданка Фандъкова щяла да разговаря със зам.-кмета на Рим Мауро Катруфо, който гостува за откриването на паметника на Гарибалди в столицата ни. И за какво, моля ви се, ще разговаря? За разкриването на римската улица в центъра на София. Навръх 24 май Фандъкова отиде в Рим и тръгна да договаря какво - италиански археолози да дойдат да "вадят" същата римска улица от антична Сердика. А иначе било учудващо, че в центъра на София се намерила "археология".
Не знам за кого е учудващо, но българчетата в отделенията учат къде точно е била разположена провинциалната римска столица Сердика. Всеки ученик знае, че останките от античните градежи са точно в центъра на днешна София. Въпросът за строежа на метрото баш там е отделна тема. Но много е интересно кой и кога реши, че искаме да каним италианци да ни вършат разкопките и експонирането на паметниците? Май и столичната кметица се включи в хора от безразборно приказване - комуто каквото хрумне, плясва го публично.
Знае ли г-жа Фандъкова законите в България? Знае ли, че според същите тези закони на суверенна България чуждестранни археолози могат да работят на български обекти САМО под ръководството на български археолози? Знае ли кметицата Фандъкова, че имаме един великолепен Национален археологически институт при БАН, който няма и година, откак получи от авторитетен европейски одит на академията най-високата възможна оценка за качество - "световно ниво"? Знае ли колко български археолози работят на най-високо качество именно в областта на античната археология? Имаме способни и квалифицирани български учени, които с нищо не отстъпват пред италианските си колеги, да речем. А като си спомним реставрацията на главата на Севт III в Италия, май нашите са по-способни в някои отношения.
Знае ли кметицата, че античните обекти на Сердика като център на провинция в римската периферия са изградени върху останки на древната тракийска архитектура на същото място, а над тях се наслагват средновековни паметници - християнски и османски и такова съчетание е уникално в световното културно-историческо наследство? Отговорите на тези въпроси са нелицеприятни за един столичен кмет на една цивилизована държава. За съжаление май вече трудно можем да кажем, че днешна България е цивилизован представител на Европа. Ако за щяло и не щяло си подлагаме задните части, едва ли някой ще ни гледа лицето!

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 32

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 52

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 36

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 35

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ