05 Юни 2020петък21:04 ч.

За лицето на Сердика и днешните задни части

/ брой: 133

автор:Велиана Христова

visibility 2135

Столичният кмет Йорданка Фандъкова щяла да разговаря със зам.-кмета на Рим Мауро Катруфо, който гостува за откриването на паметника на Гарибалди в столицата ни. И за какво, моля ви се, ще разговаря? За разкриването на римската улица в центъра на София. Навръх 24 май Фандъкова отиде в Рим и тръгна да договаря какво - италиански археолози да дойдат да "вадят" същата римска улица от антична Сердика. А иначе било учудващо, че в центъра на София се намерила "археология".
Не знам за кого е учудващо, но българчетата в отделенията учат къде точно е била разположена провинциалната римска столица Сердика. Всеки ученик знае, че останките от античните градежи са точно в центъра на днешна София. Въпросът за строежа на метрото баш там е отделна тема. Но много е интересно кой и кога реши, че искаме да каним италианци да ни вършат разкопките и експонирането на паметниците? Май и столичната кметица се включи в хора от безразборно приказване - комуто каквото хрумне, плясва го публично.
Знае ли г-жа Фандъкова законите в България? Знае ли, че според същите тези закони на суверенна България чуждестранни археолози могат да работят на български обекти САМО под ръководството на български археолози? Знае ли кметицата Фандъкова, че имаме един великолепен Национален археологически институт при БАН, който няма и година, откак получи от авторитетен европейски одит на академията най-високата възможна оценка за качество - "световно ниво"? Знае ли колко български археолози работят на най-високо качество именно в областта на античната археология? Имаме способни и квалифицирани български учени, които с нищо не отстъпват пред италианските си колеги, да речем. А като си спомним реставрацията на главата на Севт III в Италия, май нашите са по-способни в някои отношения.
Знае ли кметицата, че античните обекти на Сердика като център на провинция в римската периферия са изградени върху останки на древната тракийска архитектура на същото място, а над тях се наслагват средновековни паметници - християнски и османски и такова съчетание е уникално в световното културно-историческо наследство? Отговорите на тези въпроси са нелицеприятни за един столичен кмет на една цивилизована държава. За съжаление май вече трудно можем да кажем, че днешна България е цивилизован представител на Европа. Ако за щяло и не щяло си подлагаме задните части, едва ли някой ще ни гледа лицето!

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ