19 Октомври 2021вторник09:11 ч.

За красивите и умните

/ брой: 188

автор:Георги Готев

visibility 45520

Най-интересното от последните избори беше, че за първи път от доста време насам не се появи нов спасител, на който българите да поверят съдбините си. Даже обратното, нито един нов политически проект не успя да прескочи четирипроцентната бариера и да се намести в Народното събрание.
Ще ми се да вярвам, че това е знак, че българите вече не могат да бъдат лъгани толкова лесно, колкото досега. Да вярваш на дошъл от Мадрид спасител, бил и той цар, или на неговия телохранител, представян от булевардната преса като Крали Марко, не е по-различно от това да повярваш на телефонни измамници. Впрочем не ми е известно подобна измама да същестува в друга страна. Телефонните измамници и екстрасенси у нас винаги ще преуспяват, защото те знаят, че определен процент от населението са идиоти. А той никак не е малък.
Но колкото и да е напреднал масовият идиотизъм, все пак дори телефонните измамници не могат да мамят отново и отново един и същи потърпевш.
Ефектът е - хората масово не вдигат телефона. Тоест не слушат изборните обещания и не гласуват. Разбира се, има твърди електорати, на БСП и ДПС, както и поддръжници на управляващата сила, която доскоро беше ГЕРБ. Партията на Борисов беше на път да се превърне в партия-държава, като по времето на Живков, и основен работодател. Сега обаче тя не е в такава позиция. Освен това Борисов е загубил подкрепата на ЕНП и това ще му тежи като воденичен камък. Затова парадоксално при нови избори най-силни ще бъдат БСП и ДПС. Протестите с искане за оставка на правителството всъщност втвърдиха техния електорат.
Мой познат, който работи в БАН, ми разказа, че протестиращите не го пуснали да отиде на работа, защото нямал в себе си документ, който доказва къде работи. Ами че това са фашистки милиции, възкликнах. Така изглежда, ми каза той.
Протестите се подкрепят от част от обществото, главно сред тези, които не гласуват, или чиито гласове са се загубили, тоест не са успели да изпратят свой представител в парламента. Нека припомня: 44.77% от регистираните гласоподаватели не гласуваха на изборите на 12 май, а 30.15% от тези, които гласуваха, не изпратиха нито един депутат в Народното събрание.
Друг е въпросът дали протестите са легитимни. У нас доскоро се купуваха гласове, сега се купуват протестиращи. Не виждам голяма разлика между неграмотните роми, нахранени предизборно с кюфтета, и красивите и умни, пиещи кафе пред парламента. Съжалявам за тези, които са манипулирани и не разбират. Едни и същи са тези, които плащат. Политическата поръчка този път е - да няма правителство с участието на БСП и да се даде на БСП да разбере, че никога повече няма да бъде допусната до управлението на държавата.
Това е де факто политическа лустрация, която обаче не е била решена по демократичен път в парламента, а се прокарва напълно нелегитимно. И едно връщане назад в развитието на България към времето 1989-1990 г., което няма прецедент в политическите процеси на другите страни в преход. В Румъния сравниха протестите у нас с кървавите събития през 1990 г. пред румънския централен университет, който съм завършил няколко години по-рано.
Впрочем основното искане на румънските протестиращи тогава беше да се забрани на членовете на тогавашната комунистическа партия, които наброяваха четири милиона души, да гласуват. И дойдоха миньорите да въдворят ред.
Все пак България през 2013 г. не е Румъния от 1990 г., най-малко защото миньорите у нас са най-експлоатираните и най-обезкуражени граждани на държавата. В Румъния скритите кукловоди използваха миньорите, за да укрепват своята власт, а у нас олигархията създаде мутрите като свои отряди за подчиняване на населението. С течение на времето мутрите загубиха от своя "престиж", затова сега се създаде нов отряд - на красивите и умните.
При нови избори БСП ще излезе по-силна, просто защото красивите и умни протестиращи, съвсем неслучайно, отказват да играят демократичната игра. Тогава какво? Ще блокират пътищата, летищата, и ще бъде установена президентска власт, това ли е сценарият, удобен на тези, които плащат? Така изглежда.
ЕС няма да си мръдне пръста, защото обстановката ще бъде нагнетена до степен, до която Барозу радостно ще приветства новия спасител Росен Плевнелиев.
А той съчетава всички качества - послушен, богат, красив и умен. Под негово ръководство каквото има да се доразграби, ще бъде доразграбено, а след това държавата ще се закрие, както се закрива фалирало дружество.
 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ