07 Юли 2022четвъртък17:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

На фокус

За кожата на един тв шеф

СЕМ завъртя рулетката за избора на генерален директор на БНТ

/ брой: 97

автор:Юлия Кулинска

visibility 51

Юлия КУЛИНСКА


Завъртя се първата серия на телевизионния сериал "За кожата на един тв шеф". Дали сагата ще е трилър, комедия или трагедия, ще стане ясно след резултатите от конкурса за нов генерален директор на БНТ, който Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви преди дни. За бившите управляващи от ГЕРБ влиянието в националните медии е ключово и загадката сега е дали новата власт ще има роля в предстоящия избор.

Мандатът на настоящия генерален директор на БНТ Емил Кошлуков изтича в началото на юли. Според правилата, приети от СЕМ, до 15 юни регулаторът трябва да съобщи кои от кандидатите са допуснати. Изслушването ще е на 27 юни, а изборът на следващия шеф на БНТ вероятно ще е два дни по-късно. От "Има такъв народ" поискаха да сменят предсрочно Кошлуков, а парламентът намали бюджета на медията. Предизвикаха се обсъждания в парламентарната медийна комисия и проверки на избора му.

Генералните директори на обществените медии се избират от СЕМ. Известно е, че трима от членовете на регулаторния орган се гласуват от парламента, а двама се назначават от президента. Това засилва възможностите за политически сметки и намеси.

Наскоро СЕМ беше обновен, заради изтичащи мандати. Новите членове от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева, номинирана от "Продължаваме промяната" и журналистите Пролет Велкова, издигната от "Демократична България" и Габриела Наплатанова, назначена от президента Румен Радев. Председател на регулатора също е от квотата на президента - Соня Момчилова. Петият член е избраната през 2019 г. отново от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева. Момчилова обаче обяви, че ще иска нов избор на председател щом като съставът на СЕМ бъде попълнен.

Съветът е орган, чиито правомощия включват да следи за фалшиви новини, дискриминация в наблюдаваните от него комуникационни средства, да участва в изготвянето на национална политика за медийна грамотност, да се грижи за интересите на децата в предаванията, които са насочени към тях, да следи за спазването на Закона за радио и телевизия и други относими норми.  

Изборът за шеф на БНТ ще е и първото голямо предизвикателство пред обновения съвет. Остава въпросът дали професионални критерии и кандидати ще надделеят над политическите интереси.

Според Закона за радио и телевизия, кандидатите за директори на обществените медии трябва да имат не по-малко от петгодишен трудов стаж в телевизия. Те трябва да отговарят и на изискванията за член на Съвета за електронни медии - да бъдат лица с българско гражданство, висше образование и опит в следните области - електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, и да имат обществен авторитет и професионално признание.

За да бъде избран новият генерален директор, трябва да получи най-малко три гласа от петимата членове на СЕМ. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, след още един час се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява. 

Пред бъдещия генерален директор на БНТ стоят няколко проблема - oсвен спадащ интерес и доверие през последните години към политически доминирания от ГЕРБ ефир, държавната медия има финансови и структурни проблеми. Мандатът на генерален директор е три години, като той работи с управителен съвет, който има същия срок на управление.


Кои са кандидатите?

Засега единственият сигурен участник е водещият от "Евроком" Сашо Диков, който още в началото на май обяви, че участва в надпреварата за шеф на БНТ. Това не е първото участие на журналиста в конкурса. Диков беше мераклия за поста и през 2019 г. 

За първото кресло в БНТ е спряган и бившият актьор от "Ку Ку" Камен Воденичаров като кандидатура на "Има такъв народ". Той обаче все още не е решил дали да се кандидатира. Друго име, посочвано като потенциален участник в конкурса е бившият водещ от БНТ и издател на сайта "Булевард България" Асен Григоров. През последния месец се спряга и името на бившия шеф на новините в БТВ Венелин Петков. 

Като възможен кандидат се появи и името на Искра Ангелова - бившата водеща на предаването "Нощни птици" по БНТ. Тя беше кандидатура на ПГ на "Продължаваме промяната" за СЕМ, но при вътрешно гласуване "загуби" от Симона Велева с два гласа. Ангелова не даде категоричен отговор дали би участвала в конкурса. 

За поста генерален директор в публичното пространство се споменават още бившият директор на БНР Валерий Тодоров и редактора на дирекция "Спорт" в БНТ Сашо Йовков, който участва в конкурса през 2017 година.

Дали настоящият генерален директор Емил Кошлуков ще се реши да участва, ще стане ясно на 27 май.


Международен доклад обвини ГЕРБ за контрол върху СЕМ 

Макар и в опозиция, ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов са успели да съхранят контрол над медийния пазар и особено върху обществените медии. СЕМ не може да осигури прозрачност на медийния пазар, защото е уязвим от държавния контрол и влиянието на бившите управляващи, които помогнаха за избирането на предишния му състав. Това сочи доклад на международната организация "Инициатива за свободни медии на Балканите", публикуван по-рано. В него се посочват поименно членовете на СЕМ, свързвани с ГЕРБ - Бетина Жотева, София Владимирова и Галина Георгиева. Посочена е подкрепата на ДПС за Галина Георгиева, която няма медиен опит и е завършила аграрна икономика.

 Критиката за СЕМ е, че той се формира, без да е гарантирано реалното участие на гражданите при номинирането на членовете му. Според изводите на "Инициатива за свободни медии на Балканите" държавните структури и медийният пазар са подложени на натиск от политически интереси. Посочва се, че у нас все още е възможно политик да притежава медии чрез юридически лица или просто да упражнява контрол над определени издания. Анализът посочва, че управлението на ГЕРБ и на бившия премиер Бойко Борисов се е превърнало в синоним на широкоразпространена корупция, която проникна в българския медиен сектор.

  В началото на този месец обаче България се изкачва с 21 места в годишната класация на "Репортери без граници" и и вече заема 91 място. Това е значително подобрение в сравнение с миналата година, когато страната беше на 112 място, а преди това няколко години заемаше 111 позиция. Според организацията напредъкът е  благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията.


Александър Симов:  Съветът е паразитен орган

"СЕМ има нужда от реформа. Това е един паразитен орган и въпросът е дали в този си вид той е необходим. Той не работи, в някои моменти служи като репресия върху определени медии и може да унищожи всеки с глоби", коментира депутатът от "БСП за България" Александър Симов, който е член на медийната комисия в НС. Той припомни, че ГЕРБ 12 години грубо кадрува в СЕМ и назначаваше кадри с дипломи с успех 3,89.

Симов е категоричен, че реформата в обществените медии не просто не се е случила, а сме станали свидетели на това как те се превръщат в придатък на ГЕРБ. "Видяхме обществена телевизия, която слугуваше на партията на Бойко Борисов по всякакъв начин", категоричен бе той.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ